Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Ciuboţica cucului

Cu miros asemănător freziei, ciuboţica-cucului este răspândită în pădurile de câmpie şi deal. Ca plantă medicinală, se remarcă în special prin rolul său adjuvant în afecţiunile respiratorii.

Prezentare generală

 • Denumirea uzuală: ciuboţica-cucului (lat. Primula officinalis, Primula veris – două specii distincte). Denumiri alternative: anglicel, ţâţa-vacii, urechea-ursului.
 • Scurtă descriere: Specie erbacee perenă, înaltă de până la 25 cm şi frunzele de la bază aşezate sub formă de rozetă. Florile de culoare galben-auriu apar primăvara, au corola tubuloasă şi sunt dispuse grupat în inflorescenţe de 6-18.
Ciubotica cucului 1

Principii active

La nivelul rizomilor şi rădăcinilor, sunt prezente saponozide triterpenice, primulină, acidul primulinic A, ulei esenţial, zaharuri, taninuri, flavonoide, săruri minerale, amidon. Florile conţin flavonozide, saponozide. Frunzele au în compoziţie până la 3.5g% vitamina C, provitamina A sau beta-caroten.

Factorul curativ: toate părţile plantei au proprietăţi terapeutice.

Acţiune terapeutică

Secretolitică, expectorantă, emetică (vomitivă)

Intern

 • rizomii, rădăcinile şi florile acţionează eficient în pneumonie, tuse seacă şi bronşite, având efect expectorant şi secretolitic;
 • în combinaţie cu valeriană şi sunătoare, se poate administra cu succes sub formă de infuzie în insomnie, tulburări nervoase şi atacuri de panică;
 • calmează migrenele;
 • în cistită şi litiază urinară se consumă decoct din rădăcină;
 • în gută şi reumatism este eficientă o cură de lungă durată sub formă de infuzie.

Extern

 • compresele cu infuzie din flori intervin rapid în tratarea contuziilor.
Ciubotica cucului 2

Mod de întrebuinţare

 • Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rizomi şi rădăcini uscate la o cană cu apă şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se consumă 2-3 căni pe zi, dar nu mai mult. Depăşirea dozelor indicate produce stări de vomă.
 • Infuzie din flori: 2 linguriţe de flori la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
 • Infuzie din frunze uscate: o lingură de frunze la o cană cu apă. Se beau 2 căni pe zi.
 • Frunzele proaspete au un conţinut bogat în vitamina C şi beta-caroten şi se pot consuma în salate.
 • Sirop din rădăcină: se toacă mărunt o mână de rădăcini proapete şi se lasă la macerat 3 săptămâni într-o sticlă cu apă şi miere. În afecţiunile respiratorii, se consumă câte o linguriţă pe zi din acest preparat.

Precauții, contraindicații

Dacă se respectă dozele indicate, nu prezintă efecte adverse.

Informaţii suplimentare

 • Ciuboţica-cucului este o plantă semi-veşnic verde (când frunzele bătrâne cad, altele noi încep să apară după scurt timp).
 • A câştigat premiul de merit al Royal Horticultural Society.
 • Este menţionată ca plantă medicinală folosită frecvent de vechii druizi.

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Doctor

Sfaturi diverse

Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esențial. Este răspândit în întregul organism. În cantități mai mari se află în ficat, rinichi, cord și vasele sangvine. În organism, calea cea mai normală de pătrundere este alimentația. Cel mai important în acest proces este consumul de lapte crud, proaspăt muls. Se întâlnește în spanac, varză și alge. Alături de fier și cupru, cobaltul intervine direct în procesul de formare a hematiilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos și, îndeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct în procesul de creștere al organismului. Lipsa cobaltului în organism favorizează apariția anemiei pernicioase. Alimentația vie, echilibrată și variată, menține o sănătate perfectă, fără nici un fel de medicamente, la copii, adulți și vârstnici.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale