Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Dovleacul

Cultivat astăzi pe suprafeţe întinse şi în ţara noastră, dovleacul este originar din America de Sud şi are numeroase proprietaţi terapeutice.

Prezentare generală

  • Denumirea uzuală: dovleac (lat. Cucurbita maxima). Denumiri alternative: bostan, cucurbătă, dudaie.
  • Scurtă descriere: Plantă anuală erbacee cu tulpină agăţătoare. Frunzele sunt mari, în formă de inimă, acoperite cu peri denşi. Florile sunt galbene, iar fructul este foarte variat ca mărime, formă (oval, sferic) şi culoare (de la verde la portocaliu închis). În interior, frunctul este galben-portocaliu şi conţine multe seminţe ovale, netede. Există un soi de dovleac de vară (care se poate conserva pe o perioadă mai scurtă, fructul având culoare deschisă) şi varietăţi de iarnă (cu gust mai dulce şi fructe mai seci, acestea din urmă având durată mai mare de conservare).
Dovleac 1

Principii active

Dovleacul are compoziţia asemănătoare cu a dovlecelului, cu un conţinut mai bogat în hidraţi de carbon. Seminţele sunt o sursă oleiferă importantă, bogate în ulei comestibil de calitate ridicată. În compoziţie regăsim şi minerale (zinc), vitamina K, beta-carotină, glucoză.

Factorul curativ: fructul şi seminţele.

Acţiune terapeutică

Vermifug, digestiv; intervine eficient în insuficienţă cardiacă, insomnie, migrene, sterilitate.

Intern

  • combate paraziţii intestinali; uleiul este printre cele mai puternice vermifuge si detoxifiante naturale; în acelaşi scop se consumă şi seminţele întregi, recomandate în parazitoze (teniaze şi ascaridioze);
  • în colita de putrefacţie, se consumă câte o linguriţă de ulei de dovleac zilnic, timp de două săptămâni;
  • uleiul extras din seminţele de dovleac este un excelent reglator al activităţii nervoase şi al celei hormonale;
  • în insuficienţa cardiacă se consumă zilnic suc de dovleac;
  • în prostatită, este un remediu de intensitate medie, cu efecte foarte bune pe termen lung;
  • având efect hormonal, uleiul de dovleac se introduce în alimentaţie şi pentru combaterea sterilităţii la femei.

Extern

  • în migrene, se masează tâmplele cu ulei de dovleac;
  • în tratamentul înţepăturilor de insecte şi al arsurilor, se pot aplica pe zona afectată comprese cu pulpă de dovleac crud.
Dovleac 2

Mod de întrebuinţare

  • În parazitoze, seminţele se consumă ca atare, dimineaţa, înainte de masă. Dozele recomandate sunt de 50-100 gr la adulţi şi 15-30 gr la copii. Curele ar trebui să dureze 4-6 zile.
  • În scop alimentar, dovleacul se poate consuma copt sau fiert, gol sau în diverse produse.
  • În tratamentul prostatitei, se consumă de 3 ori pe zi câte o linguriţă de ulei de dovleac, de preferinţă între mese.

Precauții, contraindicații

În tratarea viermilor intestinali, poate produce o uşoară senzaţie de vomă, care va fi combatută cu suc proaspăt de lămâie.

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Doctor

Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Conține lactalbumină, lactoză, săruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, după dietă hidrică la copii cu tulburări acute de nutriție. Este colagog, diuretic, stimulează activitățile intestinelor. De două ori pe zi, se recomandă consumul unei cești de zer îndulcit cu puțină miere. Sugarilor li se administrează 2-3 lingurițe înainte de alăptare. Indicat în anemii, dispepsii, gută (cură de zer de la 500 ml până la un litru pe zi). Trebuie să fie proaspăt și foarte curat. Sub formă de comprese (uz extern) este foarte eficient împotriva degerăturilor.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale