Răspândit pe teritoriile dintre Marea Neagră şi Marea Caspică, cireşul este originar din Asia Mică şi are, pe lângă rolul alimentar îndrăgit, recomandări terapeutice valoroase.
Prezentare generală
Denumirea uzuală: cireş (lat. Prunus avium, Cerasus avium, Cerasus dulcis). Denumiri alternative: cireşul dulce.
Scurtă descriere: Pom fructifer cu flori de culoare albă, cu codiţe de 3-5 cm. Poate atinge o înălţime de până la 9 metri. Frunzele sunt caduce (căzătoare), lungi de 8-15 cm. Pomul rodeşte în 3-5 ani de la plantare şi este destul de pretenţios faţă de sol, care trebuie să fie fertil, bine drenat. Fructele sunt de tip drupă lucioasă, cu pieliţa de culoare roşu-închis, galbenă sau albă, în funcţie de soi. Cu cât soiul este mai târziu şi fructele au mai mult timp de formare, cu atât gustul devine mai dulce.
Principii active
Fructele conţin 90% apă, zaharuri – în special levuloză, motiv pentru care pot fi consumate de diabetici. Conţinutul este bogat şi în săruri (Na, K, Ca, P, Mg, Fe), alături de clor, sulf şi microelemente (Zn, Cu, Mn etc.). Cireşele dulci au în compoziţie circa 13% hidraţi de carbon. Dintre vitamine – A, B1, B2, C. Codiţele (pedunculii) au conţinut bogat în săruri de potasiu, flavonoide, catechinice şi taninuri.
Factorul curativ: fructele şi codiţele.
Acţiune terapeutică
Digestivă, diuretică, depurativă, antimigrene.
Intern
fiind uşor acide, cireşele sunt un bun adjuvant în colitele de fermentaţie;
efectul uşor laxativ şi aportul caloric redus le recomandă în constipaţie, dar şi în obezitate;
acţiune diuretică puternică; consumul de cireşe purifică organismul şi intervine în afecţiunile renale, inclusiv în litiază;
benefice în tratamentul gutei, reumatismului, aterosclerozei;
sprijină regenerarea celulei hepatice, fiind şi un puternic detoxifiant;
în stări de nelinişte au efect sedativ asupra sistemului nervos;
în litiază urinară şi biliară se prepară infuzie din codiţe de cireşe;
sâmburii de cireşe tratează paraziţii intestinali;
sunt unele dintre cele mai eficiente fructe în prevenirea proceselor de îmbătrânire.
Cum se previne gripă (sirop de ceapă) - Se curată cinci Cepe mari, se taie felii subțiri și se pun într-un castron, cu opt linguri de miere. Se lasă o zi și o noapte, amestecând cât se poate de des. Se lasă un sirop care se strecoară, se pune într-o sticlă cu dop și se ține la frigider. Doză: câte o linguriță, de trei-patru ori pe zi.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.