Index al afecţiunilor şi bolilor
Esofagita este o inflamare a peretelui esofagului, producând arsuri acide, dureri în piept, reîntoarcerea mâncării.
De cele mai multe ori, cauza este o alimentație necorespunzătoare, masticare incompletă, abuz de condimente picante, mâncare prea rece sau prea fierbinte, hernie hiatală, unele medicamente etc.
Bolnavul este permanent nemulțumit, intolerant, intransigent. Trăiește o teamă în a-şi exterioriza emoțiile şi se simte obligat să facă altceva decât ar vrea. Este atașat de trecut, evită discuțiile în contradictoriu şi se complace într-o stare pasivă de inactivitate. Are însă dorința de a avea cât mai mult, este dominat de lăcomie, dar iritația sa interioară îl blochează să acționeze. Este convins că depinde de o anumită situație, de ceva sau de cineva, astfel că trăiește în permanență într-o stare pe care crede că nu o poate depăși. Nu știe să asimileze noi experiențe, iar esofagul este tubul prin care acestea sunt blocate să intre în experiența personală.
Zodie: Leu, Fecioară, Săgetător;
Planetă: Soare, Mercur, Jupiter, Marte;
Chakra: a treia Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă, topaz galben;
Uleiuri esenţiale: ienupăr, lavandă, bergamotă, rozmarin.
Esofagita este agravată de frig, umezeală, tutun, alcool, cafea, alimente iritante, condimente picante, mâncăruri prea fierbinți sau prea reci, de aceea persoana în cauză trebuie să urmeze o dietă prin care să elimine factorii care îi provoacă suferință. Trebuie să-şi îngrijească dantura pentru a putea mastica corect şi complet alimentele.
Nu se va culca imediat după masă, ci va sta în poziția ridicat timp de cca o oră pentru a evita refluxul esofagian. Se vor evita dulciurile şi făinoasele de patiserie, grăsimile, mezelurile, afumăturile, băuturile carbogazoase, alimentele care produc aciditate sau flatulență, conservele.
Este recomandat ca ceaiurile să se bea neîndulcite. Nu se va mânca între mese şi nu se vor bea lichide în timpul meselor. Cruditățile sau sucurile proaspete de fructe şi legume se vor consuma cu cel puțin o oră înainte de masă sau la două ore după masă. Nu se va mânca în stare de stres, nervozitate, grabă.
Se va renunța la fumat.
Victoria (Rica) Paduret
Bibliografie
www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - Sanatate si vindecare folosind stilul de viata edenic si remedii naturale
Remediu sudorific pentru raceli - Se prepara un amestec din flori uscate si maruntite de tei si zmeur, luate in cantitati egale. Peste o lingura de amestec se toarna 200 ml apa clocotita, se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute si se strecoara. Se administreaza fierbinte, cate 100 ml infuzie, de 3-4 ori pe zi.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale