Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Gingivita

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Gingivita este provocată de bacterii şi se manifestă prin inflamația gingiilor, durere, sângerare în timpul perlajului, respirație urât mirositoare, degradarea dinților.

Cauze fizice

Cauza gingivitei este depunerea după fiecare masă a plăcii bacteriene formată din microorganisme dăunătoare sănătății bucale.

Cauze spirituale

Persoana afectată de gingivită nu are încredere în capacitatea sa de a se descurca în viață, nu are curajul să-şi exprime propriile opinii, dar nu recunoaște pentru că îi este teamă că va pierde dragostea celor din jurul său. Este indecis în a lua vreo hotărâre, nu știe dacă este bine ce a făcut şi se simte frustrat că acceptă deciziile altora fără să le poată controla. Nu își poate apăra punctul de vedere pentru că vrea să evite discuțiile contradictorii pe care nu le consideră necesare, de aceea simte o tristețe permanentă. Este convins că nimeni nu îi dă atenție, îl copleșește sentimentul de neputință, se enervează şi se agață de trecut. Este permanent confuz şi nu știe dacă ceea ce a hotărât să facă este bine sau nu. Este convins că realitatea îl depășește, nu are încredere în propria persoană, dar ar vrea ca ceilalți să-l aprobe şi să-l aprecieze.

Refacere, atitudine

  • Las în urmă trecutul şi mă concentrez pe prezent;
  • Mă iubesc şi mă accept așa cum sunt;
  • Îmi exprim liber sentimentele şi emoțiile;
  • Îmi recunosc forța interioară şi nu mai depind de nimeni;
  • Am încredere în hotărârile mele şi mi le afirm;
  • Sunt o persoană creativă şi îmi ating ușor scopurile;
  • Viața îmi oferă tot ceea ce am nevoie.

Tratamente naturiste

  • Infuzie de mușețel: peste două linguri cu flori se toarnă o cană cu apă opărită, se lasă să se răcească şi se strecoară. Cald, se ia câte o gură şi se menține cât mai mult fără să se înghită.
  • Infuzie de sunătoare: o lingură de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească, se strecoară şi se ia câte o gură, se menține câteva minute fără să se înghită.
  • Infuzie de busuioc: o lingură de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10-15 minute, apoi se strecoară. Se ia câte o gură de lichid cald şi se menține câteva minute fără să se înghită.
  • Infuzie de afine: peste o lingură de afine uscate se toarnă o cană de apă clocotită şi se strecoară după 30 de minute. Se clătește gura de câteva ori pe zi, ultima fiind înainte de culcare.
  • Infuzie de mur: peste o lingură de frunze mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă 20-30 de minute şi se strecoară. Se ia câte o gură şi se menține câteva minute, ultima fiind înainte de culcare.
  • Infuzie de trandafir: peste o lingură de petale se toarnă o cană de apă clocotită, se infuzează 20 de minute, apoi se strecoară. Se clătește gura de câteva ori pe zi.
  • Amestec în cantități egale din mușețel, frunze de nalbă, cimbrișor, rădăcină de cerențel. O lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 20 de minute, apoi se strecoară. Se clătește gura de câteva ori pe zi.
  • Amestec în cantități egale din petale de trandafir, frunze de jaleș, fructe uscate de afin. O lingură din amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se clătește gura de câteva ori pe zi sau se ține în gură 10-15 minute fără să se înghită.
  • Amestec în cantități egale din frunze de nalbă, rădăcină de cerențel şi tătăneasă. O lingură din amestec se opărește cu o cană de apă clocotită şi se strecoară după 20 de minute. Se clătește gura de trei ori pe zi.
  • Decoct din șovârf: o linguriță de plantă se fierbe 10 minute cu 150 ml apă şi după 15 minute se strecoară. Se ține în gură 10-15 minute fără să se înghită.
  • Decoct de eucalipt: 15-20 de frunze se fierb 10 minute într-un litru de apă, se lasă 5 minute, apoi se strecoară. Lichidul obținut se amestecă cu 3 picături de ulei de usturoi, 5 căței de usturoi presați şi se pune din nou la fiert să dea un clocot. După ce s-a răcit, se strecoară şi se folosește ca apă de gură după fiecare masă.
  • Decoct din coajă de salcie: o lingură cu vârf cu coajă mărunțită se fierbe 10 minute cu o cană de apă, apoi se strecoară. Se clătește gura de câteva ori pe zi.
  • Decoct de sclipeți: o lingură de rădăcină mărunțită se fierbe 5 minute cu o cană cu apă, se lasă 20 de minute, apoi se strecoară. Se clătește gură de câteva ori pe zi, ultima înainte de culcare.
  • Decoct din scoarță de stejar şi rădăcină de sclipeți în cantități egale: o lingură din amestec se fierbe timp de 10 minute cu o cană de apă, apoi se strecoară. Se clătește gura sau se ține în gură 10-15 minute fără să se înghită.
  • Masarea gingiilor cu bicarbonat de sodiu îndepărtează placa bacteriană.
  • Masarea gingiilor de două ori pe zi cu semințe de chimen indian măcinate amestecate cu câteva picături de ulei de muștar, apoi gura se clătește cu apă sau cu una dintre infuziile de mai sus.
  • Masarea zilnică a gingiilor cu pastă de argilă, apoi gura se clătește cu apă sau cu una dintre infuziile de mai sus.

Asocieri

Zodie: Taur, Gemeni, Vărsător;
Planetă: Venus, Mercur, Uranus;
Chakra: a cincea - Vishuddha;
Culoare: albastru, turcoaz;
Cristale şi pietre: lapislazuli, acvamarin, turcoaze, turmalină albastră, cuarț albastru, safir;
Uleiuri esenţiale: lavandă, paciuli.

Avertismente, recomandări

Este obligatorie o igienă bucală riguroasă prin perierea dinților după fiecare masă. Periuța de dinți trebuie aleasă cu grijă, să fie din păr natural, moale, bine spălată şi dezinfectată înainte de prima folosire. De asemenea, periuța de dinți trebuie schimbată o dată pe lună. Hrana va fi echilibrată, sănătoasă, bogată în vitamine, minerale şi calciu (fructe şi legume proaspete, produse lactate). Este recomandat să se renunțe la fumat. Infuziile şi decocturile se vor folosi neîndulcite. Nu se înghit după ce au fost folosite.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Boli de rinichi - Se fierb în 5 litri de apă o rădăcină de Mur. După ce apa a scăzut la jumătate se lasă să se răcească, se strecoară și se va bea din ea câte 100 gr de 3 ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale