Greu de confundat datorită gustului specific, anasonul este originar din zona mediteraneană şi sud-vestului Asiei. Se utilizează atât pentru proprietăţile sale medicinale, cât şi în industria alimentară, pentru aromă.
Prezentare generală
Denumirea uzuală: anason (lat. Pimpinella anisum L; Anis). Denumiri alternative: anis, bădean, chimion de grădină, secărea.
Scurtă descriere: Specie anuală de cultură, înaltă de 40-70 cm, cu frunze rare şi flori mici, dispuse sub formă de umbreluţe cu câte 5-15 flori. Partea utilizată pentru proprietăţile medicinale sunt fructele, diachene, cu jumătăţi greu separabile.
Principii active
Fructele conţin ulei esenţial (2-3%). Acesta este alcătuit din 80-90% anetol, cetone şi aldehide anisice şi acetică; lipide (10-20%), colină, proteine (20%), zaharuri, amidon, substanţe minerale (6-10%).
Factorul curativ: fructele.
Acţiune terapeutică
Expectorantă, carminativă (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale) şi galactogogă (favorizează secreţia de lapte).
Intern
stimulează peristaltismul intestinal, secreţiile salivare, gastrice, intestinale şi pancreatice; elimină balonarea şi calmează colicile abdominale;
efecte stimulante asupra sistemulu nervos central, cu deosebire asupra centrilor respiratori şi circulaţiei;
în tratarea muşcăturilor de şarpe, sub formă de cataplasme cu pastă de fructe.
Mod de întrebuinţare
Infuzie din o linguriţă de fructe la o cană cu apă; se bea în 2-3 reprize o cană pe zi.
În asociere cu alte plante medicinale, cu respectarea cantităţilor prescrise.
2-3 picături de ulei volatil pe zi.
Precauții, contraindicații
Cura cu anason se ţine pentru scurt timp. Utilizarea îndelungată, chiar dacă se respectă doze mici, poate produce iritarea mucoaselor intestinale.
În doze mai mari de 5 g fructe pe zi produce tulburări nervoase. În doze şi mai mari devine narcotic. Poate produce insomnii, accidente cerebrale, halucinaţii, tulburări de vorbire, convulsii puternice, comă.
Uleiul volatil poate produce dermatoze şi stări alergice.
Interzis în timpul sarcinii.
Informaţii suplimentare
Anasonul se utilizează în prepararea unor băuturi alcoolice pentru aroma sa deosebită (absint, ouzo, jägermeister).
Anasonul face parte din aceeaşi familie cu morcovul şi pătrunjelul (Apiaceae sau Umbelliferae).
Este adesea confundat cu feniculul, denumit şi anason dulce.
Răni (prin tăiere) - Se ține în ulei de Măsline planta Sunătoare cel puțin 24 de ore. Cu uleiul astfel preparat se ung rănile care se vor închide foarte repede.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.