Cu miros asemănător freziei, ciuboţica-cucului este răspândită în pădurile de câmpie şi deal. Ca plantă medicinală, se remarcă în special prin rolul său adjuvant în afecţiunile respiratorii.
La nivelul rizomilor şi rădăcinilor, sunt prezente saponozide triterpenice, primulină, acidul primulinic A, ulei esenţial, zaharuri, taninuri, flavonoide, săruri minerale, amidon. Florile conţin flavonozide, saponozide. Frunzele au în compoziţie până la 3.5g% vitamina C, provitamina A sau beta-caroten.
Factorul curativ: toate părţile plantei au proprietăţi terapeutice.
Secretolitică, expectorantă, emetică (vomitivă)
Dacă se respectă dozele indicate, nu prezintă efecte adverse.
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Remedii populare
Expectorante - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Nalbă mare, frunze de Podbal și Şovârf, luate în proporție de 2:1:1. Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze până se răcește și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie călduță de 3-4 ori pe zi, după masă. Peste o linguriță de frunze uscate și mărunțite de Pătlagină se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Se administrează câte o lingură de infuzie, de 3-4 ori pe zi.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale