Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Coacăzul roşu

Originar din Europa Centrală şi Nordică şi din Asia de Est, coacăzul roşu este un remediu care acţionează cu o ţintă precisă: este un stimulent digestiv şi drenor extrem de activ.

Prezentare generală

 • Denumirea uzuală: coacăz roşu (lat. Ribes rubrum).
 • Scurtă descriere: Arbust înalt de circa 1 m, cu înrădăcinare superficială (rădăcinile sunt fibroase şi se concentrează în mare parte în primii 40 cm adâncime). Frunzele sunt căzătoare, alungite, cu 3-5 lobi. Planta înfloreşte în aprilie-mai, florile fiind grupate în inflorescenţe. Fructele sunt de tip bacă, de culoare roşu-aprins, cu formă sferică şi dimensiuni 0.7-1.1 cm. Sunt grupate în ciorchini, care se recoltează în iunie-iulie.
Coacaze rosii 1

Principii active

Fructele conţin până la 90% apă, antioxidanţi, protide, până la 2% acizi (malic, citric, tartric), săruri minerale de Na, K, Ca, P, Fe, vitamina A, B1, B2 şi C.

Factorul curativ: fructele.

Acţiune terapeutică

Efect tonic digestiv, stomahic, uşor laxativ, depurativ.

Intern

 • consumate înainte de masă, coacăzele roşii sunt tonic-aperitive;
 • consumate după masă, sunt stomahice; recomandate în atoniile digestive;
 • au efect uşor laxativ şi remineralizant;
 • recomandate persoanelor supraponderale, cu foame puternică, dar şi celor lipsite de poftă de mâncare, cu digestie lentă; cura se face diferenţiat, în funcţie de scop: persoanele cu tendinţă spre supragreutate care simt senzaţia de foame puternică vor consuma cantităţi mari (peste 300-500 g) înainte de fiecare masă, întrucât în cantităţi mari inhibă secreţia gastrică şi taie foamea; persoanele astenice, lipsite de poftă de mâncare, cu digestie lentă pot consuma 50-100 g înainte de masă şi aceeaşi cantitate la sfârşitul mesei (consumate după masă, coacăzele roşii nu încurcă, ci stimulează digestia);
 • în inflamaţiile căilor urinare, litiaze, hidropizie, artrită, reumatism, gută, consumul de coacăze roşii produce diureză şi eliminarea acidului uric; astfel, au efect depurativ;
 • stimulează funcţia hepatică: sucul de coacăze roşii consumat înainte de fiecare masă intervine eficient în hepatita cronică, ciroză, congestie hepatică, dischinezie biliară.
Coacaze rosii 2

Mod de întrebuinţare

 • Consumate ca atare, în formă proaspătă.
 • Suc obţinut prin zdrobirea fructelor proaspete: 100-300 ml pe zi, în 3-4 reprize. Se consumă imediat după preparare, pentru a nu se oxida.
 • Preparate sub formă de dulceaţă şi sirop constituie o sursă bună de vitamine în sezonul rece.

Precauții, contraindicații

Nu există.

Informaţii suplimentare

 • Fructul acestui arbust se mai numeşte şi coacăz sau, mai rar, coacăţă. Nu trebuie confundat cu planta lemnoasă omonină (L. Bruckenthalia spiculifolia). Aceasta are flori mici, roz-roşu, dispuse sub formă de corolă ca un clopoţel. În ţara noastră, creşte în regiunile submontane.

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Tarancuta

Remedii populare

Tuse persistentă la adulți - Se fierbe într-un litru de apă un gogoloi (bilă) de clei de Cireș alb. După ce se strecoară se adaugă 200 gr miere, trei semințe de Garoafă și un vârf de cuțit de Ghimbir. Se va lua din acest amestec câte o linguriță dimineața și seara, înainte de masă.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale