Index al afecţiunilor şi bolilor
Faringita
- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -
Manifestare
Faringita se manifestă prin durere la înghițire, iritare şi uscăciune în gât, tuse seacă, febră şi senzația de corp străin în gât.
Cauze fizice
Cauzele sunt de obicei infecțioase cu rinovirusuri sau streptococi, contactul direct cu altă persoană bolnavă, contactul direct cu picăturile degajate prin tuse sau strănut.
Cauze spirituale
Bolnavul își reprimă sentimentele, trăiește un conflict care îl supără şi pe care nu îl mai acceptă. Crede că îi este cenzurată creativitatea şi se simte frustrat. Trăiește mai mult pentru a-i mulțumi pe cei din jur şi se neglijează pe el însuși. Nu poate vorbi despre ceea ce simte, emoțiile îl blochează, nu vrea să mai accepte situația, dar nici nu vrea să o depășească. Confuzia îl macină, nu este sigur ce ar vrea să facă, să acționeze sau nu şi asta îl face să simtă că nu este băgat în seamă. Ar vrea să protesteze, ar vrea să fie în frunte, dar teama şi nesiguranța nu îi dau voie. Nu își dă seama că problemele sale cu ceilalți reprezintă de fapt exprimarea conflictului său interior. Furia sa este așa de mare încât aproape nici nu mai poate vorbi.
Refacere, atitudine
- Îmi conștientizez sentimentele şi furia;
- Mă deschid să înțeleg şi să accept ceea ce mi se întâmplă;
- Îmi exprim liber sentimentele şi emoțiile;
- Sunt sigur pe mine şi pe ceea ce vreau să fac;
- Sunt liber şi liniștit;
- Accept că şi cei din jurul meu pot acționa după cum doresc ei;
- Am puterea de a mă controla pe mine însumi;
- Trăiesc în acord cu adevărul gândurilor mele;
- Sunt creativ şi îmi exprim clar dorințele.
Tratamente naturiste
- Decoct de coacăze negre uscate: o lingură de fructe se fierb cu 300 ml apă timp de 10 minute, se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Cald, se amestecă cu o linguriță de miere. Se beau 2-3 căni pe zi, cu înghițituri mici, după masă.
- Ceai de busuioc: se opărește o linguriță de plantă (flori şi frunze) cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi după masă.
- Ceai de scorțișoară cu ghimbir: o linguriță de pulbere de scorțișoară şi jumătate de linguriță de pulbere de ghimbir se opăresc cu o cană de apă clocotită. După ce s-a răcorit, se amestecă cu o lingură de miere. Se beau două căni pe zi.
- Decoct de scorțișoară: într-o cană cu apă se fierb timp de 5 minute o linguriță de scorțișoară şi 3-4 boabe de piper. Se lasă să se răcorească, se strecoară şi se amestecă cu o lingură de miere. Se beau 2-3 ani pe zi.
- Șodou de lapte: peste un gălbenuș de ou frecat spumă cu o lingură de zahăr se toarnă 200 ml lapte cald, se amestecă bine şi se bea după masă.
- Polen: din patru în patru ore se mestecă o jumătate de linguriță de polen şi se înghite încet, să alunece ușor pe gât. Nu se va mânca cel puțin o oră.
- Tinctură de propolis: într-o lingură cu miere se pun 10 picături de tinctură. Se înghite încet de 3 ori pe zi. Nu se mănâncă cel puțin o oră.
- Remediu rusesc: două-trei linguri de afine se fierb cu două căni de apă până scade la jumătate. Se lasă să se răcească, se strecoară şi cu lichidul obținut se face gargară de câteva ori pe zi.
- Suc de ceapă cu miere: peste două cepe mari tăiate mărunt se pun 4 linguri de miere, se acoperă şi se lasă peste noapte. Dimineața se strecoară, iar siropul rezultat se toarnă într-o sticlă închisă la culoare. Se ia câte o linguriță de câteva ori pe zi.
- Tinctură din petale de floarea soarelui: o linguriță de tinctură în 100 ml apă de 3-4 ori pe zi.
- Gargară cu tinctură de arnică: o linguriță de tinctură în 100 ml apă caldă. Se face gargară de 3-4 ori pe zi. Nu se înghite.
- Gargară cu apă cu sare: într-o cană cu apă caldă se dizolvă o lingură de sare de mare/grunjoasă/de Himalaya neiodată. Se face gargară de câteva ori pe zi.
- Ceai de cerențel: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se strecoară, se beau 2-3 căni pe zi.
- Pulbere de cerențel: o linguriță de pulbere se înghite cu apă de trei ori pe zi timp de 10-14 zile.
- Gargară cu schinduf: două linguri de semințe se fierb cu un litru de apă până scade la jumătate. Se strecoară şi cu lichidul obținut se face gargară de câteva ori pe zi.
- Amestec imunovindecător: într-un borcan de 850 ml se pun 100 g polen, 100 g fructe de cătină mărunțite, 50 ml tinctură de propolis, 50 ml tinctură de echinaceea şi se amestecă bine. Borcanul se umple cu miere polifloră, se amestecă şi se lasă să se macereze 5-6 zile. Se ia câte o lingură înainte cu 30 de minute de micul dejun.
- Compresă cu cartofi rași: pe o pânză curată şi uscată se pune un cartof ras amestecat cu o ceapă mică rasă. Se împachetează să nu se desfacă şi se așază pe gât. Deasupra se acoperă cu o folie de plastic şi se învelește cu un fular de lână. Se ține până când se încălzește, apoi se schimbă cu altă compresă proaspătă. Atenție, sucul de cartof pătează lenjeria.
- Masarea gâtului cu ulei de măsline amestecat cu ulei esențial de usturoi/lămâie/salvie/cimbru.
- Inhalații cu aburi din apă clocotită în care s-au pus 1-2 picături dintr-un amestec din uleiurile esenţiale de mai sus.
Asocieri
Zodie: Taur, Gemeni, Vărsător;
Planetă: Venus, Mercur, Uranus, Marte;
Chakra: a cincea - Vishudha;
Culoare: albastru, turcoaz;
Cristale şi pietre: acvamarin, lapislazuli, safir, turmalină albastră, cuarț albastru;
Uleiuri esenţiale: lavandă, paciuli.
Avertismente, recomandări
Hrana trebuie să fie ușoară, cu alimente ușor de înghițit. Se vor bea cât mai des multe lichide ca de exemplu ceaiurile. Se vor evita mâncărurile picante, acide, băuturile reci, carbogazoase, dar şi fumatul sau fumul de țigară.
Victoria (Rica) Pădureţ
Bibliografie
www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".