Index al afecţiunilor şi bolilor
- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -
Obezitatea este un proces de creștere şi depozitare în organism a masei de țesut adipos caracterizată prin crearea unui surplus ponderal de cel puțin 20% din greutatea optimă.
Obezitatea este o tulburare de nutriţie putând avea numeroase cauze precum factorii genetici, sociali sau profesionali, cele emoționale, supraalimentația, dependența față de alimente, stresul psihic, depresia, unele medicamente, sarcini repetate, boli endocrine, menopauza, scăderea sau lipsa activității fizice.
Persoana obeză suferă după o pierdere importantă şi suportă greu golul rămas. Caută protecție pentru că se teme de critică sau abuzuri şi mai ales de ceea ce se poate întâmpla în viitor. Nu se simte în siguranță pentru că nu are încredere în gândirea şi puterea sa de a acționa, de aceea caută să se izoleze de tot ceea ce o înconjoară, dar în schimb are dorința de a avea totul. Nu uită trecutul, deși se căznește să nu-şi mai amintească situațiile neplăcute pe care le-a trăit. Prin mâncare excesivă vrea să umple golul rămas din cauza singurătății pe care şi-a impus-o. Pentru că nu este băgată în seamă prin realizările sale, consideră că va fi în atenția celorlalți prin mărimea fizică, căci numai astfel crede că poate supraviețui.
Zodie: Leu, Fecioară, Săgetător;
Planetă: Soare, Mercur, Jupiter;
Chakra: a treia - Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă, topaz galben;
Uleiuri esenţiale: ienupăr, lavandă, bergamotă, rozmarin.
Alimentația persoanelor obeze trebuie să fie compusă din alimente ușor digerabile, fără grăsimi, zaharuri sau făinoase, fructe şi legume în stare naturală, carne slabă fiartă sau la grătar, pește, lactate, fără unt şi smântână. Dacă organismul suportă, se pot adăuga ardei iute, boabe de muștar, ghimbir. Se recomandă fructele cu conținut glucidic scăzut precum citricele, ananasul, caisele, gutuile, coacăzele, căpșunile, vișinele, fructele de pădure. Se vor evita băuturile carbogazoase, alcoolul, sosurile, prăjelile. Trebuie să se bea zilnic doi litri de apă.
Câte o linguriță de psyllium luată cu multă apă înainte de fiecare masă dă senzația de sațietate. Este foarte importantă activitatea fizică. Dacă nu se poate face gimnastică sau altă activitate fizică mai intensă, mersul pe jos este o alternativă foarte eficientă.
Reușita luptei cu obezitatea este dată de hotărârea persoanei în cauză de a-şi schimba modul de viață cu răbdare, tenacitate, ambiție şi dorința de a depăși starea în care se află.
Victoria (Rica) Pădureţ
Bibliografie
www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".
Remedii populare
Tuse persistentă la adulți - Se fierbe într-un litru de apă un gogoloi (bilă) de clei de Cireș alb. După ce se strecoară se adaugă 200 gr miere, trei semințe de Garoafă și un vârf de cuțit de Ghimbir. Se va lua din acest amestec câte o linguriță dimineața și seara, înainte de masă.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale