Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Sforăitul

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Sforăitul se caracterizează prin producerea unui sunet înalt sau jos, regulat sau neregulat, un zgomot în timpul somnului însoțit adesea de dificultăți în respirație.

Cauze fizice

Sforăitul apare atunci când coloana de aer care pătrunde în plămâni prin gură sau nas provoacă vibrarea țesuturilor căilor aeriene. Cauzele pot fi multiple, dintre care enumerăm deviația de sept, hipertrofia țesuturilor la nivelul gâtului, nasului sau gurii, blocarea căilor aeriene nazale, amigdale, vegetații adenoide, consumul de alcool, obezitatea, medicamentele sedative, antialergicele sau antidepresivele, înaintarea în vârstă, poziția în timpul somnului.

Cauze spirituale

Cel care sforăie este o persoană conservatoare, care se adaptează cu dificultate cerințelor noi şi nu vrea să renunțe la nimic din ceea ce a trăit în trecut (idei, comportamente, îmbrăcăminte, casă etc.). Ține strâns tot ceea ce a acaparat în timp, vechile obiceiuri au devenit obișnuințe cotidiene şi din această cauză nu se poate mișca liber în activitățile sale actuale. Ceea ce ar vrea să spună ziua şi nu poate exprima se manifestă zgomotos în timpul nopții. Este nemulțumit şi de relația în care se află, dar nu vrea să renunțe la partenerul/a său/a. Crede că este în pericol şi prin sforăit este convins că poate cere ajutor.

Refacere, atitudine

  • Conștientizez că trebuie să renunț la trecut;
  • Mă adaptez noilor idei şi activități;
  • Învăț să-mi exprim clar punctele mele de vedere;
  • Renunț la partenerul care nu este bun pentru mine;
  • Mă simt în siguranță oriunde aș fi;
  • Viața mea este bună şi mă comport fără compromisuri.

Tratamente naturiste

  • Ceai din amestec în părți egale din coada șoricelului, pătlagină şi gălbenele: se opăresc două lingurițe din amestec cu o cană de apă clocotită, se lasă 15 minute să infuzeze şi apoi se strecoară. Se beau mai multe căni pe zi între mese.
  • Ceai din rădăcină de valeriană în amestec cu floarea pasiunii şi mentă: o linguriță din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze zece minute, apoi se strecoară. Se bea cu jumătate de oră înainte de culcare.
  • Pulbere din rădăcină de valeriană în amestec cu floarea pasiunii şi mentă: înainte de culcare se ține sub limbă timp de zece minute o linguriță de pulbere, apoi se înghite cu puțină apă.
  • Ghimbir cu miere: înainte de culcare se mănâncă două-trei linguri de ghimbir ras amestecat cu una-două linguri de miere. Se poate face şi un amestec din pulbere de ghimbir cu miere.
  • Inhalație cu mușețel timp de zece minute înainte de culcare: patru linguri de flori se opăresc cu un litru de apă clocotită.
  • Inhalație cu muguri de pin: se stă 10 minute cu capul aplecat deasupra unui vas cu apă clocotită în care s-au fiert timp de zece minute două-trei linguri de muguri de pin sau brad.
  • Inhalație cu salvie, mușețel, busuioc şi cimbrișor: trei-patru linguri de amestec din plante se opăresc cu un litru de apă clocotită. Se stă cu capul aplecat timp de 10-15 minute.
  • Leac popular: se fierbe o ceapă tăiată timp de 10 minute în 300 ml apă, apoi se strecoară. Se bea lichidul rezultat îndulcit cu miere cu două ore înainte de culcare.
  • Ulei de măsline: înainte de culcare se pun pe limbă câteva picături de ulei de măsline.
  • Spălături nazale cu apă cu sare: se trage alternativ pe fiecare nară o soluție salină dintr-o cană de apă în care s-a dizolvat o linguriță de sare de mare.
  • Pe perna de dormit se pun câteva picături de ulei esențial de rozmarin sau eucalipt.
  • Gargară cu salvie: o linguriță de salvie se fierbe timp de cinci minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se face gargară de câteva ori pe zi şi înainte de culcare.

Asocieri

Zodie: Săgetător, Vărsător;
Planetă: Jupiter, Uranus;
Chakra: a șasea - Ajna;
Culoare: indigo;
Cristale şi pietre: ametist, topaz, azurit, fluorit;
Uleiuri esenţiale: lavandă, rozmarin, mentă, ienupăr.

Avertismente, recomandări

Pentru un somn liniștit, este necesar să se respecte o anumită oră de culcare şi una de trezire şi să nu se programeze un somn de dup-amiază. Cu cel puțin patru ore înainte de culcare, se va evita consumul de cafea, alcool sau tutun, iar exercițiile fizice se vor executa cu cel puțin două ore înainte. Este însă recomandată o plimbare ușoară timp de jumătate de oră.

Masa de seară este bine să aibă loc cu cel puțin două ore înainte de culcare, să nu fie prea bogată şi să nu conțină grăsimi, prăjeli, condimente picante şi alimente greu digerabile. Sunt de preferat alimentele care conțin Quercitina (mere, pere, ceapă, broccoli, struguri roșii, cireșe, fructe de pădure). Se vor evita alimentele cu potențial alergen ca nucile, alunele, ouăle, cacao, dar și cele care conțin gluten.

De asemenea, este recomandabil să se reducă consumul zilnic de lactate pentru a elimina congestia nazală.

Este benefică păstrarea unei greutăți normale. Este indicat să se doarmă pe o parte a corpului şi pe o pernă mai înaltă, într-o cameră întunecată, liniștită şi bine aerisită.

Pentru a asigura umiditatea necesară a aerului şi pentru a preveni uscarea nasului şi a gurii, este bine ca în camera de dormit să existe un umidificator.

Inhalațiile se fac chiar înainte de culcare stând cu capul aplecat deasupra vasului cu aburi, acoperit cu un prosop.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Răni care se vindecă greu - Se fierb 3 crenguțe de Tătăneasă într-un litru de apă, până ce scade apa la jumătate. După ce se strecoară se spală rana cu lichidul obținut.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale