Terapii Naturiste

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.

Frăguţe

Înrudit cu căpşunul, fragul a fost studiat de mari medici încă din Antichitate, observaţiile acestora asupra proprietăţilor plantei fiind confirmate şi de cercetările moderne.

Prezentare generală

  • Denumirea uzuală: frag (lat. Fragaria vesca). Denumiri alternative: căpşuni de pădure, fragi de pădure sau de câmp, frăguţă sălbatică.
  • Scurtă descriere: Specie erbacee perenă, înaltă de 5-20 cm, cu rozeta de frunză la bază şi stoloni, flori mici, albe, cu 5 petale. Se poate întinde pe o suprafaţă de până la circa 30 cm. Planta este originară din zonele temperate ale emisferei nordice, iar în România face parte din flora spontană din păduri şi rarişti.
Fragute 1

Principii active

Fructele conţin în jur de 90% apă, potasiu în cantităţi mari, fosfor, vitamina C, precum şi cantităţi reduse de calciu, fier, sodiu, substanţe uleioase, vitamine din grupele A şi B etc. Frunzele conţin tanin, fragarol (fenol specific), citrol, săruri minerale, vitamina C, ulei volatil.

Factorul curativ: frunzele şi fructele (fraga nu este propriu-zis fruct, ci receptaculul florii se îngroaşă, devinind cărnos şi comestibil).

Acţiune terapeutică

Efect diuretic, litotropic, laxativ, hipotensiv, depurativ, tonic, remineralizant.

Intern

  • ca urmare a proprietăţilor diuretice, se recomandă consumul de fragi în diverse afecţiuni renale, artrită, reumatism, cistită;
  • sucul de fragi este renumit în tratamentul gutei;
  • elimină acidul uric şi toxinele, sprijinind astfel multiple procese din organism;
  • în bolile gastrointestinale, diaree şi enterocolită, se consumă infuzie din frunze, acestea având efecte antidiareice, dar şi diuretice eficiente;
  • consumul de fructe şi suc în cantităţi mari înlătură stările de constipaţie;
  • fructele sunt recomandate şi în tratamentul oxiuriazei;
  • efect demonstrat în afecţiunile hepatice;
  • participă la reglarea excesului de colesterol;
  • în cazurile de imunitate scăzută, astenie, stări de slăbire generală a organismului, se recomandă pentru efectul tonic şi de remineralizare;
  • în diabetul zaharat, se pot face cure de primăvară cu fructe proaspete (300 g pe zi); nediabeticii le pot consuma în cantităţi mai mari;
  • în afecţiunile dermatologice, consumul de fructe participă la refacerea echilibrului pielii.

Extern

  • sub formă de gargară cu infuzie de fragi uscate, tratează faringitele şi stomatitele;
  • pentru prevenirea apariţiei ridurilor şi combaterea lor, se aplică măşti din frăguţe proaspăt zdrobite; acestea conferă strălucire şi prospeţime tenului lipsit de strălucire; din suc, se poate prepara şi o loţiune de curăţare a tenului.
Fragute 2

Mod de întrebuinţare

  • Se pot consuma ca atare. Diabeticilor le sunt recomandate cure cu până la 300 g fragi pe zi; nediabeticii pot consuma până la 1.5 kg zilnic.
  • În eliminarea oxiurilor, se recomandă consumul a 500 g de fructe proaspete dimineaţa, pe stomacul gol, apoi nu se va mai mânca nimic până la prânz.
  • Infuzia din frunze se prepară din frunze uscate, fiind recomandată în tratamentul diareei şi în afecţiunile gastrointestinale.
  • Infuzia din fructe uscate este recomandată în constipaţie. De prepară din două căni de apă clocotită adăugate peste o lingură de fructe uscate.
  • Sucul proaspăt se obţine prin zdrobirea fructelor proaspete. Se recomandă consumul în cure de cel puţin zece zile.
  • Pentru uz cosmetic, masca se prepară din frăguţe zdrobite.

Precauții, contraindicații

Unele persoane prezintă alergie la fragi şi căpşuni, rezultând reacţii puternice de urticarie. Dacă se intenţionează să se urmeze cure mai lungi cu fragi, se va testa mai întâi toleranţa organismului la aceste fructe.

Cristiana Tănase
© Editura Fidelia

Plante medicinale Vă invităm să consultaţi şi alte plante medicinale din catalog.


Doctor

Sfaturi diverse

Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii până la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram până la 10 ani, 1,2 grame între 10 și 12 ani, 1,4 grame între 12 și 18 ani. În timpul sarcinii se recomandă 1,2 grame calciu zilnic, iar în perioada de lactaţie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse în calciu sunt: toate produsele lactate, gălbenușul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde și boabele), mazărea (boabe), morcovii, țelina, gulioarele, castraveții, varza, fructele (îndeosebi merele), cerealele, floarea soarelui etc.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale