Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Guta

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Guta este cauzată de o acumulare de acid uric în organism, manifestată prin articulații inflamate şi dureroase, mai ales articulația degetului mare de la picior.

Cauze fizice

Acidul uric neeliminat din organism se depune în articulații sub formă de cristale, cauzând inflamație, tumefiere şi durere. Nivelul de acid uric crește lent şi nu provoacă simptome evidente, astfel că crizele de gută apar brusc.

Cauze spirituale

Bolnavul a asimilat inconștient o situație trecută care a provocat o mare aciditate a sângelui și în prezent trăiește o insatisfacție legată de relațiile de familie, prieteni sau colegi de serviciu. Privește în mod exagerat tot ceea ce se întâmplă negativ în viața lui, vrea să rețină totul, mai ales energia negativă pe care nu o elimină. Nu își poate exterioriza emoțiile şi sentimentele, mai ales frustrările şi eșecurile şi acestea se adună ca un surplus care îl apasă. Judecă şi critică pe ceilalți, dar el vrea să fie lăsat în pace. Trecutul îl acaparează şi, din această cauză, nu este în stare să meargă mai departe. Este orgolios şi vrea să aibă totul sub control, vrea ca ceilalți să-l vadă că este puternic. Este rigid, intransigent şi nu acceptă ceea ce crede el că este negativ sau greșit. Nu își oferă timp pentru el însuși, nu îndrăznește să se odihnească.

Refacere, atitudine

  • Mă detașez de trecut;
  • Conștientizez că emoțiile pe care le trăiesc fac parte din mine;
  • Îmi exprim liber emoțiile şi sentimentele;
  • Învăț să înțeleg atitudinea şi comportamentul celorlalți;
  • Renunț să controlez tot ce se întâmplă în jurul meu;
  • Îmi deschid inima să primesc pacea interioară;
  • Sunt conștient de puterea mea interioară;
  • Trăiesc în libertate şi mă bucur de viața mea.

Tratamente naturiste

  • Ceai din mătase de porumb: o linguriță de mătase de porumb se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă 2-3 minute să infuzeze, apoi se strecoară. Se bea cu înghițituri mici, pe parcursul zilei.
  • Macerat din obligeană: o linguriță de rădăcină mărunțită se pune într-o cană cu apă şi se lasă peste noapte. Dimineața, se încălzește puțin şi se strecoară. Această cantitate se bea cu înghițituri mici înainte de fiecare masă.
  • Macerat de brusture: o linguriță de rădăcină mărunțită se pune într-o cană cu apă şi se lasă peste noapte. Dimineața, se încălzește puțin şi se strecoară. Se pot bea 1-2 căni pe zi.
  • Ceai de ciuboțica cucului: o linguriță de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi.
  • Ceai de coada calului: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
  • Decoct din amestec în părți egale din frunze de frasin şi rădăcină de brusture: două lingurițe din acest amestec se fierb 10 minute cu 300 ml apă, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se pot bea 1-2 căni pe zi.
  • Amestec de ceai din trei linguri de frunze de mesteacăn, câte două linguri de coada calului şi coada șoricelului, câte o lingură de fructe de ienupăr, osul iepurelui, frunze de urzică. Una-două lingurițe din acest amestec se opăresc cu o cană de apă clocotită, se infuzează 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, dimineața şi seara.
  • Amestec din două linguri de păpădie – plantă întreagă – şi o lingură de trei frați pătați: o linguriță din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
  • Ceai de urzică: peste două linguri cu vârf de frunze mărunțite se toarnă un litru de apă clocotită, se infuzează 10-15 minute, apoi se strecoară. Se bea, cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei.
  • Decoct din muguri de mesteacăn: patru linguri de muguri se fierb timp de 10 minute cu un litru de apă. Se lasă timp de o oră, apoi se strecoară şi se bea câte o cană la o oră după mesele principale.
  • Ceai de coacăz: o lingură de frunze se opăresc cu o cană de apă clocotită, se infuzează 10-15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană după micul dejun şi cină.
  • Ceai din gheara diavolului: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
  • Decoct de leuștean: o lingură de rădăcină mărunțită se fierbe 10 minute cu o cană de apă şi se strecoară după 2-3 ore. Se beau câte 4 linguri înainte cu jumătate de oră de mesele principale. În timpul curei cu leuștean, se va evita expunerea la soare. Este interzis femeilor gravide pentru că poate provoca avortul.
  • Amestec din câte o lingură de albăstrele, gălbenele, boabe de ienupăr, câte două linguri de flori de soc, frunze de urzică, câte patru linguri de coada calului, frunze de mesteacăn/frasin. O lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
  • Amestec din cantități egale de frunze de urzică, rădăcină de pir, rădăcină de leuștean, crețușcă. O lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 5-6 căni pe zi timp de trei săptămâni, cu 10 zile de pauză.
  • Comprese locale cu frunze de ferigă: frunzele proaspete se înfășoară cu o pânză uscată care se aplică pe locul dureros. Compresa se menține peste noapte.
  • Baie generală cu urzică: doi pumni de frunze se fierb 5 minute cu cinci litri de apă, se strecoară şi se toarnă în apa de baie. Corpul va fi cufundat în apă până la mijloc. După 15-20 de minute, când se iese din baie, corpul nu se șterge, ci se acoperă cu un prosop gros sau un halat de baie şi se stă în pat cel puțin o oră.
  • Baie generală cu tătăneasă: patru mâini de plantă se pun în cinci litri de apă rece să stea timp de 10-12 ore, apoi maceratul se încălzește, se strecoară şi se toarnă în apa de baie. Baia durează cca 20 de minute, corpul fiind cufundat până la brâu. La ieșirea din baie, se îmbracă un halat de baie gros şi se stă în pat cel puțin o oră.
  • Masaj local cu tinctură de ventrilică: o sticlă de un litru se umple cu plantă mărunțită, apoi se toarnă alcool rafinat de 40° să acopere frunzele. Sticla bine închisă se lasă la macerat 10-14 zile, apoi se strecoară. Se fac masaje locale ușoare cu tinctură şi se iau zilnic câte 10-15 picături în 100 ml apă.
  • Masaj local cu ulei de usturoi: cinci căței de usturoi zdrobiți se freacă cu cinci linguri de ulei şi o lingură de untură. Cu această compoziție se masează locul afectat.

Asocieri

Zodie: Rac, Balanță, Scorpion;
Planetă: Luna, Venus, Pluto;
Chakra: a doua - Svadisthana;
Culoare: portocaliu;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, topaz, piatră lunii, opal;
Uleiuri esenţiale: rozmarin, ienupăr, lemn de santal, iasomie, trandafiri, ylang-ylang.

Avertismente, recomandări

Hrana bolnavilor de gută trebuie să includă legume bogate în antioxidanți ca pătrunjelul, cimbrul, menta, fasolea verde, peștele, fructele de pădure, ananasul, cireșele, vișinele, coacăzele, lactatele, dar și cca 6-8 pahare de apă pe zi. Turmericul reduce inflamația şi durerea, iar unii experți consideră că oțetul de mere (30 ml/zi) este benefic pentru dizolvarea şi eliminarea acidului uric. Se recomandă ca fructele şi legumele să fie consumate proaspete.

Se vor evita zahărul-fructoza, carnea roșie (vită, porc, miel şi organe de animale), fructele de mare (scoici, creveți, homar, stridii, crabi), alcoolul, fumatul, ciocolata, ceaiul negru sau verde, legumele care pot crește aciditatea etc.

Se va bea apă alcalină cu un ph apropiat de 8 şi cu un nivel de mineralizare sub 1.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Doctor

Sfaturi diverse

Orezul dispune de proteine superioare în comparație cu alte cereale. Are avantajul asimilării aproape în întregime: 100 g orez aduc cca. 350 calorii. Este unul din alimentele cu conținut foarte scăzut de sodiu, indicat în bolile cardio-renale. Pentru cei aflați în perioada de trecere spre hrană vie, e bine să rețină faptul că proporția de orez (fiert la foc domol) este de o cană la 3-4 căni de apă în clocot.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale