Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Varice

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Varicele sunt vene dureroase şi dilatate, ieșite în relief şi neplăcute la vedere, localizate în special la picioare, gambe şi coapse.

Cauze fizice

Dilatarea patologică a venelor este cauzată de pierderea tonicității pereților venelor ca urmare a unor procese distrofice sau a creșterii presiunii sanguine din cauza unui baraj în circulația de întoarcere. Unul dintre factorii externi este profesia care obligă să se stea mult în picioare, femeile fiind predispuse de două ori mai mult decât bărbații. Dintre factorii interni putem enumera contraceptivele orale sau dieta şi stilul alimentar. La femeile însărcinate, venele se dilată începând cu luna a treia de sarcină, iar după naștere se retrag.

Cauze spirituale

Bolnavul cu varice nu se simte bine acasă sau la locul de muncă şi nu îi place nimic din ceea ce face. Ar vrea să schimbe, dar nu se simte în stare, deși acum trăiește fără pasiune şi lipsit de satisfacții. Nu se mai bucură de nimic, simte că nu se îndreaptă spre ceea ce dorește, se minte însă pe sine şi suportă situația. Consideră că tot ceea ce face este obligat să facă, astfel că nu se poate manifesta după cum îi este caracterul. Se devalorizează singur, crede că ceea ce i se cere îl depășește şi nu va putea duce la îndeplinire, mai ales că nu se simte sprijinit în acțiunile sale. Trăiește o confuzie sentimentală şi emoțională şi acesta îl blochează.

Refacere, atitudine

  • Sunt conștient că trebuie să schimb situația în care mă aflu;
  • Sunt liber să aleg ceea ce îmi place;
  • Sunt conștient de propria mea valoare;
  • Știu că voi primi ajutorul de care am nevoie;
  • Îmi exprim liber dorințele şi știu ce vreau;
  • Mă las ghidat de intuiţie în acțiunile mele;
  • Mă simt bine şi mă bucur de viață.

Tratamente naturiste

  • Ceai de păpădie: două lingurițe de plantă se opăresc cu o cană de apă clocotită şi după 10 minute se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi. Până când păpădia înflorește, se poate folosi planta întreagă.
  • Ceai de salvie: o linguriță de frunze se opăresc cu o jumătate de cană de apă clocotită, se lasă 15 minute să infuzeze, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
  • Ceai de coada calului: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
  • Ceai de urzică: o lingură de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită şi după 10 minute se strecoară. Se beau trei căni pe zi, în aceleași zile cu cele două căni de ceai de coada calului. În paralel, se ung zonele afectate cu alifie de gălbenele.
  • Decoct din amestec în părți egale din frunze de urzică, păpădie, talpa gâștei, frunze şi fructe de păducel şi afin, flori de sulfină scoarță de salcie. Trei linguri din acest amestec se fierb timp de 10 minute cu un litru de apă, apoi se strecoară. Se beau unu-doi litri pe zi.
  • Apă cu oțet de mere: într-un pahar cu apă se pun două lingurițe de oțet de mere. Se bea zilnic înainte de micul dejun.
  • Preparat cu ceapă: 600 ml suc de ceapă se amestecă cu 300 g miere polifloră sau de salcâm. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi, înainte sau după mesele principale. Tratamentul durează 30 de zile, se face o pauză de o lună de zile, după care se poate relua. Se păstrează la frigider. Se recomandă câte o serie de două ori pe an, primăvara şi toamna. Este contraindicat în gastrite şi ulcer.
  • Cataplasmă cu argilă: pulberea se amestecă cu apă să devină o pastă moale care se aplică pe zona afectată şi se ține două-trei ore. Dacă apare senzația de frig sau durere, se îndepărtează.
  • Tinctură de castane sălbatice: zece picături într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi.
  • Tinctură din muguri de plop negru: 20 de picături în puțină apă zilnic.
  • Tinctură de propolis: zilnic 30 de picături în puțină apă sau pe o bucățică de pâine.
  • Macerat din coji de nuci verzi: cojile se pun în ulei de măsline şi se lasă la macerat timp de 40 de zile. Se ung zonele afectate.
  • Compresă cu varză: câteva frunze de varză albă proaspătă se zdrobesc ușor şi se aplică pe zonele afectate. Se acoperă cu un pansament sau o pânză curată, se leagă fără să se strângă şi se lasă peste noapte.
  • Compresă cu oțet de mere: o pânză curată se înmoaie în oțet de mere şi se aplică pe zona afectată. Dacă pielea este sensibilă, oțetul se diluează cu apă.
  • Compresă cu decoct din flori de fân: un pumn de flori de fân se fierbe timp de zece minute într-un litru de apă, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se înmoaie un prosop sau o pânză curată şi se aplică pe zona afectată de două ori pe săptămână.
  • Masaj ușor cu ulei de migdale: 10 ml ulei de migdale în care s-au pus trei picături de ulei esențial de chiparos.
  • Masaj ușor dimineața şi seara cu suc de lămâie.
  • Masaj ușor cu gel cu hirudina din lipitori. Se pot folosi chiar lipitori puse de o persoană specializată.
  • Masaj ușor cu unguent pe bază de castane sălbatice.
  • Aplicație locală cu extract de hamamelis. Înainte de aplicare se verifică dacă persoana nu este alergică la hamamelis.
  • Spălarea locală cu infuzie de mărul-lupului şi după 15 minute, se unge cu gel de aloe.
  • Apă de gheață: de trei ori pe săptămână se șterg picioarele cu apă de gheață, de jos în sus, apoi pe locurile afectate se aplică frunze de hrean sau varză albă. Apa de gheață se prepară în felul următor: într-o sticlă de plastic de doi litri se toarnă un litru de apă în care se adaugă o lămâie tăiată bucățele şi se pune în congelator. După ce a înghețat, gheața se mărunțește cu ciocanul şi se pune înapoi în congelator. Înainte de a fi folosită, în vasul cu gheață se toarnă un pahar cu apă fiartă şi răcită şi se amestecă. În această apă, se înmoaie un tampon cu care se șterg rapid picioarele, se ung cu ulei, apoi se aplică frunzele strivite puțin. Se înfășoară cu o pânză uscată şi se menține peste noapte.

Asocieri

Zodie: Leu, Balanță, Săgetător;
Planetă: Soare, Venus, Saturn;
Chakra: a patra - Anahata;
Culoare: verde şi roz;
Cristale şi pietre: smarald, jad, aventurin, cuarț roz, malahit;
Uleiuri esenţiale: trandafiri, lemn de santal, lemn de cedru.

Avertismente, recomandări

Pentru a se îmbunătăți circulația sanguină, se recomandă să se facă în mod regulat exerciții fizice ca mersul pe jos, prin iarba cu rouă, pe bicicletă, înotul. Este interzis joggingul pentru că crește presiunea pe partea inferioară a piciorului şi poate agrava varicele. De asemenea, sunt interzise băile fierbinți, împachetările calde şi sauna.

Regimul alimentar este foarte important. Trebuie să conțină cât mai multe fructe şi legume, salată de varză albă, alimente bogate în vitamina C, ceapă şi usturoi. În fiecare dimineață, se va bea apă cu suc de lămâie şi se vor consuma 6-8 nuci.

Ciorapii elastici medicinali se pun dimineața, la sculare, cunoscându-se că ajută la îmbunătățirea circulației şi ameliorarea simptomelor. În poziția de repaus, picioarele trebuie să stea ridicate, iar seara în pat, să fie așezate pe o pernă.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Doctor

Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Conține lactalbumină, lactoză, săruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, după dietă hidrică la copii cu tulburări acute de nutriție. Este colagog, diuretic, stimulează activitățile intestinelor. De două ori pe zi, se recomandă consumul unei cești de zer îndulcit cu puțină miere. Sugarilor li se administrează 2-3 lingurițe înainte de alăptare. Indicat în anemii, dispepsii, gută (cură de zer de la 500 ml până la un litru pe zi). Trebuie să fie proaspăt și foarte curat. Sub formă de comprese (uz extern) este foarte eficient împotriva degerăturilor.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale