Înrudit cu căpşunul, fragul a fost studiat de mari medici încă din Antichitate, observaţiile acestora asupra proprietăţilor plantei fiind confirmate şi de cercetările moderne.
Fructele conţin în jur de 90% apă, potasiu în cantităţi mari, fosfor, vitamina C, precum şi cantităţi reduse de calciu, fier, sodiu, substanţe uleioase, vitamine din grupele A şi B etc. Frunzele conţin tanin, fragarol (fenol specific), citrol, săruri minerale, vitamina C, ulei volatil.
Factorul curativ: frunzele şi fructele (fraga nu este propriu-zis fruct, ci receptaculul florii se îngroaşă, devinind cărnos şi comestibil).
Efect diuretic, litotropic, laxativ, hipotensiv, depurativ, tonic, remineralizant.
Unele persoane prezintă alergie la fragi şi căpşuni, rezultând reacţii puternice de urticarie. Dacă se intenţionează să se urmeze cure mai lungi cu fragi, se va testa mai întâi toleranţa organismului la aceste fructe.
Cristiana Tănase
© Editura Fidelia
Sfaturi diverse
Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii până la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram până la 10 ani, 1,2 grame între 10 și 12 ani, 1,4 grame între 12 și 18 ani. În timpul sarcinii se recomandă 1,2 grame calciu zilnic, iar în perioada de lactaţie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse în calciu sunt: toate produsele lactate, gălbenușul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde și boabele), mazărea (boabe), morcovii, țelina, gulioarele, castraveții, varza, fructele (îndeosebi merele), cerealele, floarea soarelui etc.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale