Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Armurariu

Răspândit în zonele sudice ale ţării noastre şi în Câmpia de Vest, armurariul este marele protector al ficatului datorită conţinutului său crescut de silimarină.

Prezentare generală

  • Denumirea uzuală: armurariu (lat. Silybum marianum). Denumiri alternative: ciulinul laptelui, ciulinul Maicii-Domnului, buruiana-armurării, crăpuşnic, scai pestriţ.
  • Scurtă descriere: Plantă erbacee, anuală sau bienală, cu tulpină ramificată de circa 1 metru înălţime, frunze mari, spinoase. Florile sunt liliachii, iar seminţele au culoare galben-brună şi gust amărui.
Armurariu 1

Principii active

Seminţele conţin 1.5-3% silimarină, ulei gras 20-30% (cca 60% acid linoleic, 3% acid oleic, 9% acid palmitic), 20-30% proteine.

Factorul curativ: seminţele coapte.

Acţiune terapeutică

Hepatoprotector, efect colagog (stimulează secreţia biliară), diaforetic (provoacă transpiraţia), emenagog (favorizează menstruaţia).

Intern

  • excelente proprietăţi hepatoprotectoare; silimarina modifică structura periferică a membranei celulare a hepatocitelor, prevenind penetrarea toxinelor în interiorul celulelor; de asemenea, potenţează regenerarea ficatului şi formarea de noi celule hepatice; aşadar, protejează, tonifică, fortifică şi dezintoxică ficatul;
  • se recomandă în hepatita acută şi cronică, în hepatita alcoolică, ciroză hepatică compensată şi în insuficienţa hepatică;
  • contribuie la regenerarea pancreasului;
  • favorizează secreţia biliară;
  • foarte bune proprietăţi antioxidante; oferă protecţie accentuată împotriva acţiunii radicalilor liberi.

Extern

  • sub formă de comprese cu infuzie de armurariu, se aplică pe zonele afectate de psoriazis şi varice, reducând durerile provocate de acestea.
Armurariu 2

Mod de întrebuinţare

  • Sub formă de comprimate (70 g silimarină/comprimat), câte un comprimat de 3 ori pe zi. În afecţiunile grave, se pot administra până la 6 comprimate pe zi.
  • Infuzie din o linguriţă de seminţe proaspăt măcinate la o cană cu apă. Se consumă două căni pe zi. Prima cană se bea dimineaţa, pe stomacul gol, apoi se stă culcat pe partea dreaptă 20 de minute. A doua cană se consumă în două reprize, după masa de prânz şi după cină.
  • Cura durează două săptămâni; se ia pauză de două săptămâni, apoi se poate relua tratamentul.
  • Fructele (seminţele) măcinate se păstrează la frigider şi trebuie consumate în maxim 24 de ore. După acest termen se exidează şi devin hepatotoxice.
  • În caz de otrăvire cu ciuperci toxice, se consumă timp de 10 zile din abundenţă infuzie de armurariu (minim un litru pe zi).
  • În intoxicaţiile cu metanol, tetraclorură de carbon, metale grele (plumb, mercur) sau medicamente care atacă ficatul, se administrează timp de o săptămână un litru şi jumatate de infuzie de armurariu pe zi. Acest tratament adjuvant este foarte util pentru protejarea organelor interne şi a sistemului nervos.
  • Alcoolism: se fac cure de trei săptămâni (apoi două săptămâni pauză) cu infuzie de armurariu, din care se bea un litru pe zi.

Precauții, contraindicații

Foarte rar apar reacţii alergice la silimarină. Poate apărea şi un efect laxativ blând.

Informaţii suplimentare

  • Primul om de ştiinţă care a descris beneficiile pentru sănătate ale armurariului a fost medicul grec Pedanius Dioscorides (40-90 d.Hr.).

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Tarancuta

Remedii populare

Tuse persistentă la adulți - Se fierbe într-un litru de apă un gogoloi (bilă) de clei de Cireș alb. După ce se strecoară se adaugă 200 gr miere, trei semințe de Garoafă și un vârf de cuțit de Ghimbir. Se va lua din acest amestec câte o linguriță dimineața și seara, înainte de masă.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale