Index al afecţiunilor şi bolilor
- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -
Stresul se manifestă prin nerăbdare, iritabilitate, dureri de cap, crampe în intestine, dureri în piept, palpitații, indigestie, oboseală, reducerea dorinței sexuale, gură uscată, scăderea memoriei, mâini tremurânde, pierderea apetitului, incapacitate de concentrare, scăderea memoriei, abuz de medicamente sau alcool, bulimie etc.
Stresul poate fi provocat de trei grupe mari de factori: fizici (poluare sonoră), legați de modul de viață (activități profesionale epuizante, efort sportiv obositor, abuz de alcool sau cafea) şi factori psihici (anxietatea, sentimentul de vinovăție, plictiseala, frustrarea, vanitatea, dorința de parvenire etc.). Originea stresului este de obicei sufletească (divorțuri, despărțiri, decese, eșecuri, dificultăți financiare, griji legate de sănătate etc.).
Persoana stresată trăiește într-o permanentă stare de neliniște, este depășită de anumite probleme şi simte că nu mai poate face față situației în care se află. Este nemulțumită de situația de acasă sau de la serviciu, nu o satisface nimic din ce se întâmplă în jurul său, este apăsată de confuzia între ceea ce ar vrea şi ceea ce este în realitate. Vanitatea şi orgoliul personal îi creează obligația de a reuși mereu, de a avea o imagine bună, dar nu are încredere în capacitățile sale şi de aceea simte că pierde teren în fața celorlalți. Nu mai vrea să lupte, trăiește cu convingerea că nu face nimic bine, că totul este inutil, îi este indiferent orice s-ar întâmpla, dar este într-o stare de alertă permanentă. Este nefericită, nu se poate bucura de nimic, vede doar eșecuri şi se retrage într-o tăcere nepăsătoare. Se victimizează fără motiv, simte descurajare, este invadată de gânduri negative şi nu vede niciun fel de rezolvare.
Zodie: Capricorn, Pești;
Planetă: Saturn, Neptun;
Chakra: a șaptea - Sahasrara;
Culoare: violet, argintiu, auriu;
Cristale şi pietre: diamant, ametist, selenit, cuarț clar, moldavit, pirită;
Uleiuri esenţiale: lotus, iasomie, tămâie, ylang-ylang.
Pentru combaterea efectelor stresului este necesară organizarea tuturor activităților. Este binevenită o listă cu lucrurile care au prioritate şi care ar trebui rezolvate primele. De asemenea, este util şi un jurnal în care persoana își poate exprima în voie emoțiile negative.
Este recomandabilă o alimentație bogată în carbohidrați şi fibre ca şi fructele şi legumele de culoare galbenă, portocalie sau verde. De asemenea, sunt benefice alimentele bogate în magneziu ca semințele de susan, coriandrul, lucerna, dovleacul şi floarea soarelui. Se vor evita proteinele animale, condimentele excitante, alcoolul, cafeaua, ciocolata, zahărul şi sarea.
Mulți specialiști recomandă busuiocul indian ca un remediu eficient pentru echilibrarea organismului. Se poate folosi în ceai sau suc sub formă de picături sau capsule ori ca un condiment în mâncăruri, salate sau sosuri. Dublat cu activități sportive, mers pe jos sau bicicletă, înot, plimbări în aer liber, busuiocul indian dă rezultate notabile.
Pentru liniștea personală, este important ca în locuință să fie creată o atmosferă de relaxare, calm, armonie şi bună înțelegere.
Victoria (Rica) Pădureţ
Bibliografie
www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".
Remedii populare
Boli de rinichi - Vanga recomandă ca o dată pe săptămână bolnavul să se hrănească, exclusiv, cu Grâu fiert și să bea apa în care a fiert grâul.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale