Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Pediculoză (Păduchi)

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Cele mai frecvente manifestări ale pediculozei sunt mâncărimea la nivelul scalpului, mici vezicule roșii pe cap şi gât, puncte mici albe pe cap şi firele de păr (ouăle de păduchi).

Cauze fizice

Păduchele este un parazit al omului care trăiește între firele de păr şi poate apărea din următoarele cauze: igienă corporală necorespunzătoare, părul insuficient îngrijit, interacțiunea cu persoane care au păduchi, stres şi oboseală, condiții de viață insalubre.

Cauze spirituale

Părul este un simbol al libertății şi puterii. Persoana purtătoare de păduchi se adaptează greu şi nu știe ce se așteaptă de la ea. Nu este relaxată şi împăcată cu sine însăși. Se simte permanent vinovată de ceva, are impresia că nu este suficient de curată şi de aceea cei din jur o exclud din anturajul lor. Acceptă cu ușurință părerile altora, considerând că în acest fel va fi mai ușor primită în grupul acestora. Chiar când vede că prezența sa nu este dorită, simte că îi este întinată intimitatea şi reacționează imediat dacă este contrazisă sau criticată. Trăiește într-o permanentă tensiune, nu își recunoaște nici propriile greșeli şi de aceea consideră că viața sa este parazitată.

Refacere, atitudine

  • Mă relaxez şi am grijă de corpul meu;
  • Îmi conștientizez greșelile şi învăț să nu le mai repet;
  • Fac ce vreau fără să aștept aprobarea altora;
  • Învăț să fiu echilibrat şi împăcat cu mine însumi;
  • Sunt stăpân pe mine şi faptele mele;
  • Sunt liber şi am puterea să îmi asum responsabilitatea;
  • Mă bucur de tot ce îmi oferă viața.

Tratamente naturiste

  • Ulei esențial de oregano: se iau câte 2-3 picături într-un pahar cu apă de trei ori pe zi. Seara, înainte de culcare, se pun pe păr câteva picături, se masează pielea capului, se acoperă cu un batic şi se lasă să acționeze peste noapte. Pentru pielea mai sensibilă, se unge părul cu un amestec de ulei de oregano şi ulei de măsline în părți egale. Dimineața părul se spală cu un șampon din plante în care se adaugă 3-4 picături de ulei de oregano. Atenție ca uleiul de oregano să nu intre în contact cu ochii!
  • Usturoi: se unge părul şi pielea capului cu un amestec din zece căței de usturoi zdrobiți şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se lasă să acționeze cca jumătate de oră, apoi se spală capul cu apă caldă. Se repetă procedeul timp de cel puțin o săptămână.
  • Ulei de măsline: înainte de culcare, se unge părul cu ulei de măsline, apoi se acoperă capul cu un prosop pentru ca să acționeze pe timpul nopții. Dimineața se periază părul cu un pieptene foarte des, apoi se spală cu șampon din plante în care se pun cinci picături de ulei esențial de arbore de ceai. Procedeul se repetă după o săptămână.
  • Sare şi oțet: se umezește părul cu un amestec din jumătate de cană de sare grunjoasă neiodată şi jumătate de cană de oțet alb. Capul se acoperă cu o cască de duș care se scoate după două ore când părul se spală cu un șampon din plante. Procedeul se repetă o dată la trei zile.
  • Ulei din arbore de ceai: se aplică pe păr un amestec din două linguri de șampon din plante, cinci picături de ulei esențial din arbore de ceai şi două-trei linguri de ulei din cocos. Capul se acoperă şi se spală bine după jumătate de oră. Atenție, uleiul esențial de arbore de ceai nu se aplică direct pe cap, numai în amestec.
  • Ulei de nucă de cocos: părul spălat se clătește cu apă în care s-au pus câteva linguri de oțet de mere şi se lasă să se usuce liber, apoi se unge cu ulei de cocos. Se lasă capul acoperit cel puțin opt ore, apoi se spală cu un șampon natural. Procedeul se repetă zilnic timp de o săptămână.
  • Uleiuri esenţiale: se face un amestec din câte o linguriță de ulei esențial de eucalipt, rozmarin şi lavandă cu cca 100 ml ulei de măsline. După ce părul a fost spălat cu apă fierbinte, se întinde acest amestec cu un pieptene special, apoi capul se înfășoară cu un prosop şi se lasă peste noapte. Dimineața părul se spală cu un șampon natural care conține ulei din arbore de ceai. Dacă apar mâncărimi sau senzații de usturime, se mărește cantitatea de ulei de măsline.
  • Ulei de rozmarin: după ce părul a fost spălat cu șampon natural, se clătește încet cu un litru de apă fierbinte în care s-au pus câte cinci-șase picături de ulei esențial de rozmarin şi cimbru. Părul se usucă liber, fără uscător şi apoi se periază cu un pieptene cu dinți deși şi fini.
  • Decoct din frunze de tutun: trei-patru linguri de frunze uscate de tutun se fierb 10 minute cu un litru de apă şi se strecoară. Cu această apă se spală părul şi se clătește, apoi se pieptănă cu un pieptene cu dinți deși.
  • Macerat de levănțică: 100 g flori de levănțică se macerează timp de două săptămâni în jumătate de litru de oțet. Cu maceratul obținut se masează pielea capului şi se întinde pe firele de păr.
  • Decoct de șovârf: trei-patru linguri de plantă se fierb timp de cinci minute într-un litru de apă şi se strecoară. Cu lichidul rezultat se spală şi se fricționează pielea capului.
  • Decoct de cimbru: 100 g cimbru se fierb timp de 10 minute cu un litru de apă şi se strecoară. Lichidul rezultat se amestecă cu un pahar de oțet. Se fac spălături şi masaje ale pielii capului.

Asocieri

Zodie: Capricorn, Pești;
Planetă: Saturn, Neptun;
Chakra: a șaptea - Sahasrara;
Culoare: violet, alb, auriu, argintiu;
Cristale şi pietre: diamant, selenit, moldavit, cuarț clar, pirită;
Uleiuri esenţiale: iasomie, tămâie.

Avertismente, recomandări

Se va acorda o atenție deosebită igienei corpului şi părului. Nu se vor folosi în comun cu alte persoane prosoape, cearșafuri, perne, perii de păr sau obiecte de lenjerie personală. Pentru că păduchii pot trăi până la trei zile fără contactul cu părul, se recomandă schimbarea zilnică a lenjeriei personale şi a celei de pat, spălarea acestora cu apă fierbinte şi apoi călcarea cu fierul de călcat foarte fierbinte, insistând la cusături.

Pentru distrugerea păduchilor şi a ouălor acestora, unele obiecte pot fi ținute în congelator timp de 24 de ore. Pieptenele va fi ținut timp de 15 minute în apă clocotită în care s-au pus câteva picături de ulei esențial de oregano sau o jumătate de cană de oțet. Obiectele care nu pot fi spălate se vor depozita timp de două săptămâni ambalate în pungi de plastic închise ermetic.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Tahicardie (pe baza nevoasă) - 1/2 kg Lămâi se dau pe răzătoare și se stoarce sucul, se amestecă cu 1/2 kg miere și cu 20 de miezuri de sâmbure de Caise pisat. Se ia din acest amestec, dimineață și seară, câte o lingură pe stomacul gol.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale