Obţinute din mugurii unui arbore originar din Indonezia, cuişoarele s-au folosit în scopuri medicinale încă din Antichitate. Fac parte din aceeaşi familie cu mirtul şi eucaliptul, iar denumirea lor provine din forma de mici cuie a mugurilor uscaţi.
Uleiul esenţial de cuişoare conţine până la 90% eugenol. Alţi constituenţi importanţi: vanilină, flavonoide, salicilat de metil, eugenitin, triterpene, sesquiterpene, taninuri etc.
Factorul curativ: mugurii uscaţi.
Antiseptic, anestezic, calmant, antifungic, expectorant, sedativ, carminativ, antispasmic, reconfortant.
Eugenololul poate irita mucoasele. Uleiul nediluat aplicat pe piele poate provoca arsuri. Nu se recomandă consumul de către femeile însărcinate.
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Remedii populare
Tuse la copii - Se amestecă 100 gr miere cu 100 gr unt proaspăt și conținutul unui pachețel de vanilie. Se dă copilului, din acest amestec, de trei ori pe zi, câte o linguriță. Dacă se folosește miere de Tei și se adaugă și 2 gălbenușuri proaspete efectul apare după primele 2-3 lingurițe. Atenție: dacă văd copiii cum preparați această rețeta vor mânca totul deodată că le place. Tusea se oprește în câteva ore, dar după 24 de ore vor tuși în continuare. Dați-le numai câte un pic cu lingurița și întindeți tratamentul pe mai multe zile și dacă nu mai tușesc. Este un emolient excelent.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale