Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Sughițul

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Sughițul apare involuntar şi se manifestă ca un sunet ascuțit ca urmare a contracției bruște a diafragmei urmate de închiderea corzilor vocale. Sughițul apare de obicei atunci când se contractă faringele, se închide glota şi se blochează fluxul de aer. Diafragma se contractă brusc şi spasmodic combinat cu o respirație scurtă, incompletă și o contractare a abdomenului.

Cauze fizice

Fenomenele care provoacă sughițul nu sunt determinate clar, dar au fost stabiliți unii factori favorizanți, printre care consumul mâncărurilor prea fierbinți, gazele din stomac care apasă asupra diafragmei, mâncatul pe fugă, supraalimentarea, consumul de băuturi carbogazoase sau condimente picante, băuturile alcoolice, schimbările bruște de temperatură, stresul, anumite stări emoționale. Nu sunt excluse nici cauze psihologice.

Cauze spirituale

Persoana în cauză are un excesiv spirit autocritic, se simte permanent vinovat de ceva şi simte o frustrare care îi provoacă neliniște interioară. Impulsivitatea sa îl face nerăbdător în a aștepta desfășurarea evenimentelor. Crede că s-ar putea afla într-o situație neplăcută, dar nu poate face nimic să o îndepărteze. Consideră că viața sa de acum i-a scăpat de sub control, ar vrea să schimbe ceva, însă nimeni nu înțelege ce se întâmplă. Se simte presat de autoritatea șefilor, dar în același timp, îi este frică să protesteze şi să se elibereze.

Refacere, atitudine

  • Sunt conștient că trebuie să-mi controlez impulsivitatea;
  • Accept că am capacitatea de a-mi controla viața;
  • Apreciez că viața mea este așa cum doresc să fie;
  • Am curajul să acționez şi să refuz ceea ce nu vreau să fac;
  • Sunt calm şi liniștit şi îmi înfrâng nerăbdarea;
  • Mă bucur de viață şi de tot ce am realizat.

Tratamente naturiste

  • Ceai de chimen: peste o linguriță de semințe se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de cinci minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.
  • Decoct de nucșoară: o jumătate de linguriță de pulbere se fierbe timp de cinci minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se bea cu înghițituri mici. Atenție, este interzis gravidelor!
  • Macerat de vâsc: peste o linguriță de frunze mărunțite se toarnă o cană de apă rece şi se lasă la macerat timp de opt-zece ore, apoi se strecoară. Se bea cu înghițituri mici pe parcursul zilei.
  • Suc de ghimbir: o linguriță de suc se amestecă cu o linguriță de miere şi se consumă câte puțin.
  • Ceai de mărar: două lingurițe de frunze şi tulpini mărunțite se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă cinci minute şi se strecoară. Se beau una-două căni pe zi.
  • Ceai de scorțișoară: o jumătate de linguriță de pulbere se fierbe timp de cinci minute cu o cană de apă şi se lasă să se răcească. Se bea cu înghițituri mici.
  • Ceai de tarhon: se infuzează timp de cinci minute o linguriță de frunze într-o cană de apă clocotită şi se strecoară. Se bea călduț cu înghițituri mici.
  • Semințe de mărar: o linguriță cu vârf de semințe se opărește cu o cană de apă clocotită şi după câteva minute se strecoară. Se bea cu înghițituri mici.
  • Pulbere de mărar: o jumătate de linguriță de pulbere se înghite cu puțină apă.
  • Zeamă de lămâie: se înghite o linguriță de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.
  • Oțet de mere: se suge o bucățică de zahăr peste care s-au pus câteva picături de oțet.
  • Gem de coacăze negre: se mănâncă o lingură de gem, după care se bea, cu înghițituri mici, un pahar de apă rece.
  • Compresă cu apă rece: se aplică pe piept o pânză înmuiată în apă rece şi bine stoarsă.
  • Inhalație cu ghimbir: peste o linguriță de pulbere se toarnă o cană de apă clocotită şi se inhalează aburii formați.
  • Fum de piper: se înfige într-un ac o boabă de piper negru şi se ține deasupra unei flăcări de brichetă sau chibrit. Când începe să fumege, se inhalează puțin fum.
  • Se inspiră adânc şi apoi se ține respirația timp de zece secunde.
  • Se ține sub limbă o felie de lămâie şi se suge ca o bomboană.
  • Se presează lobii urechilor cu degetele mâinilor timp de 20-30 de secunde.

Asocieri

Zodie: Leu, Săgetător, Fecioară;
Planetă: Soare, Jupiter, Venus;
Chakra: a treia - Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă, topaz galben;
Uleiuri esenţiale: ienupăr, lavandă, bergamotă, rozmarin.

Avertismente, recomandări

Pentru prevenirea sughițului, se va evita consumarea în exces a băuturilor carbogazoase şi a alcoolului, dar şi a alimentelor greu digerabile, grase, uleioase sau prea fierbinți. De asemenea, se va evita înghițirea de aer fals în timpul mestecării alimentelor sau în timp ce se bea un lichid.

După masă, este recomandabil să se bea o cană de ceai cald de anason/mărar/chimen/tarhon.

Dacă sughițul devine persistent şi se repetă timp de câteva zile, este posibilă o lipsă de potasiu.

De un real folos sunt şi dușurile alternative cald-rece.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Doctor

Sfaturi diverse

Sucul de roșii este foarte bogat în sodiu, calciu, potasiu, magneziu. De asemenea, conține foarte multe vitamine și enzime, cu condiția să fie consumat crud. Prin fierbere devine foarte acid pentru organism, toate elementele conținute deteriorându-se mult.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale