Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Obezitate

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Obezitatea este un proces de creștere şi depozitare în organism a masei de țesut adipos caracterizată prin crearea unui surplus ponderal de cel puțin 20% din greutatea optimă.

Cauze fizice

Obezitatea este o tulburare de nutriţie putând avea numeroase cauze precum factorii genetici, sociali sau profesionali, cele emoționale, supraalimentația, dependența față de alimente, stresul psihic, depresia, unele medicamente, sarcini repetate, boli endocrine, menopauza, scăderea sau lipsa activității fizice.

Cauze spirituale

Persoana obeză suferă după o pierdere importantă şi suportă greu golul rămas. Caută protecție pentru că se teme de critică sau abuzuri şi mai ales de ceea ce se poate întâmpla în viitor. Nu se simte în siguranță pentru că nu are încredere în gândirea şi puterea sa de a acționa, de aceea caută să se izoleze de tot ceea ce o înconjoară, dar în schimb are dorința de a avea totul. Nu uită trecutul, deși se căznește să nu-şi mai amintească situațiile neplăcute pe care le-a trăit. Prin mâncare excesivă vrea să umple golul rămas din cauza singurătății pe care şi-a impus-o. Pentru că nu este băgată în seamă prin realizările sale, consideră că va fi în atenția celorlalți prin mărimea fizică, căci numai astfel crede că poate supraviețui.

Refacere, atitudine

  • Învăț să comunic şi să-mi exteriorizez emoțiile;
  • Mă iubesc şi îi iubesc pe cei din jurul meu;
  • Am capacitatea de a mă afirma în mediul în care trăiesc;
  • Las în urmă trecutul şi amintirile neplăcute;
  • Sunt sigur pe mine şi faptele mele;
  • În societate ocup locul care mi se cuvine;
  • Sunt conștient de valoarea şi posibilitățile mele;
  • Viața îmi oferă numai lucruri bune şi frumoase.

Tratamente naturiste

  • Ceai din păpădie: o linguriță de plantă (frunze şi rădăcină) se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
  • Ceai verde: se infuzează timp de cinci minute un pliculeț de ceai într-o cană cu apă clocotită. Se bea cu înghițituri mici după masa de prânz. Atenție persoanelor cu hipertensiune arterială!
  • Ceai de gălbenele: o linguriță de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană înainte cu 15 minute de mesele principale.
  • Ceai din cicoare: o lingură de plantă (flori, frunze, rădăcină) se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
  • Ceai de crețișoară: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează timp de zece minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.
  • Ceai de urzică: o lingură de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită şi după ce se infuzează timp de 10 minute, se strecoară. Se bea după micul dejun.
  • Ceai de ienupăr: o linguriță de fructe se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de 20 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o înghițitură pe parcursul zilei.
  • Amestec în cantități egale din afin, crușin, ienupăr, păpădie, soc și urzică. O lingură din amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
  • Amestec în cantități egale din păpădie, soc, coada calului, crețișoară, cicoare, mesteacăn, mătase de porumb și fenicul. Peste o lingură din amestec se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
  • Decoct de crușin: o linguriță de scoarță se fierbe timp de cinci minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Se bea cu înghițituri mici pe parcursul zilei.
  • Decoct de lămâie: o lămâie tăiată felii (cu coaja bine spălată) se fierbe timp de cinci minute într-un litru de apă. Se bea pe tot parcursul zilei, mai ales înainte de mesele principale.
  • Decoct de țelină: două tije de țelină (cu frunze) se fierb timp de trei minute cu o jumătate de litru de apă, se lasă cinci minute, apoi se strecoară. Se bea pe parcursul zilei.
  • Decoct de mesteacăn: patru linguri de frunze mărunțite se fierb timp de cinci minute cu un litru de apă, se lasă să se răcească şi se strecoară. Răcorită, se amestecă cu o linguriță de bicarbonat de sodiu. Se bea pe parcursul zilei.
  • Tinctură de ienupăr: se beau de trei ori pe zi câte 10-15 picături în 100 ml apă.
  • Tinctură de păpădie: se beau de trei ori pe zi câte 15-20 de picături în jumătate de cană cu apă.
  • Boabe de ienupăr: în prima zi, înainte de micul dejun, se mestecă două boabe de ienupăr, crescând zilnic cu câte o boabă, până se ajunge la 15, apoi se descrește treptat câte o boabă pe zi până se ajunge din nou la două. Se poate relua după o săptămână de pauză. Este interzis persoanelor cu afecțiuni renale grave.
  • Pulbere de crușin: câte un vârf de cuțit de pulbere fină de scoarță înainte de mesele principale. Se ține sub limbă timp de 10 minute, apoi se înghite cu puțină apă.

Asocieri

Zodie: Leu, Fecioară, Săgetător;
Planetă: Soare, Mercur, Jupiter;
Chakra: a treia - Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă, topaz galben;
Uleiuri esenţiale: ienupăr, lavandă, bergamotă, rozmarin.

Avertismente, recomandări

Alimentația persoanelor obeze trebuie să fie compusă din alimente ușor digerabile, fără grăsimi, zaharuri sau făinoase, fructe şi legume în stare naturală, carne slabă fiartă sau la grătar, pește, lactate, fără unt şi smântână. Dacă organismul suportă, se pot adăuga ardei iute, boabe de muștar, ghimbir. Se recomandă fructele cu conținut glucidic scăzut precum citricele, ananasul, caisele, gutuile, coacăzele, căpșunile, vișinele, fructele de pădure. Se vor evita băuturile carbogazoase, alcoolul, sosurile, prăjelile. Trebuie să se bea zilnic doi litri de apă.

Câte o linguriță de psyllium luată cu multă apă înainte de fiecare masă dă senzația de sațietate. Este foarte importantă activitatea fizică. Dacă nu se poate face gimnastică sau altă activitate fizică mai intensă, mersul pe jos este o alternativă foarte eficientă.

Reușita luptei cu obezitatea este dată de hotărârea persoanei în cauză de a-şi schimba modul de viață cu răbdare, tenacitate, ambiție şi dorința de a depăși starea în care se află.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Sinuzita - Se picură, în ambele nări, o dată pe zi, timp de 2-3 zile la rând, suc din rădăcină de Ciclamă sălbatică.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale