Utilizat din vechime în industria parfumurilor şi în gastronomie drept condiment, coriandrul se remarcă prin proprietăţile sale medicinale atribuite în special uleiului volatil din compoziţia fructelor.
În scop medicinal se utilizează fructele ajunse la maturitate, al căror constituent principal este uleiul esenţial. Acesta conţine linalol, monoterpene, anetol, camfor, acid oleic şi linoleic. În compoziţia fructelor mature s-au mai identificat taninuri, zaharuri, proteine, diverşi acizi etc.
Factorul curativ: fructele mature.
Rol carminativ, gastro-intestinal, lipolitic, analgezic, antioxidant, antifungic, citotoxic, bactericid.
Deoarece acţionează şi asupra sistemului nervos central, coriandrul trebuie consumat cu respectarea dozelor prescrise. În doze mari, uleiul de coriandru are proprietăţi stupefiante.
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Remedii populare
Răceală severă - Se pisează mărunt 10 foi de Tutun uscat, se amestecă cu miere și țuică tare de casă. Amestecul se unge pe o compresă care se aplică pe mijlocul bolnavului.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale