Originar din Australia, Tasmania şi Indonezia, eucaliptul este răspândit sub forma a peste 700 de specii de arbori sau arbuşti, marea majoritate veşnic verzi. În medicina tradiţională eucaliptul este recomandat frecvent în afecţiunile respiratorii.
Prezentare generală
Denumirea uzuală: eucalipt (lat. Eucalyptus).
Scurtă descriere: Eucaliptul face parte din aceeaşi familie cu mirtul, Myrtaceae. Înălţimea arborelui diferă în funcţie de specie, de la sub 10 m la peste 60 m. Scoarţa poate fi fibroasă, tare sau moale. Toate speciile îşi formează un strat nou de scoarţă în fiecare an. Frunzele sunt bogate în ulei esenţial şi au formă lanceolată, cu codiţă scurtă. Suprafaţa este brazdată de nervuri şi punctată de pete albicioase. Aceste frunze degajă un miros puternic aromat şi au gust amar, astringent, răcoritor. Florile au culori variate (alb, galben, roz, roşu). Fructul are formă de capsulă lemnoasă.
Principii active
În compoziţia frunzelor de eucalipt se găsesc ulei volatil (eucaliptol) şi numeroase substanţe terpenice şi sescviterpenice. În plus, frunzele mai conţin taninuri, răşini, ceară, cumarine, flavonoizi.
Factorul curativ: frunzele.
Acţiune terapeutică
Proprietăţi antiseptice, expectorante; eucaliptul reduce inflamaţia şi secreţiile căilor respiratorii.
Intern
în astm bronşic şi bronşită acută, uleiul de eucalipt ajută la fluidificarea secreţiilor şi eliberarea căilor respiratorii;
ca urmare a efectului antiseptic, antibacterian, se înghit câteva picături de ulei esenţial diluate în apă în afecţiunile laringelui şi faringelui;
în sinuzită şi guturai, se recomandă o linguriţă de pulbere de eucalipt înainte de masa de seară.
preparatele din eucalipt pot fi aplicate extern sub formă de frecţii sau inhalaţii; prin masajul pieptului, principiile din uleiul esenţial pătrund în plămâni chiar prin piele;
în gripă, se fac inhalaţii în băi de abur; se adaugă în apa clocotită câteva picături de ulei esenţial;
în dureri musculare, reumatism, arsuri solare şi răni, se masează zona afectată cu ulei vegetal în care s-au diluat câteva picături de ulei de eucalipt, acesta având efect răcoritor, calmant.
Mod de întrebuinţare
Deoarece planta nu este răspândită în ţara noastră, uleiul esenţial, pulberea şi tinctura se procură deja preparate din magazinele naturiste.
Compresele se fac cu tinctură sau cu ulei diluate în apă. În răceli şi febră, acestea se aplică pe piept, în zona gâtului şi pe frunte.
Masajul cu ulei vegetal în care s-a adăugat ulei de eucalipt se face în caz de reumatism sau febră.
Precauții, contraindicații
Deoarece uleiul volatil este foarte puternic, nu se aplică nediluat pe piele şi nu se înghite pe stomacul gol.
Informaţii suplimentare
Eucaliptul a fost pentru prima data descris ştiinţific în anul 1789 de către botanistul francez Charles L’Heritier.
În jur de trei sferturi din pădurile australiene sunt păduri de eucalipt. Acest arbore deosebit de rezistent este adaptat la temperaturi ridicate şi poate supravieţui incendiilor de pădure.
Frunzele de eucalipt sunt toxice. Singurul animal care se hrăneşte exclusiv cu frunzele acestui arbore este koala.
Dintre cele peste 700 de specii de eucalipt cunoscute, doar nouă au origini non-australiene.
Din lemnul de eucalipt se face şi instrumentul muzical de suflat didgeridoo, cu o tradiţie de peste 1500 de ani.
Reumatism - Vanga recomandă celor suferinzi de această boală, să consume zilnic salată de Ţelină.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.