Utilizat din vechime în industria parfumurilor şi în gastronomie drept condiment, coriandrul se remarcă prin proprietăţile sale medicinale atribuite în special uleiului volatil din compoziţia fructelor.
În scop medicinal se utilizează fructele ajunse la maturitate, al căror constituent principal este uleiul esenţial. Acesta conţine linalol, monoterpene, anetol, camfor, acid oleic şi linoleic. În compoziţia fructelor mature s-au mai identificat taninuri, zaharuri, proteine, diverşi acizi etc.
Factorul curativ: fructele mature.
Rol carminativ, gastro-intestinal, lipolitic, analgezic, antioxidant, antifungic, citotoxic, bactericid.
Deoarece acţionează şi asupra sistemului nervos central, coriandrul trebuie consumat cu respectarea dozelor prescrise. În doze mari, uleiul de coriandru are proprietăţi stupefiante.
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Sfaturi diverse
Manganul se găsește în țelină, pătrunjel, păstârnac, praz, spanac, lobodă, vinete, andive, cicoare sălbatică, fructe, cum ar fi merele, perele, cireșele, vişinele, castanele, măslinele, lămâile, toate acestea preparate la rece, fără foc. Întârzierea creșterii se manifestă prin lipsa manganului în corp, scăderea rezistenței osoase, apariția malformațiilor scheletice, alterarea sistemului de reproducere, convulsii, paralizie, modificarea metabolismului glucidic și lipidic. Poate apare, de asemenea, la copii orbirea sau surditatea. La persoanele adulte pot apare zgomote în urechi sau pierderea totală a auzului.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale