Originar din Europa şi Asia, cruşinul este folosit ca plantă medicinală în special pentru proprietăţile sale laxative.
Prezentare generală
Denumirea uzuală: cruşin (lat. Frangula alnus, Rhamnus frangula). Denumiri alternative: cruşân, crasici, paţachină, sălbiş.
Scurtă descriere: Arbust înalt de 1-3 m, cu coroană rară, întâlnit la câmpie, deal şi munte, pe malurile apelor, în crânguri şi luminişuri. Are frunze de culoare verde-închis, cu vârful ascuţit şi nervuri laterale paralele proeminente. Fructele sunt mai multe pe aceeaşi codiţă, sferice, de 6-8 mm în diametru. La început sunt verzi, apoi roşii, iar la maturitate devin negru-violacee. Scoarţa şi tulpina prezintă pete mici, ovale, albe sau alb-cenuşii.
Principii active
Coaja uscată are în compoziţie antrachinoice A şi B (laxative iritante), frangulina A şi B, glicozide, flavonoide, taninuri.
Factorul curativ: scoarţa lăsată un an la uscare sau uscată la 1000C pentru 15 minute.
Acţiune terapeutică
Laxativ, purgativ, colagog.
Intern
stimulează mobilitatea şi contracţiile colonului, accelerând tranzitul intestinal;
se recomandă în constipaţii şi obezitate;
în afecţiunile bilei, se bea decoct din scoarţă; determină fluidificarea şi eliminarea bilei;
extractul de cruşin se foloseşte în tratamentul negilor;
compresele cu infuzie de cruşin ajută curăţarea tenului încărcat.
Mod de întrebuinţare
Decoctul se obţine prin măcinarea a 2-3 linguriţe de coajă uscată. Peste pulberea fină rezultată se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 30 de minute, după care se fierbe pentru încă 20 de minute. Se completează cu apa evaporată în timpul fierberii şi se bea toată cantitatea după răcire.
Se poate administra şi sub formă de pulbere: o linguriţă de coajă uscată măcinată fin. Se consumă câte un vârf de cuţit de pulbere.
Precauții, contraindicații
Tratamentul cu cruşin nu trebuie să depăşească 7 zile pe lună, inclusiv în cazul constipaţiilor severe. Se pot folosi alternativ alte remedii contra constipaţiei, precum semniţe de in, ulei de parafină etc.
Nu trebuie consumat de către persoanele care suferă de colon iritabil, diaree, obstrucţii intestinale, colite ulceroase, apendicită sau dureri abdominale.
Copiii cu vârste mai mici de 12 ani şi femeile însărcinate nu ar trebui să consume produse pe bază de cruşin.
Studiile recente au arătat că purgativele ce conţin antracenici favorizează evoluţia cancerului de colon.
Informaţii suplimentare
Cruşinul nu trebuie confundat cu un arbust asemănător, Lemnul câinesc (Ligustrum vulgare), care este toxic.
Leac pentru insomnie, palpitații și agitație nervoasă - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Talpa-gâștii, flori de Păducel și rădăcini de Valeriană, luate în cantități egale. Peste o lingură de amestec se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Infuzia se bea călduță, câte 50 ml de patru ori pe zi, înainte de mesele principale și înainte de somn.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.