Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Scabie (Râie)

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Suferindul de scabie resimte mâncărime pe tot corpul, dar mai ales în zonele dintre degete, cele interne ale încheieturilor, zona inferioară a abdomenului, fese și cea din spatele genunchilor. Pielea este iritată, având aspectul unei erupții cutanate, observându-se o mică bășicuță roz sau chiar parazitul însuși ca un punct mic negru.

Cauze fizice

Scabia este o boală contagioasă produsă de un parazit numit Sarcoptul scabiei, care pătrunde foarte repede sub piele, în special în zonele cu pliuri cutanate, dar prin scărpinare, parazitul se răspândește şi în alte zone ale corpului. Pielea se înroșește, se usucă şi capătă aspect solzos.

Cauze spirituale

Bolnavul de scabie ar vrea să controleze totul, dar nu îndrăznește să-şi spună dorințele. Este dominat de alții şi de aceea este revoltat împotriva propriei persoane. Ar vrea să se schimbe, dar îi este frică să acționeze, se simte neputincios şi consideră că cei din jurul lui sunt vinovați de lipsa lui de reacție. Crede că lucrurile se mișcă prea încet şi că este tot timpul deranjat de ceva sau de cineva care chiar îi vrea răul. Îi este teamă să spună ce gândește şi renunță foarte ușor la dorințele sale, de aceea se retrage în sine şi nu mai comunică cu nimeni.

Refacere, atitudine

  • Nu îmi mai este teamă să exprim ceea ce gândesc;
  • Sunt capabil să mă descurc singur;
  • Am răbdare ca toate să se întâmple la momentul potrivit;
  • Îmi folosesc creativitatea în activitățile mele;
  • Viața mea este frumoasă şi mă bucur de ea.

Tratamente naturiste

  • Compresă cu pătlagină: se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi apoi se pun comprese pe zonele afectate. Sunt foarte bune şi frunzele de pătlagină puse local după ce s-au făcut spălături.
  • Compresă cu mușețel: se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori opărite cu o cană de apă clocotită şi după 15 minute se strecoară. Se pun comprese locale după ce s-au spălat zonele afectate.
  • Spălături cu anghinare: se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se strecoară după 15 minute. Se spală zona afectată.
  • Pastă de pin: o mână de scoarță mărunțită se fierbe la foc mic într-un litru de apă timp de câteva ore până când devine o pastă uniformă, puțin lipicioasă. În timpul fierberii, se mai adaugă câte puțină apă, dacă este nevoie. Se unge pielea cu această pastă, după ce zonele afectate au fost șterse cu plămădeală din rășină de pin.
  • Plămădeală din rășină de pin: într-un pahar cu 250 ml alcool rafinat 90° se pun trei-patru linguri de rășină de pin şi se amestecă bine până se dizolvă. Se lasă cca 24 de ore să se decanteze, apoi se filtrează şi se păstrează în sticluțe închise la culoare.
  • Tratament popular: spălarea zonelor infectate cu leșie de cenușă din coceni de porumb, după o oră se tamponează cu infuzie din frunze de nuc, apoi cu tinctură de gălbenele şi în final, se ung cu alifie de gălbenele.
  • Ceai de gălbenele: o linguriță de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se beau zilnic patru-cinci căni.
  • Baie cu pelin: se prepară un decoct din șase linguri dintr-un amestec de pelin şi coada șoricelului în părți egale, fierte timp de 15 minute cu doi litri de apă, strecurate și turnate în apa de baie. Baia trebuie să dureze cca 20 minute. După baie, se unge corpul cu alifie de pucioasă.
  • Alifie de pucioasă: se amestecă bine o măsură de pudră de sulf cu două măsuri de untură de porc.
  • Alifie cu gudron: se amestecă pudră de sulf şi untură de porc în cantități egale cu jumătate de cantitate de gudron de lemn (lubrifiant pentru osii). Se aplică pe părțile afectate de două ori pe zi.
  • Decoct din tărâțe de grâu: 350 g tărâțe de grâu şi trei linguri de rădăcină de nalbă mărunțită se fierb timp de 20 minute cu cinci litri de apă. Se strecoară şi se folosește lichidul cald pentru spălături.
  • Amestec în cantități egale din muguri de pin, mesteacăn, boabe de ienupăr, rădăcină de iarbă mare și pelin. Trei linguri din acest amestec se fierb timp de zece minute cu jumătate de litru de apă, apoi se strecoară. Cu lichidul obținut se spală locurile afectate.
  • Mere coapte: se taie un măr în două şi se scoate căsuța cu semințe. Locul gol se umple cu pulbere de sulf, se unesc cele două jumătăți şi se leagă cu o sfoară. Mărul se coace în cuptor, apoi se zdrobește, iar cu terciul obținut se fricționează zonele afectate.
  • Frunze de mentă: locurile iritate se fricționează cu frunze proaspete, apoi zonele afectate se tamponează cu infuzie de mentă obținută din patru linguri de frunze opărite cu un litru de apă clocotită. În loc de infuzie de mentă se poate folosi suc de rostopască.
  • Unguent dintr-o parte de suc din frunze de pelin sau frunze de pelin zdrobite amestecate cu cinci părți de lanolină. Se ung zonele afectate.
  • Ulei de oregano: se iau de trei ori pe zi câte cinci-șase picături de ulei cu puțină apă. Pentru copii, doza este de o picătură într-o lingură de apă. În timpul tratamentului se va bea multă apă.
  • Baie cu săpun cu sulf: se face o baie caldă, fricționând pielea cu săpun cu sulf, apoi se masează cu un amestec din cantități egale de ulei esențial de oregano şi ulei de măsline.

Asocieri

Zodie: Capricorn;
Planetă: Saturn;
Chakra: a șaptea - Sahasrara;
Culoare: violet, uneori cu alb sau auriu pe margine;
Cristale şi pietre: ametist, safir albastru, diamante, cuarț, selenit;
Uleiuri esenţiale: lotus, iasomie, tămâie, ylang-ylang.

Avertismente, recomandări

Scabia rămâne contagioasă şi în timpul tratamentului, de aceea persoanele afectate trebuie să nu intre în contact apropiat cu alte persoane. De asemenea, trebuie respectată o igienă personală strictă (lenjeria de corp şi cea de pat vor fi schimbate zilnic, spălate şi fierte cu leșie de cenușă din coceni de porumb, apoi călcate cu fierul foarte fierbinte).

Rufele din materiale sintetice se spală în apă cu clor, se clătesc bine şi se calcă cu fierul cât de fierbinte este permis. Pentru a dezinfecta rufele cât mai bine este indicat ca în apa de clătit să se pună câteva picături de ulei esențial de oregano.

Trebuie evitat scărpinatul şi zgârierea pielii, rănile deschise trebuie tratate, iar unghiile de la mâini şi de la picioare trebuie tăiate cât mai scurt. Orice obiect atins de bolnav (vase, clanțele ușilor etc.) se spală bine cu leșie, se opăresc şi se clătesc bine. Hainele care nu pot fi spălate se vor păstra în saci de plastic închiși ermetic cel puțin o săptămână pentru că acarienii nu trăiesc mai mult de patru zile dacă nu sunt în contact cu pielea.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Doctor

Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Conține lactalbumină, lactoză, săruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, după dietă hidrică la copii cu tulburări acute de nutriție. Este colagog, diuretic, stimulează activitățile intestinelor. De două ori pe zi, se recomandă consumul unei cești de zer îndulcit cu puțină miere. Sugarilor li se administrează 2-3 lingurițe înainte de alăptare. Indicat în anemii, dispepsii, gută (cură de zer de la 500 ml până la un litru pe zi). Trebuie să fie proaspăt și foarte curat. Sub formă de comprese (uz extern) este foarte eficient împotriva degerăturilor.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale