Originară din zona mediteraneană şi cunoscută în special pentru proprietăţile sale hepatoprotectoare, anghinarea este unul dintre cele mai bune tonice amare din flora mondială.
Prezentare generală
Denumirea uzuală: anghinare (lat. Cynara cardunculus L, Cynara scolymus, Artishocke).
Scurtă descriere: Plantă de cultură, de la care se folosesc în scop medicinal frunzele. Tulpina este dreaptă, ramificată; frunzele au culoare verde-albicioasă pe partea inferioară, iar florile sunt roşii-violet, cu receptacul cărnos, comestibil, îngroşat la bază. Solicită sol fertil, luto-humos şi expunere sporită la soare, iar iarna trebuie protejată de ger.
Principii active
Frunzele de anghinare conțin până la 2% acizi fenolici, cinarină, oxidaze, flavone, zaharuri, insulină, enzime, ulei esenţial, săruri minerale, vitaminele A, B, C, fier, fosfor, mangan etc.
sub formă de comprese, în cazul acneei, psoriazisului sau dermatitei de contact.
Mod de întrebuinţare
Conform specialiştilor, tincturile, extractele fluide şi infuziile sunt mai eficiente comparativ cu capsulele deoarece intră în contact cu papilele gustative, iar acestea transmit informaţia înainte de a ajuge în intestin.
Infuzie dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă. Se consumă două căni pe zi timp de două săptămâni, apoi cantitatea de frunze se poate mări la două linguriţe. Prima cană se bea dimineaţa, pe stomacul gol, după care se stă culcat pe partea dreaptă. Cealaltă cană se bea înaintea meselor principale.
Soluţie Anghirol (10-30 picături pe zi) sau Anghirol sub formă de drajeuri (2-3 pe zi).
Precauții, contraindicații
Se recomandă consumul în cure de cel mult 30 de zile. Peste această limită, pot apărea colici hepatobiliare.
Contraindicată celor ce suferă de afecţiuni renale acute.
Contraindicată în obstrucţia biliară, insuficienţă hepatocelulară gravă. În cazul litiazei biliare, trebuie consultat medicul înainte de utilizare.
Nu este recomandată femeilor care alăptează deoarece conţine o enzimă ce stopează secreţia de lapte.
Informaţii suplimentare
Anghinarea face parte din aceeaşi familie cu floarea-soarelui. Există în jur de 50 de varietăţi de anghinare.
O singură plantă poate produce până la 20 de anghinare pe an.
Anghinarea este în topul legumelor cu nivel ridicat de antioxidanţi.
Aşa cum este consumată ca aliment, anghinarea este de fapt o floare neajunsă la maturitate. Dacă ar fi lăsată să înflorească, ar ajunge la culoare violacee.
Sinuzita - Se picură, în ambele nări, o dată pe zi, timp de 2-3 zile la rând, suc din rădăcină de Ciclamă sălbatică.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.