Folosit în bucătărie pe post de plantă aromatică, cimbrul se remarcă şi prin proprietăţile sale medicinale. Mai puţin cunoscut este faptul că există două tipuri de cimbru: de cultură şi de grădină, fiecare cu acţiuni terapeutice specifice.
Cimbrul de cultură: părţile aeriene care se recoltează în perioada de înflorire au în compoziţie până la 2% ulei esenţial, bogat în carvacrol şi timol (60%), borneol, linalol, acid ursolic, oleanolic, cafeic, sterine, seruri, triterpene etc. Cimbrul de grădină: uleiul obţinut din părţile aeriene recoltate în perioada de înflorire conţine carvacrol, pinene, cymene, taninuri, mucilagii, rezine, zaharuri, săruri minerale etc.
Factorul curativ: cimbru de cultură - partea aeriană şi cea erbacee a rămurelelor; cimbru de grădină - partea aeriană.
Cimbrul de cultură - acţiune diuretică, coleretic-colagogă, antihelminitică, antiseptică, antiastmatică; cimbrul de grădină - acţiune carminativă şi expectorantă, astringentă.
Cimbrul de cultură:
Cimbrul de grădină:
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Remedii populare
Vindecarea ulcerului gastric, duodenal și a gastritelor - Compoziție: 60 ml apă (două linguri de supă), o lingură de mălai cernut foarte fin, o lingură de miere de albine nefalsificată. Se pune apă la fiert într-un ibric, se pune făină de mălai și se freacă la foc mic circa un minut. Se ia de pe foc, se adaugă mierea de albine și se amestecă până ce se obține o pastă perfect omogenă. Se consumă călduță, dimineața, pe stomacul gol. Efectul tratamentului se simte după consumarea a circa 400 g miere de albine. În timpul tratamentului, nu se consumă băuturi alcoolice.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale