Index al afecţiunilor şi bolilor
Sinuzita
- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -
Manifestare
Simptomele sinuzitei pot fi: respirația urât mirositoare, durerea de cap, nasul înfundat, durerea în spatele ochilor şi în zona frunții, secrețiile nazale de culoare galben-verzui, tusea productivă, uneori febra.
Cauze fizice
Sinuzita este o infecție a membranei mucoasei care căptușește interiorul foselor nazale şi sinusurile, putând avea diverse cauze ca deviația de sept, polipii nazali, infecțiile fungice, schimbarea bruscă de presiune, înotul în apă contaminată sau foarte rece, aerul foarte rece şi uscat.
Cauze spirituale
Apariția sinuzitei arată că individul se află într-o situație de neputință în a se manifesta după propria voință, are senzația că este în pericol, dar nu înțelege despre ce este vorba, de aceea se simte forțat să accepte ceea ce se întâmplă. Are convingerea că se află într-o fundătură din care nu mai poate să iasă. Intuiția îi spune într-un fel, dar nu îndrăznește să acționeze așa, ci se manifestă după vechile sale obiceiuri. Nu mai este sigur pe sine, se simte neputincios şi de aceea se agață de ceilalți ca să-l scoată din impas. Se comportă după scheme mentale rigide, nu se adaptează la nou, astfel că se simte neînțeles şi trăiește în revoltă şi frustrare. Pentru că nu își poate exprima sentimentele şi emoțiile, are impresia că nu este iubit şi că toată lumea îi limitează posibilitățile de afirmare. Este convins că i se ascunde adevărul, de aceea nu mai poate suporta nici locul, nici persoanele din jurul său.
Refacere, atitudine
- Conștientizez că trebuie să accept noul în viața mea;
- Știu că cei din jurul meu mă apreciază şi mă iubesc;
- Îmi exteriorizez emoțiile şi sentimentele;
- Sunt conștient de capacitățile mele;
- Am încredere în intuiția mea şi acționez după cum cred eu de cuviință;
- Viața îmi oferă tot ceea ce este mai bun pentru mine.
Tratamente naturiste
- Ceai din amestec în cantități egale din boabe de ienupăr, muguri de pin, coada șoricelului, mușețel, tătăneasă, cimbru: o lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi îndulcite cu câte o linguriță de miere.
- Amestec în cantități egale din muguri de pin (brad), cimbru, mușețel, boabe de ienupăr, coada șoricelului și salvie: peste o lingură din amestec se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi îndulcite cu miere.
- Amestec din frunze de jaleș, rozmarin, răchitan, flori de coada șoricelului şi trei frați pătați: o lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă 10 minute să infuzeze, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
- Decoct din rădăcină de cerențel: două lingurițe de rădăcină măcinată se fierb la foc mic timp de 30 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.
- Decoct de cuișoare: patru-cinci cuișoare se fierb timp de cinci minute cu o cană de apă, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
- Cataplasmă cu hrean: hreanul ras împreună cu rădăcina de untul pământului se pun într-un tifon sau o pânză de bumbac şi se aplică pe frunte, la rădăcina nasului. Se menține cât suportă pielea. Procedeul se folosește seara înainte de culcare şi se repetă zilnic timp de o săptămână. Se poate folosi numai hrean.
- Compresă cu ardei iute: se aplică pe frunte o pânză de bumbac (tifon) înmuiată în tinctură de ardei iute amestecată cu apă. Se menține cât suportă pielea.
- Cataplasmă cu terci de tătăneasă: rădăcina mărunțită şi amestecată cu puțină apă se pune într-un tifon sau pânză de bumbac şi se aplică pe frunte, la rădăcina nasului. Se lasă timp de două-trei ore sau chiar peste noapte.
- Cataplasmă cu cartof: se rade un cartof crud, se amestecă cu o lingură de sare grunjoasă şi câteva picături de alcool 30°-40° şi se pune într-o pânză de bumbac. Se aplică pe frunte, se acoperă cu o fâșie de celofan (folie de plastic) şi apoi cu un fular de lână. Se menține peste noapte. Procedeul se repetă câteva zile. Atenție, sucul de cartof pătează!
- Compresă cu sare: două-trei linguri de sare grunjoasă neiodată/sare de mare/sare de Himalaya se înfierbântă într-o tigaie uscată sau în cuptor şi se pun într-un săculeţ din pânză de bumbac. Se aplică pe frunte şi se menține până când se răcește, apoi se reîncălzește şi se repetă procedeul cât timp este nevoie. Atenție, poate arde pielea!
- Compresă cu bitter suedez: fruntea se unge cu alifie de gălbenele şi apoi se aplică un tampon înmuiat în bitter suedez. Se menține timp de 15 minute. Procedeul se repetă zilnic, seara înainte de culcare.
- Cataplasme cu frunze de varză: o frunză mare de varză strivită se amestecă cu zeamă de lămâie şi cu câteva linguri de argilă. Amestecul se pune pe frunte şi se acoperă cu o pânză de bumbac sau cu un tifon. Se menține până se usucă. Frunza de varză se va strivi pe o farfurie sau pe o suprafață de inox pentru a se păstra sucul rezultat.
