Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Coriandrul

Utilizat din vechime în industria parfumurilor şi în gastronomie drept condiment, coriandrul se remarcă prin proprietăţile sale medicinale atribuite în special uleiului volatil din compoziţia fructelor.

Prezentare generală

  • Denumirea uzuală: coriandru (lat. Coriandrum sativum). Denumiri alternative: puciognă, buruiană-pucioasă, piper alb.
  • Scurtă descriere: Plantă erbacee anuală cu o înălţime de până la 1 m, frunze diferenţiate în funcţie de nivelul la care se află pe tulpină, flori albe sau roz şi fructe cu gust caracteristic, inconfundabil. Fructele sunt diachene sferice, de culoare cafenie şi diametru între 2-6 mm.
Coriandru 1

Principii active

În scop medicinal se utilizează fructele ajunse la maturitate, al căror constituent principal este uleiul esenţial. Acesta conţine linalol, monoterpene, anetol, camfor, acid oleic şi linoleic. În compoziţia fructelor mature s-au mai identificat taninuri, zaharuri, proteine, diverşi acizi etc.

Factorul curativ: fructele mature.

Acţiune terapeutică

Rol carminativ, gastro-intestinal, lipolitic, analgezic, antioxidant, antifungic, citotoxic, bactericid.

Intern

  • în anorexie, fructele stimulează pofta de mâncare;
  • ameliorează digestia; se consumă infuzie din fructe zdrobite în indigestii;
  • uleiul de coriandru previne formarea gazelor intestinale; elimină meteorismul şi flatulenţa;
  • acţiune fungicidă, carminativă, bacteriostatică; elimină paraziţii intestinali;
  • stimulează activitatea cardiacă;
  • în cistită, se adaugă ulei de coriandru în infuzia din ceai de muguri de plop negru;
  • fructele mestecate împrospătează respiraţia;
  • uleiul de coriandru estompează gustul neplăcut al unor medicamente.

Extern

  • inhalaţiile cu aburi de ulei de coriandru decongestionează căile respiratorii în sinuzită.
Coriandru 2

Mod de întrebuinţare

  • Infuzie din fructe zdrobite: o linguriţă la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat timp de 10 minute. Se consumă o cană cu un sfert de oră înainte de masă în anorexii şi lipsa poftei de mâncare. Pentru îmbunătăţirea digestiei, infuzia se consumă după mesele principale.
  • Dacă se consumă sub formă de tinctură, nu trebuie depăşită doza de 15 ml/zi.
  • Se pot consuma şi seminţele ca atare.

Precauții, contraindicații

Deoarece acţionează şi asupra sistemului nervos central, coriandrul trebuie consumat cu respectarea dozelor prescrise. În doze mari, uleiul de coriandru are proprietăţi stupefiante.

Informaţii suplimentare

  • Coriandrul se mai numeşte şi pătrunjel chinezesc.
  • Apare pomenit şi în Biblie. Au fost găsite seminţe de coriandru în ruine datând în jurul anilor 5000 î.e.n.
  • Cel mai probabil, planta este originară din sudul Europei şi Orientul Mijlociu.

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Doctor

Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Conține lactalbumină, lactoză, săruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, după dietă hidrică la copii cu tulburări acute de nutriție. Este colagog, diuretic, stimulează activitățile intestinelor. De două ori pe zi, se recomandă consumul unei cești de zer îndulcit cu puțină miere. Sugarilor li se administrează 2-3 lingurițe înainte de alăptare. Indicat în anemii, dispepsii, gută (cură de zer de la 500 ml până la un litru pe zi). Trebuie să fie proaspăt și foarte curat. Sub formă de comprese (uz extern) este foarte eficient împotriva degerăturilor.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale