Cunoscută ca plantă medicinală încă din Antichitate, dar şi ca înlocuitor al cafelei, cicoarea este originară din Asia, Africa de Nord şi Europa.
Prezentare generală
Denumirea uzuală: cicoare (lat. Chicorium intybus). Denumiri alternative: albăstriţă.
Scurtă descriere: Specie erbacee perenă, cu rozeta bazală din frunze alungite, crestate neregulat, tulpina ramificată, dreaptă, înaltă de 0,3-1 m. Inflorescenţele sunt flori albastre-azurii. Cicoarea se răspândeşte uşor pe marginea drumurilor, în păşuni, fâneţe şi terenuri necultivate de la câmpie până la munte.
Principii active
Părţile aeriene conţin cicorină, inulină, arginină, acid cicoric, colină, levuloză, substanţe minerale (în special fier). Rădăcina conţine substanţe triterpenice amare, inulină, fructoză, colină, taninuri, ulei esenţial etc.
Factorul curativ: rădăcinile şi partea aeriană. Părţile aeriene se recoltează în iulie-august, când tulpinile nu sunt încă întărite, iar rădăcinile se recoltează în septembrie-octombrie.
compresele cu decoct favorizează închiderea rănilor şi tăieturilor;
sub formă de comprese cu decoct sau infuzie, tratează acneea şi furunculoza.
Mod de întrebuinţare
În tratamentul afecţiunilor hepatice, se consumă două căni cu infuzie pe zi. Aceasta se obţine din două linguri de plantă într-un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute. După răcire, se consumă înainte de masă.
Decoctul din rădăcină se obţine fierbând într-un litru de apă o mână de rădăcină uscată şi mărunţită. Se consumă înainte de masă.
Cataplasmele se fac cu infuzie sau decoct.
Precauții, contraindicații
Nu există.
Informaţii suplimentare
Andivele sunt o specie apropiată cicorii şi au, pe lângă întrebuinţarea culinară, proprietăţi medicinale asemănătoare (stimulează secreţia de bilă, efect uşor laxativ, mineralizant).
Cicoarea este înlocuitorul tradiţional al cafelei, având un gust asemănător, dar aromă diferită de aceasta.
Din rădăcina de cicoare se prepară şi o dulceaţă utilizată în tratamentul afecţiunilor pulmonare.
Tuse cronică la fumători - Se fierb timp de 10-15 minute, în 1/2 kg lapte proaspăt, câteva rădăcini de Nalbă de pădure. Se bea de câteva ori pe zi câte o ceașcă. Se folosește numai lapte muls proaspăt. Efectul nu este același cu lapte prelucrat. Rădăcinile este bine să fie proaspăt scoase.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.