Plantă medicinală originară din vestul Asiei, chimionul aduce excelente aporturi în buna funcţionare a aparatului digestiv.
Prezentare generală
Denumirea uzuală: • Denumirea uzuală: chimion (lat. Cuminum cyminum). Denumiri alternative: secărică.
Scurtă descriere: Plantă anuală din aceeaşi familie cu pătrunjelul şi mărarul, chimionul poate atinge înălţimi de până la 30-50 cm. Frunzele sunt fin divizate, iar florile, de culoare albă sau roz, sunt grupate în ciorchini. Seminţele sunt alungite, crestate longitudinal, de culoare galben-maronie. Seminţele de chimion nu trebuie confundate cu cele de chimen (Carum carvi L), care au altă armonă, o culoare mai închisă şi dimensiune mai mică. Asemeni chimenului, chimionul preferă zonele foarte însorite. Creşte din estul Mării Mediterane până în partea de est a Indiei.
aplicat pe pasta de dinţi, uleiul de chimion reduce durerile dentare;
în tratarea scabiei, se poate tampona zona afectată cu ulei;
se regăseşte şi în unele preparate cosmetice.
Mod de întrebuinţare
Infuzie preparată dintr-o linguriţă de seminţe uscate la o cană cu apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă după mesele principale, 1-2 căni pe zi.
Sub formă de pulbere din seminţe uscate şi mărunţite, se recomandă în afecţiunile gastro-intestinale şi pentru sporirea lactaţiei.
Uleiul se obţine din presarea la rece a seminţelor.
Tinctura se obţine din amestecarea în raport 2/3 de seminţe măcinate şi alcool. Se strecoară după două săptămâni şi se consumă conform indicaţiilor medicului.
Precauții, contraindicații
Nu se recomandă consumul în exces. Supradozajul (peste 7 grame pe zi) poate produce avort femeilor însărcinate. Nu este indicat consumul înainte de expunerea la soare, întrucât este fototoxic.
Informaţii suplimentare
Chimionul este folosit şi drept condiment datoriră aromei sale. Este des întâlnit în preparate din bucătăria din indiană, mexicană, africană şi în cea persană.
Expectorante - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Nalbă mare, frunze de Podbal și Şovârf, luate în proporție de 2:1:1. Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze până se răcește și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie călduță de 3-4 ori pe zi, după masă. Peste o linguriță de frunze uscate și mărunțite de Pătlagină se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Se administrează câte o lingură de infuzie, de 3-4 ori pe zi.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.