Originară din America, floarea-soarelui este în prezent una dintre cele mai răspândite plante oleaginoase, cultivată pe arii extinse şi în ţara noastră. În terapiile naturiste, se ştie că are acţiune complexă asupra întregului organism.
Prezentare generală
Denumirea uzuală: floarea-soarelui (lat. Helianthus annuus). Denumiri alternative: răsărită, soreancă.
Scurtă descriere: Plantă anuală cu frunze mari, dispuse altern, acoperite cu peri şi având margini zimţate. Rădăcina este pivotantă şi poate pătrunde la adâncimi mari.Tulpina creşte lent la început, apoi se înalţă accelerat până la înflorire, după care se opreşte din creştere. Planta are o infloresecenţă de tip calatidiu, înconjurat de frunze. În exterior acesta prezintă un rând de petale mari, iar în interior numeroase flori mici din care rezultă fructul (seminţele) de tip achene. Seminţele sunt bogate în ulei. Floarea-soarelui consumă multă apă şi are nevoie de multă lumină pe parcursul vegetaţiei.
Principii active
Uleiul obţinut prin presare la rece este foarte bogat în vitaminele E, B1, B6 şi F, în acizi graşi nesaturaţi şi în substanţe cu efecte antiinfecţioase, stimulatoare ale activităţii hormonale, regenerative etc. Seminţele conţin şi minerale (magneziu, mangan, cupru, seleniu, fosfor etc.). Turtele de floarea-soarelui sunt bogate în proteine (circa 50%), iar tulpina are un conţinut ridicat de potasiu.
Factorul curativ: seminţele, rădăcina şi petalele.
Acţiune terapeutică
Scade nivelul de colesterol din sânge, întăreşte sistemul imunitar; rol detoxifiant, digestiv.
Intern
în afecţiunile respiratorii se face gargară cu tinctură din petale diluată în apă; acesta este un tratament eficient în faringită, amigdalită, bronşită;
gargara cu ulei se recomandă şi în afecţiunile gingivale;
previne guturaiul şi ameliorează rinita cronică – se ung nările pe interior cu ulei de floarea-soarelui combinat cu ulei de cătină şi de mentă;
uleiul presat la rece se recomandă în alimentaţia celor cu boli cardiovasculare şi cu valori ridicate ale colesterolui;
ceaiul din petale de floarea-soarelui reduce febra;
pulberea din rădăcină este foarte eficientă în constipaţie şi indigestii;
în migrene se recomandă tinctura din petale (10-15 picături diluate în apă);
ceaiul din pălărie de floarea-soarelui ajută la eliminarea toxinelor din organism; se consumă zilnic câte două-trei căni;
preparatele pe bază de floarea-soarelui intervin eficient şi în dereglările de ciclu menstrual.
masajul cu ulei de floarea-soarelui presat la rece calmează durerile de ligamente;
în durerile de urechi, se încălzeşte o linguriţă de ulei, se adaugă 3-4 picături de ulei de mentă şi se toarnă soluţia obţinută în ureche;
pentru albirea dinţilor, se clăteşte gura timp de 5-10 minute cu o lingură de ulei, fără a-l înghiţi; timp de două săptămâni se repetă procedura de trei ori pe zi.
Mod de întrebuinţare
Seminţele pot fi consumate ca atare, crude. Sunt foarte bune în afecţiunile renale şi ale vezicii biliare.
Infuzia din petale: peste două linguriţe din petale proaspete mărunţite se adaugă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute.
Infuzia din pălărie: se foloseşte pălăria plantei, uscată în prealabil.
Tinctura se obţine prin macerarea petalelor. 50 g petale se adaugă în 300 ml alcool şi se lasă la macerat timp de 15 zile, apoi se strecoară.
Precauții, contraindicații
Nu există.
Informaţii suplimentare
Uleiul de floarea-soarelui reprezintă circa 13% din producţia de ulei a lumii.
Argila nu este nici legumă, nici fruct. Dar conține numeroase minerale și oligoelemente. Este, ca și ele, înzestrată calitativ în vindecarea numeroaselor maladii.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.