- Tinctură de propolis: se beau zilnic, de trei ori pe zi, câte 30 de picături de tinctură de propolis în puțină apă. Se găsește preparat propolis și în soluție apoasă care se poate lua direct pe un cubuleț de pâine.
- Inhalație cu vapori de sare: patru linguri de sare grunjoasă neiodată/sare de mare/sare de Himalaya se dizolvă în doi litri de apă clocotită. Se inhalează aburii timp de zece minute.
- Inhalație cu ulei esențial de eucalipt: într-un vas cu apă clocotită se pun trei-patru picături de ulei esențial de eucalipt. Se inhalează aburii rezultați. În timpul inhalației, se pot stimula sinusurile prin apăsări repetate cu degetele arătătoare la baza nărilor, la rădăcina nasului, sub sprâncene şi la baza pomeților obrajilor. În același mod şi la fel de eficiente sunt inhalațiile cu ulei esențial de mentă, cimbru, cuișoare sau brad/pin.
- Inhalație cu usturoi: în jumătate de litru de apă clocotită se pune un cățel de usturoi ras (zdrobit) şi o linguriță de oțet de mere. Se inhalează aburii degajați timp de 10 minute.
- Aspirări (spălături) nazale cu decoct dintr-un amestec din coada șoricelului, salvie, mentă, frunze de soc, frunze şi fructe de afin: două linguri din acest amestec se fierb timp de zece minute într-o cană cu apă. Se strecoară şi se fac aspirații nazale de două ori pe zi.
- Tratament cu usturoi: o dată pe săptămână, timp de șase săptămâni la rând, se ține sub limbă, timp de trei-patru minute, un amestec din doi căței de usturoi pisați şi puțină sare. Este bine ca după acest procedeu să se facă spălături nazale cu apă cu sare.
- Presopunctura şi acupunctura efectuate de o persoană specializată sunt procedee eficiente.
Tratamentul recomandat de Valeriu Popa pentru tratarea şi vindecarea sinuzitei:
- Regim alimentar deproteinizat, fără lactate, carne, ouă timp de 45 de zile;
- Frunze de varză strivite aplicate pe frunte zi şi noapte;
- Ceai de șovârf şi podbal, băute alternativ, cât mai fierbinți, seara înainte de culcare;
- Comprese cu mușețel cât mai fierbinte aplicate pe părul ud proaspăt spălat, peste care se pun alte prosoape uscate pentru a preveni răcirea prea rapidă. După uscare, se evită orice curent de aer;
- Instilații nazale cu apă cu sare, cât mai des posibil, alternând nările, întâi pe o nară, apoi pe cealaltă (se dizolvă o lingură de sare într-un litru de apă);
- După 45 de zile, se introduc în alimentație brânzeturile, fără lapte şi iaurt;
- Se continuă procedeele enumerate mai sus;
- După alte 45 de zile, se reintroduc în alimentație carnea de pasăre de curte, peștele alb şi câte un ou pe săptămână.
Asocieri
Zodie: Săgetător, Vărsător, Pești;
Planetă: Jupiter, Uranus, Neptun;
Chakra: a șasea - Ajna;
Culoare: indigo;
Cristale şi pietre: ametist, azurit, fluorit, sodalit;
Uleiuri esenţiale: geranium, rozmarin, mentă, ienupăr;
Avertismente, recomandări
Factorii care cresc riscul apariției sinuzitei sunt fumatul, poluarea, folosirea în exces a substanțelor decongestionante, inhalarea aerului sau a apei foarte reci sau contaminate.
Imunitatea organismului se stimulează cu tinctură de echinaceea sau arnică, câte 30 de picături în apă în fiecare dimineață.
Este foarte important să se evite aerul foarte rece şi uscat. În locuință, este bine să existe un umidificator pentru a crește umezeala aerului din interior.
Este necesar să se bea cantități suficiente de lichide pentru a dilua mucusul care blochează sinusurile. Sunt recomandate sucurile de legume:
- morcov + sfeclă + spanac;
- morcov + sfeclă + castravete;
- morcov.
De asemenea, pentru dizolvarea mucozităților, se recomandă, dacă stomacul permite, să se mănânce zilnic câte una-două linguri de hrean ras amestecat cu zeamă de lămâie.
Inhalațiile se fac ținând capul aplecat deasupra unui vas cu apă clocotită în care s-au pus esențele recomandate. Capul şi vasul trebuie să fie acoperite cu un prosop, având grijă să nu pătrundă aer rece în interior. După inhalație, care poate dura 15-20 minute, se mențin capul şi fața acoperite cu un prosop încă jumătate de oră şi în niciun caz nu se va ieși din casă pentru că sinusurile sunt deschise şi suferința se poate acutiza.
Spălăturile (aspirările) nazale se vor face alternativ, întâi pe o nară, apoi pe cealaltă.
Alcoolul produce inflamația mucoasei nazale şi a sinusurilor, iar fumul de țigară usucă mucoasa şi favorizează înmulțirea bacteriilor. De asemenea, produsele lactate, în special laptele şi iaurtul, permit formarea mucozităților în căile respiratorii.
Victoria (Rica) Pădureţ
Bibliografie
www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".