Terapii Naturiste

Brusture

Factorul curativ: radacinile
Afectiuni pentru care se recomanda: diabet; calculoza biliara; raceala; gripa; acnee; furunculoza; eczeme uscate; tenuri grase (seboreice).

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Brusture (lat. Arctium Lappa), denumiri alternative: caftalan, ciulin, lipan.
Scurta descriere:
Specie erbacee bianuala, in primul an are numai frunze foarte mari in rozeta pornind direct din radacina, iar in al doilea an tulpini florifere puternice, la baza cu frunze mai mari in rozeta, iar pe tulpina mai mici; florile sunt de culoare purpurie, grupate si avand tepi cu varful intors.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Inulina, ulei volatil, saruri de potasiu, acid cafeic, vitamine din grupa B.
Depurativ, hipoglicemiant, coleretic-colagog, tonic capilar, dezinfectant.

Recomandari:

- suc din radacini pentru intarirea radacinilor
Pielea capului se frictioneaza energic cu suc, de doua-trei ori pe saptamana.
- decoct din radacina pe uz intern, impotriva calculozei biliare, dischineziei, afectiunilor renale
Lichidul se bea caldut in 3-4 reprize in decursul unei zile.
- decoct din radacina pentru uz extern, pentru dezinfectare (dermatoze - acnee, furunculoza, seboree, plagi infectate), si igiena si fortifierea parului.
Se foloseste in aplicatii locale sub forma de comprese.

Preparare

Suc
Toamna tarziu sau la inceputul primaverii se scot din pamant radacini de brusture de un an, se spala si se stoarce sucul. Toate acestea trebuie facute foarte repede, pentru ca atat radacinile, cat si sucul se oxideaza si se innegresc foarte repede. De asemenea, sucul proaspat de radacini de brusture poate fi amestecat (in proportii egale) cu vodca, in cazul acesta rezistand mai mult. Inainte de intrebuintare, amestecul se combina in proportii egale cu apa.
Decoct
Reteta 1 - uz intern
- 2 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa clocotita; se continua fierberea inca 2 minute la foc scazut, apoi se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa 15 minute.
Reteta 2 - uz extern
- 4 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa, se prepara in acelasi mod ca si pentru uz intern.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Brusture

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esențial. Este răspândit în întregul organism. În cantități mai mari se află în ficat, rinichi, cord și vasele sangvine. În organism, calea cea mai normală de pătrundere este alimentația. Cel mai important în acest proces este consumul de lapte crud, proaspăt muls. Se întâlnește în spanac, varză și alge. Alături de fier și cupru, cobaltul intervine direct în procesul de formare a hematiilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos și, îndeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct în procesul de creștere al organismului. Lipsa cobaltului în organism favorizează apariția anemiei pernicioase. Alimentația vie, echilibrată și variată, menține o sănătate perfectă, fără nici un fel de medicamente, la copii, adulți și vârstnici.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale