Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Cardamon

Originar din Asia subtropicală şi tropicală, cardamonul este pomenit în vechile scrieri sumeriene şi în textele de Ayurveda indiene.

Prezentare generală

  • Denumirea uzuală: cardamon (lat. Elettaria cardamonum L). Denumiri alternative: cardamom, sămânţa dragostei.
  • Scurtă descriere: Plantă din aceeaşi familie cu ghimbirul, ce poate atinge 4 metri înălţime, cu flori mici, în mănunchi, de culoare alb cu galben sau roşu. Există şi specii de cardamon care produc păstăi verzi, negre, albe sau roşii, în care se află seminţe mici, sursa aromei specifice a plantei. Există două soiuri de cardamon: Elettaria (cu păstăi mici de culoare verde deschis) şi Amomum (păstăi mai mari, maroniu-închis). Ambele soiuri sunt folosite atât în bucătărie ca mirodenii, cât şi ca plantă medicinală.
Cardamon 1

Principii active

Seminţele conţin până la 8% ulei volatil, în compoziţia căruia regăsim α şi β terpineol, cineol, acetat de terpenil, nerol, geraniol, farnesol, citronelol, camfen, borneol, heptane etc. Cardamonul este o sursă considerabilă de antioxidanţi, minerale (calciu, potasiu, fier, magan, magneziu), vitamina C, vitamine din complexul B.

Factorul curativ: seminţele.

Acţiune terapeutică

Efect antitoxic, antioxidant, antiseptic, antispasmodic, anestezic local.

Intern

  • susţine buna funcţionare generală a organismului;
  • ameliorează halitoza (respiraţia urât mirositoare) şi problemele gingivale;
  • calmează durerile de gât şi răguşeala;
  • uleiul volatil de cardamon este utilizat cu succes în multe afecţiuni digestive precum constipaţia, dizenteria, indigestia, acumulările de gaze în stomac;
  • stimulează pofta de mâncare;
  • în Asia este folosit pentru eliminarea pietrelor de la rinichi; în combinaţie cu alte plante, are efect diuretic şi calmează afecţiunile urinare;
  • consumat regulat, cardamonul contribuie la prevenirea cancerului ovarian, mamar şi de prostată;
  • ca urmare a conţinutului bogat în antioxidanţi, previne îmbătrânirea şi stresul.

Extern

  • sub formă de aromaterapie, se fac băi cu ulei de cardamon pentru reducerea stresului şi atenuarea stărilor depresive.
Cardamon 2

Mod de întrebuinţare

  • Pentru uz intern, sub formă de infuzie (ceai); adăugat în cafea sau alte băuturi; consumat direct sub formă de seminţe.
  • Există o serie de plante folosite intens în Orient care potenţează calităţile stimulatoare ale cafelei, îi îmbogăţesc aroma şi îi reduc din toxicitate. Cea mai celebră din aceste plante aromatice este cardamonul. Cafeaua cu cardamon este un bun înlocuitor al cafelei obişnuite, foarte placută la gust. Se prepară din 1-2 linguriţe cu vârf de pudră de cafea şi seminţe de cardamon. Doza de cardamon care trebuie adaugată este de 2-5 bobiţe pentru o ceaşcă de cafea (cu timpul este indicat să se crească numărul de bobiţe până la 7-10).
  • Extern, se pot adăuga câteva picături de ulei volatil în apa de baie pentru efectul calmant.

Precauții, contraindicații

Ca în cazul oricărei mirodenii, este indicat consumul în cantităţi mici pentru a nu cauza iritaţii gastrointestinale.

Informaţii suplimentare

  • La începutul secolului XXI cel mai mare producător de cardamon al lumii a devenit Guatemala, unde planta a fost introdusă în 1914 de către un cultivator de cafea neamţ.
  • Este recomandat să se aleagă din comerţ seminţele fără pete. Pentru consum, cardamonul se poare găsi şi sub formă de pudră.

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Tarancuta

Remedii populare

Tuse persistentă la adulți - Se fierbe într-un litru de apă un gogoloi (bilă) de clei de Cireș alb. După ce se strecoară se adaugă 200 gr miere, trei semințe de Garoafă și un vârf de cuțit de Ghimbir. Se va lua din acest amestec câte o linguriță dimineața și seara, înainte de masă.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale