Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Esofagita

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Esofagita este o inflamare a peretelui esofagului, producând arsuri acide, dureri în piept, reîntoarcerea mâncării.

Cauze fizice

De cele mai multe ori, cauza este o alimentație necorespunzătoare, masticare incompletă, abuz de condimente picante, mâncare prea rece sau prea fierbinte, hernie hiatală, unele medicamente etc.

Cauze spirituale

Bolnavul este permanent nemulțumit, intolerant, intransigent. Trăiește o teamă în a-şi exterioriza emoțiile şi se simte obligat să facă altceva decât ar vrea. Este atașat de trecut, evită discuțiile în contradictoriu şi se complace într-o stare pasivă de inactivitate. Are însă dorința de a avea cât mai mult, este dominat de lăcomie, dar iritația sa interioară îl blochează să acționeze. Este convins că depinde de o anumită situație, de ceva sau de cineva, astfel că trăiește în permanență într-o stare pe care crede că nu o poate depăși. Nu știe să asimileze noi experiențe, iar esofagul este tubul prin care acestea sunt blocate să intre în experiența personală.

Refacere, atitudine

  • Las în urmă trecutul şi merg mai departe;
  • Mă deschid şi îmi exteriorizez sentimentele şi emoțiile;
  • Comunic cu cei din jur şi le înțeleg comportamentul;
  • Sunt mulțumit cu situația mea actuală;
  • Accept şi experimentez noul în viața mea;
  • Sunt liber să fac ceea ce vreau;
  • Am puterea să depășesc orice situație dificilă;
  • Mă bucur de fiecare experiență trăită.

Tratamente naturiste

  • Ceai de salvie: două lingurițe de plantă se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, la 15 minute după mesele principale.
  • Ceai de mușețel: o lingură de flori se opărește cu o cană de apă clocotită şi după ce a infuzat 10 minute, se strecoară. Se beau două căni pe zi, după masa de prânz şi seară.
  • Ceai din frunze de nuc: o linguriță de frunze mărunțite se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi după micul dejun şi după masa de prânz.
  • Ceai de cerențel: o lingură de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară şi se beau două căni pe zi după masa de dimineață şi cea de prânz.
  • Amestec în cantități egale din flori şi rădăcină de nalbă, semințe de anason/fenicul, roiniță, coada șoricelului. O lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă 10-15 minute şi se beau trei căni pe zi după mesele principale.
  • Decoct de brad: o lingură de rămurele tocate se fierbe 5-10 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi după masă.
  • Ceai de sunătoare: o linguriță de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
  • Ceai de gălbenele: o lingură de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi cu jumătate de oră înainte de masă.
  • Tinctură de propolis: o bucățică de pâine pe care s-au pus 10-15 picături se mestecă bine şi se înghite după masa de seară. Nu se va mânca nimic în timpul nopții. Este de preferat soluția apoasă de propolis.

Asocieri

Zodie: Leu, Fecioară, Săgetător;
Planetă: Soare, Mercur, Jupiter, Marte;
Chakra: a treia Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă, topaz galben;
Uleiuri esenţiale: ienupăr, lavandă, bergamotă, rozmarin.

Avertismente, recomandări

Esofagita este agravată de frig, umezeală, tutun, alcool, cafea, alimente iritante, condimente picante, mâncăruri prea fierbinți sau prea reci, de aceea persoana în cauză trebuie să urmeze o dietă prin care să elimine factorii care îi provoacă suferință. Trebuie să-şi îngrijească dantura pentru a putea mastica corect şi complet alimentele.

Nu se va culca imediat după masă, ci va sta în poziția ridicat timp de cca o oră pentru a evita refluxul esofagian. Se vor evita dulciurile şi făinoasele de patiserie, grăsimile, mezelurile, afumăturile, băuturile carbogazoase, alimentele care produc aciditate sau flatulență, conservele.

Este recomandat ca ceaiurile să se bea neîndulcite. Nu se va mânca între mese şi nu se vor bea lichide în timpul meselor. Cruditățile sau sucurile proaspete de fructe şi legume se vor consuma cu cel puțin o oră înainte de masă sau la două ore după masă. Nu se va mânca în stare de stres, nervozitate, grabă.

Se va renunța la fumat.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Remediu sudorific pentru răceli - Se prepară un amestec din flori uscate și mărunțite de Tei și Zmeur, luate în cantități egale. Peste o lingură de amestec se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de 15 minute și se strecoară. Se administrează fierbinte, câte 100 ml infuzie, de 3-4 ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale