Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Camfor

Camforul este obţinut din răşina unui copac originar din sudul Chinei, înrudit cu arborele din care se obtine scorţişoara. Arborele de camfor este un fenomen de vitalitate: ajunge la vârste de peste două mii de ani, atinge cincizeci de metri înălţime, secretă substanţe antibiotice şi antimicrobiene atât de puternice, încât este practic invulnerabil la boli.

Prezentare generală

  • Denumirea uzuală: camfor (lat. Cinnamomum camphora). Denumire alternativă: răşină albă.
  • Scurtă descriere: Deşi originar din Asia, arborele de camfor se cultivă şi în Africa de Est, Mexic, California. Frunzele sale sunt alungit-ovate, lucioase, aromate. Florile sunt mici, albe, iar fructele sunt drupe de culoare violet-purpuriu cu diametru de circa 1 cm.
Camfor 1

Principii active

Toate părţile arborelui de camfor sunt bogate în uleiuri esenţiale, pentru care se prelucrează lemnul şi frunzele. Uleiul volatil este alcătuit din camfor (50%), hidrocarburi terpenice, alcooli terpenici (borneol, cineol, eugenol, linalool, terpineol, safrol). Pentru uz medicinal, camforul se găseşte sub formă de cristale sau pulbere albă cristalină. Are un miros specific, pătrunzător şi gust iute, uşor amar, răcoritor. La temperatură obişnuită, se volatilizează.

Factorul curativ: răşina.

Acţiune terapeutică

Antiseptică, antimicrobiană, antivirală, antinevralgică, antiinflamatoare, antireumatică, antipruriginoasă, dezinfectantă, expectorantă, revulsivă; stimulează sistemul respirator şi circulaţia sangvină.

Intern şi extern

  • foarte eficient în menţinerea sănătăţii plămânilor; decongestionează căile respiratorii în pneumonii, sincope respiratorii, gripă, astm bronşic;
  • sprijină buna funcţionare a inimii; echilibrează activitatea cardiovasculară, reglează tensiunea arterială şi reduce palpitaţiile cardiace;
  • este utilizat cu succes în tratarea diverselor afecţiuni ale pielii: acnee, degerături, prurit, inflamaţii;
  • relaxează picioarele şi calmează crampele, cârceii, întinderile musculare.
Camfor 2

Mod de întrebuinţare

  • Tratamentul intern şi extern cu camfor se poate face în forme variate: uleiul volatil de camfor este inclus în diferite soluţii hidroalcoolice sau uleioase, alcool camforat, unguent camforat, elixir de camfor. Uleiul de camfor se foloseşte şi în băi terapeutice, inhalaţii, şedinţe de aromaterapie şi face parte din ingredientele unor băuturi terapeutice.
  • Alcoolul camforat se poate utiliza atât intern, cât și extern. Se prepară din cristale de camfor dizolvate în alcool alimentar de 96 grade, în proporție de 1:9. Pentru a obţine 100 g de alcool camforat se pun într-un recipient de sticlă 10 g de cristale de camfor și 90 g de alcool, se astupă vasul și se agită bine până la omogenizare. Intern, se administrează câte 30 de picături de alcool camforat de trei ori pe zi. Extern, se foloseşte sunb formă de comprese şi frecţionări pe tâmple.
  • În vindecarea pruritului, indiferent de cauza acestuia, se foloseşte ulei de camfor în amestec cu ulei volatil de mentă.
  • În plafare, se găseşte şi unguent cu camfor, pentru uz extern în afecţiunile menţionate mai sus.
  • În bronşită, astm bronşic, pneumonie şi tuse, se aplică ulei de camfor pe piept şi spate de două-trei ori pe zi.
  • Elixirul pentru inimă şi sistemul nervos este o reţetă farmaceutică veche, despre care se spune că face adevărate minuni în clinicile şi sanatoriile naturiste. Elixirul se obţine din camfor şi tinctură de păducel. Mai întâi se prepară tinctura de păducel: se umple pe jumătate un borcan cu pulbere măcinată de flori si frunze de paducel, se completează volumul rămas cu alcool alimentar de 70 de grade, se închide ermetic borcanul şi se lasă la macerat timp de 8 zile. Ulterior conţinutul se filtrează, iar tinctura rezultată se trage separat într-o sticlă închisă la culoare. La jumătate de litru de tinctură de păducel astfel obţinută, se adaugă o linguriţă (7 g) de camfor, care se va dizolva prin agitare. Din acest elixir se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de trei luni.
  • Se pot face şi băi terapeutice şi inhalaţii cu camfor, efectele fiind deosebit de benefice în afecţiuni pulmonare şi răceli. Declanşează expectoraţiile şi sprijină revenirea la normal a respiraţiei.

Precauții, contraindicații

În consumul intern, supradozarea care depăşeşte 4-6 g pe zi poate provoca ameţeli, vomitismente, dereglări digestive şi dificultăţi de respiraţie. Supradozarea de peste 17 g poate provoca paralizia unor centri nervoşi, delir, convulsii, comă. Este contraindicată utilizarea preparatelor cu camfor pe faţă, gât, tâmple la copii cu vârste mai mici de 5 ani. Camforul nu se recomandă femeilor însărcinate şi persoanelor epileptice.

Informaţii suplimentare

  • Răşina de camfor are proprietatea de a transporta şi de a difuza în tot corpul principiile vindecatoare ale multor alte plante medicinale. Chinezii şi indienii aveau un adevarat cult pentru această răşină despre care spuneau că sporeşte energia tuturor celorlalte plante cu care intră în amestec, că este printre puţinele remedii capabile să reînvie spiritul adormit şi că stimulează circulaţia energiilor stagnante.
  • Se spune că theriacul veneţian (un remediu alchimic obţinut din răşina de zada) şi camforul sunt singurele componente ale bitterului suedez care nu pot fi substituite de nicio altă plantă.

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Tarancuta

Remedii populare

Expectorante - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Nalbă mare, frunze de Podbal și Şovârf, luate în proporție de 2:1:1. Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze până se răcește și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie călduță de 3-4 ori pe zi, după masă. Peste o linguriță de frunze uscate și mărunțite de Pătlagină se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Se administrează câte o lingură de infuzie, de 3-4 ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale