Bozul este fratele sălbatic al socului, având frunzele, florile și fructele foarte asemănătoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund și având o rezistență mult mai mare la condițiile vitrege de mediu. Puține plante sunt atât de nepretențioase ca bozul, care se așează oriunde este lumina destulă și pământ cu multe resturi organice. Îl găsim de la munte până la câmpie, pe marginile de drum, în locurile virane, pe malul apelor curgătoare, la margini de pădure.
La nivelul rădăcinii se întâlnesc hemaglutinine, principii amare, saponozide. Florile conţin glucide, fitosteroli, flavone, acizi graşi, triterpene. Fructele sunt bogate în antocianozide, acid tartric şi acid malic.
Factorul curativ: în special rădăcina, dar şi fructele şi florile.
Proprietăţi laxative, purgative, detoxifiante, diuretice, antiseptice, antireumatice, antialergice, antiinflamatoare, antitusive.
Deoarece bozul este un purgativ foarte puternic, poate cauza colici abdominale sau deshidratare. De asemenea, dacă se consumă în exces, poate conduce spre o scădere bruscă în greutate. Nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil, gastrită hiperacidă sau persoanelor slăbite. Rădăcina de boz este contraindicată şi celor ce simt senzaţie accentuată de vomă.
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Sfaturi diverse
Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii până la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram până la 10 ani, 1,2 grame între 10 și 12 ani, 1,4 grame între 12 și 18 ani. În timpul sarcinii se recomandă 1,2 grame calciu zilnic, iar în perioada de lactaţie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse în calciu sunt: toate produsele lactate, gălbenușul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde și boabele), mazărea (boabe), morcovii, țelina, gulioarele, castraveții, varza, fructele (îndeosebi merele), cerealele, floarea soarelui etc.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale