Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorNevroza

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Nevroza este o afecțiune psihică care se manifestă prin palpitații, tensiune musculară, transpirații, senzația de a sta mereu la pândă, dificultăți de concentrare, perturbări ale somnului, iritații, tulburări de comportament, diferite dependențe, ticuri nervoase.

Cauze fizice

Complexul de tulburări psihice apare în special în urma suprasolicitărilor sistemului nervos declanșate şi întreținute de factori din mediul de viață, traume psihice, efort intelectual etc.

Cauze spirituale

Nevroza indică o lipsă de liniște interioară din dorința de a face totul perfect, o teamă că ceilalți nu vor aprecia eforturile la adevărata lor valoare. Este o stare de insatisfacție, de nesiguranță în viitor şi tristețe profundă. Bolnavul se retrage în sine şi simte că nu poate face față unei amenințări imaginare, ceea ce îi produce o furie nestăpânită pe care nu o poate exterioriza. Este speriat de munca pe care trebuie să o depună pentru a face ceea ce vrea să obțină. Se simte constrâns în a face pe plac altora, de aceea consideră că viața sa nu are niciun sens, că nu are nicio plăcere în a trăi, consideră că este slab şi de aceea caută protecție în orice persoană pe care o consideră mai puternică şi mai pricepută decât el. Își exteriorizează frustrarea, furia şi teama prin diferite ticuri nervoase sau chiar dependențe.

Refacere, atitudine

 • Învăț să am încredere în ceea ce îmi oferă viața;
 • Știu că toate lucrurile vin la timpul lor;
 • Am încredere în forțele mele;
 • Conștientizez faptul că fiecare persoană trebuie respectată;
 • Mă iubesc așa cum sunt;
 • Şi eu, ca toţi ceilalți, merit ce e mai bun în viață;
 • Viața pe care o trăiesc îmi oferă tot ce am nevoie ca să fiu fericit.

Tratamente naturiste

 • Ceai de păducel: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se bea cu jumătate de oră înainte de culcare.
 • Ceai de tei: o lingură de flori se opărește cu jumătate de litru de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană după masa de prânz şi cea de seară.
 • Ceai de pasiflora: două linguri de plantă se opăresc cu un litru de apă clocotită şi după 10 minute, se strecoară. Se bea pe parcursul zilei.
 • Ceai de maghiran: peste o lingură de plantă se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă 10 minute să infuzeze, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.
 • Ceai de hamei: 4-5 conuri se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea în cursul dimineții.
 • Ceai de roiniță: trei-patru linguri de plantă se opăresc cu un litru de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.
 • Infuzie din angelică: trei-patru linguri de plantă (rădăcini şi tulpini) se opăresc cu un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea pe parcursul zilei.
 • Amestec din cinci linguri de talpa gâștei, două linguri de conuri de hamei, o lingură de șovârf. O lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15-20 minute, apoi se strecoară. Se îndulcește cu miere şi se bea, cu înghițituri mici, cu o jumătate de oră înainte de culcare.
 • Amestec în cantități egale din tei, păducel, coada calului, rădăcină de valeriană. O lingură din amestec se fierbe timp de 10 minute cu o cană de apă, apoi se strecoară. Se îndulcește cu miere şi se bea cu o oră înainte de culcare.
 • Amestec în cantități egale din urzică, mușețel, păducel, cimbru, roiniță, conuri de hamei, sunătoare, mentă, coada șoricelului. O lingură din amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi. Se poate amesteca cu câte o lingură de bitter suedez la fiecare cană.
 • Tinctură de valeriană: 10 picături în puțină apă înainte de culcare.
 • Tinctură de pasiflora: câte 25 de picături în puțină apă înainte de culcare.
 • Tinctură din conuri de hamei: câte 3-4 picături pe zi în puțină apă.
 • Tinctură de păducel: câte 15 picături în puțină apă de trei ori pe zi.
 • Tinctură de talpa gâștei: câte 15-20 de picături în puțină apă de trei ori pe zi.
 • Tinctură combinată: câte 15 picături de tinctură de păducel şi talpa gâștei şi 10 picături de tinctură de valeriană în cca 100 ml apă cu 15 minute înainte de culcare.
 • Baie cu conuri înflorite de pin: o mână bună de conuri se fierbe timp de 15 minute cu doi litri de apă, apoi se strecoară şi se toarnă în apa de baie. Se fac zilnic băi călduțe înainte de culcare.
 • Baie cu conifere: câte trei picături din ulei esențial de brad, molid, pin şi levănțică se pun în cada de baie. Se face zilnic câte o baie caldă înainte de culcare.
 • Baie generală cu flori de fân, rozmarin şi cimbrișor de două ori pe săptămână.
 • Dușuri alternative rece-cald în fiecare zi.
 • Aromaterapie cu câte o picătură de ulei esențial de lavandă pusă în apa din lampa de aromaterapie.

Asocieri

Zodie: Săgetător, Vărsător, Pești;
Planetă: Jupiter, Uranus, Neptun, Mercur;
Chakra: a șasea - Ajna;
Culoare: indigo;
Cristale şi pietre: ametist, azurit, fluorit;
Uleiuri esenţiale: geranium, lavandă, rozmarin, mentă.

Avertismente, recomandări

Un regim de viață şi alimentație ordonat şi bine organizat este foarte eficient pentru refacerea echilibrului sistemului nervos. Aceasta înseamnă o perioadă suficientă de somn, cu ore fixe de culcare, relaxare, activitate profesională, alimentație echilibrată care să conțină minerale (magneziu, siliciu, litiu) şi vitamine (A,B,C,D) cu germeni de grâu, suc de orz verde, drojdie de bere, fructe şi legume. Sunt recomandate exerciții fizice ușoare şi/sau plimbări în aer liber în locuri liniștite, mers desculț şi băi de soare. Pentru liniștire, se poate folosi un săculeț cu levănțică pus lângă perna de dormit.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Doctor

Sfaturi diverse

Soia conține substanțe care protejează ficatul de acțiunile degradante ale diferitelor toxine, inclusiv a celor cu proprietăți cancerigene. Prin consumul de soia în alimentație, se micșorează nivelul colesterolului în sânge, ceea ce previne atât scleroza cât și infarctul miocardic. Produsele de soia pot fi folosite în terapia complexă a arterosclerozei și a diabetului.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale