Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Mătreața

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Mătreața reprezintă o afecțiune a scalpului, un reziduu cutanat caracterizat prin apariția unor fulgi de piele și este însoțită de mâncărime, un păr unsuros, uneori pete roșii pe scalp.

Cauze fizice

Mătreața poate fi cauzată de mai mulți factori ca de exemplu o ciupercă în zona scalpului, dermatita seboreică, spălarea insuficientă sau excesivă a părului, folosirea unor produse pentru păr necorespunzătoare, un sistem imunitar slăbit, stresul emoțional.

Cauze spirituale

Afecțiunile părului apar ca urmare a unui conflict interior nerezolvat, a unor sentimente şi tensiuni, a unei frici sau frustrări. Persoana afectată ar vrea să fie mereu în frunte, să fie băgată în seamă de toţi cei din jurul său, în schimb trăiește într-o permanentă neliniște şi nesiguranță. Este dominată de stres. Părul reprezintă puterea, libertatea individului şi când acesta se simte ignorat, părul își pierde strălucirea. Persoana pierde legătura cu ceilalți, dar predomină gândul de a fi pe plac tuturor. Firul de păr funcționează ca o antenă de legătură între planul spiritual şi cel fizic, iar când posesorul părului este neîncrezător în ceea ce îi oferă Universul şi simte că nu este apărat, părul devine sensibil şi vulnerabil.

Refacere, atitudine

  • Îmi schimb gândurile şi felul de a privi lucrurile;
  • Mă deschid să înțeleg spiritualitatea;
  • Am încredere în forța mea interioară;
  • Am încredere în hotărârile mele;
  • Conștientizez faptul că trebuie să fiu mai înțelegător cu mine însumi;
  • Învăț în permanență de la cei din jurul meu;
  • Primesc întotdeauna ajutorul de care am nevoie;
  • Trăiesc din plin şi mă bucur de viață.

Tratamente naturiste

  • Decoct din rădăcină de brusture: patru linguri de rădăcină mărunțită se fierb timp de 15 minute cu jumătate de litru de apă, apoi se strecoară. Se clătește părul cu lichidul obținut sau se aplică sub formă de comprese.
  • Arbore de ceai: două-trei picături de ulei esențial se amestecă cu șamponul folosit. Se spală părul în mod obișnuit.
  • Două tablete de aspirină pisate se amestecă cu șamponul folosit. Se spală părul în mod normal.
  • Bicarbonat de sodiu: seara, înainte de a fi spălat, părul umezit se masează cu o lingură de bicarbonat de sodiu, apoi se clătește cu apă. A două zi dimineață, se spală cu șampon. Se recomandă să se repete procedeul de două ori pe săptămână.
  • Gel de aloe vera: se masează scalpul cu gel, se lasă să acționeze cca 15 minute, apoi se spală în mod normal.
  • Ulei de cocos: scalpul se masează cu două linguri de ulei, se lasă să acționeze timp de o oră, apoi se spală în mod obișnuit.
  • Amestec în cantități egale de ulei de ricin, rom şi gaz (petrol lampant). Se masează ușor pielea capului, se acoperă cu un prosop umed şi se lasă să acționeze timp de o oră, apoi se spală în mod obișnuit.
  • Oțet de mere: părul se masează ușor cu un amestec în părți egale din apă şi oțet de mere, se lasă să acționeze 15 minute, apoi se clătește cu apă caldă.
  • Oțet de mere: părul spălat cu șampon se clătește cu apă caldă în care s-au pus câteva linguri de oțet de mere.
  • Zeamă de lămâie: capul se fricționează ușor cu zeamă de lămâie, se lasă câteva minute, apoi se clătește. Operațiunea se repetă de două-trei ori pe săptămână.
  • Amestec în cantități egale din oțet de mere, infuzie din frunze proaspete de nuc şi urzică. Se masează pielea capului de câteva ori pe zi.
  • Macerat de rostopască: două mâini bune de plantă mărunțită se pun într-o sticlă, se acoperă cu oțet de mere, iar sticla bine închisă se lasă timp de trei săptămâni, apoi se strecoară. Se fricționează pielea capului o dată la două zile.
  • Amestec din câte două linguri de rădăcină de obligeană şi brusture şi câte o lingură de flori de gălbenele şi conuri de hamei. Peste acest amestec se toarnă un litru de apă clocotită şi se lasă să infuzeze timp de o oră şi jumătate, apoi se strecoară. Părul se spală cu infuzia obținută.
  • Infuzie de urzică: patru-cinci linguri de frunze de urzică se opăresc cu un litru de apă clocotită, se lasă să infuzeze cca o oră, apoi se strecoară. Se spală părul cu acest lichid, iar după ce s-a clătit, se unge din nou cu apă de urzică şi se lasă să se usuce liber.
  • Macerat de ceapă: două-trei cepe mari mărunțite se pun la macerat cu 500 ml rom, se lasă o zi şi o noapte, apoi se strecoară. Se fricționează pielea capului o dată la două zile.
  • Cataplasme cu ceapă: 4-5 cepe mari se opăresc cu un litru de apă clocotită, se lasă să infuzeze 30 de minute, apoi se pasează. Se pune cataplasma caldă pe tot scalpul, se acoperă cu un prosop şi se ține până când se răcește, apoi se spală în mod normal.
  • Aplicație cu argilă: două linguri de argilă se amestecă cu puțină apă, se lasă 10-15 minute, apoi se aplică pe tot capul. După cca cinci minute, se clătește cu apă caldă în care s-au pus două-trei linguri de oțet de mere.
  • Leac popular: cantități egale de salvie, rozmarin şi sunătoare se macerează timp de patru-cinci ore într-un amestec în părți egale din oțet de mere şi alcool de 40°. Se strecoară şi maceratul obținut se amestecă cu o cantitate egală de apă. Se masează pielea capului, se lasă să acționeze 15 minute, apoi se clătește cu apă caldă.
  • Masaj cu ulei de măsline: se masează ușor scalpul cu patru linguri de ulei de măsline încălzit amestecat cu zeama de la o jumătate de lămâie, se lasă să acționeze 15 minute, apoi se spală în mod obișnuit.
  • Decoct din coajă de lămâie: se fierb timp de 15 minute cojile de la una-două lămâi în 250 ml apă, apoi se strecoară. Cu lichidul rezultat se umezește părul şi se spală după 20 de minute.
  • Masaj cu bere: scalpul se umezește cu puțină bere şi se spală în mod obișnuit după 10-15 minute.
  • Clătirea părului cu bere: în apa de clătit se adaugă două-trei linguri de bere.

Asocieri

Zodie: Capricorn, Pești;
Planetă: Saturn, Neptun;
Chakra: a șaptea - Sahasrara;
Culoare: violet, argintiu, alb;
Cristale şi pietre: safir albastru, ametist, diamant, cuarț clar, selenit;
Uleiuri esenţiale: lotus, iasomie, ylang-ylang.

Avertismente, recomandări

Pentru un păr sănătos, este important un regim alimentar echilibrat din care să nu lipsească vitaminele D şi E, zinc, seleniu, Omega-3. Se recomandă să se evite zahărul în exces, întrucât ciuperca care produce mătreața preferă mediul zaharos şi gras. Produsele de îngrijire a părului trebuie folosite cu măsură, iar dacă se observă că produc mătreață, înseamnă că necesită a fi înlocuite. Părul trebuie să fie menținut curat şi clătit cu apă călduță, nu fierbinte. Se vor evita șampoanele care conțin detergenți.

Este recomandabil să se folosească alternativ două-trei tipuri de șampon, schimbate între ele la spălările consecutive. Se va evita vopsirea în exces a părului, mai ales cu vopsea de proastă calitate. Scalpul se va masa zilnic timp de cinci minute pentru a se stimula circulația sanguină şi a se îndepărta celulele moarte.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Tuse la copii - Se amestecă 100 gr miere cu 100 gr unt proaspăt și conținutul unui pachețel de vanilie. Se dă copilului, din acest amestec, de trei ori pe zi, câte o linguriță. Dacă se folosește miere de Tei și se adaugă și 2 gălbenușuri proaspete efectul apare după primele 2-3 lingurițe. Atenție: dacă văd copiii cum preparați această rețeta vor mânca totul deodată că le place. Tusea se oprește în câteva ore, dar după 24 de ore vor tuși în continuare. Dați-le numai câte un pic cu lingurița și întindeți tratamentul pe mai multe zile și dacă nu mai tușesc. Este un emolient excelent.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale