Terapii Naturiste

Arnica

Factorul curativ: partea aeriana.
Afectiuni pentru care se recomanda: laringita acuta, plagi

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Arnica (lat. Arnica montana), denumiri alternative: potbal de munte, carul padurilor, cujda, carul zanelor.
Scurta descriere:
Planta ierboasa perena, cu rozeta bazala si frunze tulpinate putine, opuse, inflorescenta mare, de culoare galbena.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil; carotenoizi, alcooli triterpenici, flavonoide, colina.
Antiinflamator; antiseptic; cicatrizant. Principiile sale active, care stimuleaza imunitatea, sunt inrudite cu cele ale echinaceei, insa are cateva calitati care o individualizeaza si care o fac un ajutor nepretuit pe perioada sezonului rece. In primul rand, ea stimuleaza imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare, protejandu-le de infectii si fiind ideala pentru cei care sunt mai mereu ragusiti, au amigdalita cronica, faringita, sinuzita etc. Apoi, folosita extern, ea imbunatateste circulatia, incalzeste extremitatile si creaza o stare de confort fizic, fiind excelenta pentru persoanele sensibile la frig (frigul fiind unul din principalii dusmani ai imunitatii). Nu in ultimul rand, ea este un ajutor pretios atunci cand boala s-a instalat, intrucat elimina senzatiile de slabiciune si ameteala, tonifica inima (care este solicitata mai ales in bolile cu febra puternica) si regleaza, prin mecanisme inca necunoscute, temperatura corpului.

Recomandari:

- tinctura pentru stimularea imunitatii
Pentru uz intern
Se iau 30-40 de picaturi de tinctura de trei ori pe zi, diluate in apa, pe stomacul gol, vreme de 30 de zile, pentru o cura de amplificare a imunitatii. Atunci cand boala s-a instalat, se pot lua 4, maximum 5 doze pe zi, la adulti. Copiilor sub 7 ani nu va fi administrata decat sub supraveghere medicala, cei peste aceasta varsta putand lua 5-10 picaturi de trei ori pe zi.
Pentru uz extern
In tratamentul infectiilor gatului se face gargara cu arnica: 1-2 lingurite de tinctura la jumatate de pahar de apa, dar cu atentie, pentru a nu inghiti preparatul. Persoanele care au circulatia periferica deficitara, fiind foarte sensibile la frig, vor face inainte si dupa expunerea la frig frictionari energice ale membrelor si toracelui cu aceasta tinctura, dupa care vor aplica o pelicula subtire dintr-un unguent natural (de tataneasa sau musetel) pe locurile frictionate.

Preparare

Tinctura
Poate fi achizitionata din farmacii. Se foloseste ca cicatrizant si antiseptic in rani.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu se utilizeaza intern, provocand deranjamente gastrointestinale si hipertensiune arteriala.


Arnica

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Boli de rinichi - Bolnavul va bea timp de o săptămână ceai din semințe de Dovleac. Concomitent va aplica în zona rinichilor comprese cu pulberea obținută din pisarea conținutului a două pacheţele cu semințe de In.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale