Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Fenicul

Cultivat pe suprafeţe întinse în întreaga lume, feniculul conţine o substanţă aromatică prezentă şi în anason, cu care are în comun nu doar gustul, ci şi mare parte din proprietăţile terapeutice.

Prezentare generală

  • Denumirea uzuală: fenicul (lat. Foeniculum vulgare). Denumiri alternative: molură, molotru, anason dulce.
  • Scurtă descriere: Plantă erbacee bianuală sau perenă, originară din sudul Europei. În România se găseşte numai ca specie de cultură. Tulpina este dreaptă, de până la 2 m înălţime, cilindrică. Frunzele sunt alungit-triunghiulare şi au la bază o teacă bine dezvoltată. Florile sunt galben-aurii, mici şi regulate. Fructele au formă ovoidă, alcătuite din două achene de culoare cenuşie sau brun-verzuie, având un miros plăcut şi gust dulceag, puţin arzător.
Fenicul 1

Principii active

Fructele conţin până la 6% ulei esenţial în compoziţia căruia s-au identificat anetol, limonen, felandren, alfa-pinen, camfene, limonene, lipide, flavonoide, zaharuri, substanţe minerale etc.

Factorul curativ: fructele.

Acţiune terapeutică

Antispastic, carminativ, sedativ, galactagog, expectorant, tonic nervos.

Intern

  • ceaiul de fenicul are proprietăţi expectorante; se recomandă în bronşite şi tuse uscată;
  • infuzia din seminţe este un bun adjuvant în cazurile de digestie dificilă; se consumă două căni pe zi, după mesele principale;
  • uleiul esenţial de fenicul stimulează pofta de mâncare;
  • tinctura este eficientă în caz de balonare, constipaţie şi în colite; se diluează în apă şi se consumă de 3 ori pe zi;
  • calmează durerile menstruale;
  • infuzia din seminţe stimulează lactaţia;
  • în amestec cu tinctura de pelin şi de cimbru, se administrează în tratamentul viermilor intestinali; se consumă 10-15 picături pe zi, timp de două săptămâni.

Extern

  • în aromaterapie, feniculul se utilizează sub formă de aerosoli sau unguente.
Fenicul 2

Mod de întrebuinţare

  • Ceaiul se prepară din câteva linguriţe de seminţe pisate, peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Acest ceai este indicat în special în colici abdominale.
  • Se poate prepara ceai şi din fructe: se lasă la infuzat o mână de fructe în jumătate de litru de apă. Acest ceai este indicat în balonare, astenie, bronşită şi astm.
  • Pentru a obţine tinctură, se lasă la macerat 50 g de seminţe în 500 ml alcool pentru două săptămâni, după care se strecoară şi se transferă în recipiente mici de sticlă.

Precauții, contraindicații

  • Nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric şi duodenal sau de enterocolită cronică. Acestea îl pot înlocui cu anasonul, care are proprietăţi similare.
  • În cantităţi mari, uleiul volatil are efecte narcotice şi produce stări de excitaţie puternică (insomnii, tulburări de vorbire, convulsii, comă, depresie puternică a sistemului nervos central). Uleiul nu trebuie folosit decât diluat, atât intern, cât şi extern.

Informaţii suplimentare

  • În limba greacă feniculul se traduce “marathon” sau “marathos”. Renumita bătălie de la Marathon dintre greci şi perşi s-a desfăşurat literalmente pe un câmp cu fenicul.
  • În secolul al XV-lea portughezii stabiliţi în Madeira au remarcat răspândirea feniculului în acest teritoriu şi au denumit unul dintre oraşele insulei Funchal (de la “funcho”, traducerea portugheză pentru fenicul).

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Doctor

Sfaturi diverse

Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii până la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram până la 10 ani, 1,2 grame între 10 și 12 ani, 1,4 grame între 12 și 18 ani. În timpul sarcinii se recomandă 1,2 grame calciu zilnic, iar în perioada de lactaţie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse în calciu sunt: toate produsele lactate, gălbenușul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde și boabele), mazărea (boabe), morcovii, țelina, gulioarele, castraveții, varza, fructele (îndeosebi merele), cerealele, floarea soarelui etc.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale