Utilizat din vechime în industria parfumurilor şi în gastronomie drept condiment, coriandrul se remarcă prin proprietăţile sale medicinale atribuite în special uleiului volatil din compoziţia fructelor.
În scop medicinal se utilizează fructele ajunse la maturitate, al căror constituent principal este uleiul esenţial. Acesta conţine linalol, monoterpene, anetol, camfor, acid oleic şi linoleic. În compoziţia fructelor mature s-au mai identificat taninuri, zaharuri, proteine, diverşi acizi etc.
Factorul curativ: fructele mature.
Rol carminativ, gastro-intestinal, lipolitic, analgezic, antioxidant, antifungic, citotoxic, bactericid.
Deoarece acţionează şi asupra sistemului nervos central, coriandrul trebuie consumat cu respectarea dozelor prescrise. În doze mari, uleiul de coriandru are proprietăţi stupefiante.
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Sfaturi diverse
Zincul se găsește în cantități mari în prostată, pancreas, oase, rinichi, ficat, piele, mușchi, hematii (globulele roșii). El este procurat în organism din alimentele vegetale și animale. Cel mai importante sunt: ouăle, laptele, boabele de cereale, semințele de dovleac, drojdia de bere etc. Fructele și legumele conțin mai puțin zinc. Acest mineral, odată pătruns în organism, participă la desfășurarea numeroaselor procese fiziologice, prezența sa, în acest caz, fiind obligatorie. Zincul pătrunde în constituția enzimelor care favorizează digestia, absorbția și sinteza intestinelor, oxidarea alcoolului, formarea și degradarea depozitelor de glucoză, maturizarea osoasă, funcționarea sistemului vascular.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale