Bozul este fratele sălbatic al socului, având frunzele, florile și fructele foarte asemănătoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund și având o rezistență mult mai mare la condițiile vitrege de mediu. Puține plante sunt atât de nepretențioase ca bozul, care se așează oriunde este lumina destulă și pământ cu multe resturi organice. Îl găsim de la munte până la câmpie, pe marginile de drum, în locurile virane, pe malul apelor curgătoare, la margini de pădure.
La nivelul rădăcinii se întâlnesc hemaglutinine, principii amare, saponozide. Florile conţin glucide, fitosteroli, flavone, acizi graşi, triterpene. Fructele sunt bogate în antocianozide, acid tartric şi acid malic.
Factorul curativ: în special rădăcina, dar şi fructele şi florile.
Proprietăţi laxative, purgative, detoxifiante, diuretice, antiseptice, antireumatice, antialergice, antiinflamatoare, antitusive.
Deoarece bozul este un purgativ foarte puternic, poate cauza colici abdominale sau deshidratare. De asemenea, dacă se consumă în exces, poate conduce spre o scădere bruscă în greutate. Nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil, gastrită hiperacidă sau persoanelor slăbite. Rădăcina de boz este contraindicată şi celor ce simt senzaţie accentuată de vomă.
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Remedii populare
Boli de rinichi - Vanga recomandă ca o dată pe săptămână bolnavul să se hrănească, exclusiv, cu Grâu fiert și să bea apa în care a fiert grâul.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale