Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorStresul

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Stresul se manifestă prin nerăbdare, iritabilitate, dureri de cap, crampe în intestine, dureri în piept, palpitații, indigestie, oboseală, reducerea dorinței sexuale, gură uscată, scăderea memoriei, mâini tremurânde, pierderea apetitului, incapacitate de concentrare, scăderea memoriei, abuz de medicamente sau alcool, bulimie etc.

Cauze fizice

Stresul poate fi provocat de trei grupe mari de factori: fizici (poluare sonoră), legați de modul de viață (activități profesionale epuizante, efort sportiv obositor, abuz de alcool sau cafea) şi factori psihici (anxietatea, sentimentul de vinovăție, plictiseala, frustrarea, vanitatea, dorința de parvenire etc.). Originea stresului este de obicei sufletească (divorțuri, despărțiri, decese, eșecuri, dificultăți financiare, griji legate de sănătate etc.).

Cauze spirituale

Persoana stresată trăiește într-o permanentă stare de neliniște, este depășită de anumite probleme şi simte că nu mai poate face față situației în care se află. Este nemulțumită de situația de acasă sau de la serviciu, nu o satisface nimic din ce se întâmplă în jurul său, este apăsată de confuzia între ceea ce ar vrea şi ceea ce este în realitate. Vanitatea şi orgoliul personal îi creează obligația de a reuși mereu, de a avea o imagine bună, dar nu are încredere în capacitățile sale şi de aceea simte că pierde teren în fața celorlalți. Nu mai vrea să lupte, trăiește cu convingerea că nu face nimic bine, că totul este inutil, îi este indiferent orice s-ar întâmpla, dar este într-o stare de alertă permanentă. Este nefericită, nu se poate bucura de nimic, vede doar eșecuri şi se retrage într-o tăcere nepăsătoare. Se victimizează fără motiv, simte descurajare, este invadată de gânduri negative şi nu vede niciun fel de rezolvare.

Refacere, atitudine

 • Mă organizez să pot rezolva cu bine totul;
 • Mă bucur de tot ce este în jurul meu;
 • Mă simt bine acasă şi la serviciu;
 • Sunt apreciat pentru rezultatele mele;
 • Am încredere în calitățile mele;
 • Știu că pot face ceea ce vreau;
 • Viața îmi oferă tot ceea ce am nevoie.

Tratamente naturiste

 • Ceai de splinuță: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă 15 minute să infuzeze, apoi se strecoară şi se bea cu înghițituri mici.
 • Ceai de mușețel: se opărește o linguriță de flori cu o cană de apă clocotită, se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Se bea seara înainte de culcare.
 • Ceai de tei: se opărește o linguriță de flori cu o cană de apă clocotită, se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
 • Ceai de lavandă: se opărește o linguriță de flori cu o cană de apă clocotită şi după 10 minute, se strecoară. Se bea înainte de culcare.
 • Ceai de păducel: o linguriță de plantă(fructe, flori, frunze) se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă zece minute să infuzeze, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, una seara înainte de culcare.
 • Ceai de melisă: peste o lingură de plantă se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze zece minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană înainte de fiecare masă.
 • Decoct de sunătoare: o linguriță de plantă se fierbe timp de zece minute cu o cană de apă şi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi îndulcite cu miere.
 • Decoct de busuioc: două linguri de frunze se fierb cu un litru de apă până când lichidul scade la jumătate, apoi se strecoară. Se bea pe tot parcursul zilei.
 • Decoct din petale de trandafir: o linguriță de petale uscate se fierbe cinci minute cu o cană de apă, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.
 • Tinctură de păducel: înainte de culcare se beau 20 de picături în puțină apă.
 • Tinctură de valeriană: înainte de culcare se iau 15 picături în puțină apă.
 • Apă caldă cu lămâie: se bea în fiecare dimineață, înainte de micul dejun, câte o cană de apă caldă în care s-au pus o jumătate de linguriță de scorțișoară, zeama de la o jumătate de lămâie şi una-două lingurițe de miere, de preferat de tei.
 • Baie fierbinte în care s-au pus câteva picături de ulei esențial de lavandă.
 • Cataplasmă pe frunte cu pastă realizată din pudră de ghimbir şi puțină apă.
 • Masajul frunții cu ulei de cocos sau ulei esențial din lemn de santal.
 • Aromaterapie: în apa lămpii de aromaterapie se pune o picătură de ulei esențial de lavandă.

Asocieri

Zodie: Capricorn, Pești;
Planetă: Saturn, Neptun;
Chakra: a șaptea - Sahasrara;
Culoare: violet, argintiu, auriu;
Cristale şi pietre: diamant, ametist, selenit, cuarț clar, moldavit, pirită;
Uleiuri esenţiale: lotus, iasomie, tămâie, ylang-ylang.

Avertismente, recomandări

Pentru combaterea efectelor stresului este necesară organizarea tuturor activităților. Este binevenită o listă cu lucrurile care au prioritate şi care ar trebui rezolvate primele. De asemenea, este util şi un jurnal în care persoana își poate exprima în voie emoțiile negative.

Este recomandabilă o alimentație bogată în carbohidrați şi fibre ca şi fructele şi legumele de culoare galbenă, portocalie sau verde. De asemenea, sunt benefice alimentele bogate în magneziu ca semințele de susan, coriandrul, lucerna, dovleacul şi floarea soarelui. Se vor evita proteinele animale, condimentele excitante, alcoolul, cafeaua, ciocolata, zahărul şi sarea.

Mulți specialiști recomandă busuiocul indian ca un remediu eficient pentru echilibrarea organismului. Se poate folosi în ceai sau suc sub formă de picături sau capsule ori ca un condiment în mâncăruri, salate sau sosuri. Dublat cu activități sportive, mers pe jos sau bicicletă, înot, plimbări în aer liber, busuiocul indian dă rezultate notabile.

Pentru liniștea personală, este important ca în locuință să fie creată o atmosferă de relaxare, calm, armonie şi bună înțelegere.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Tarancuta

Remedii populare

Tuse persistentă la copii - Se fierb într-un litru de apă un cartof, o Ceapă mare și un Măr, până ce apa se reduce la jumătate. Se da copilului din această fiertură, câte o linguriță, de trei ori pe zi.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale