Terapii Naturiste

Busuioc

Factorul curativ: partea aeriana - frunzele (verzi, uscate sau pudra).
Afectiuni pentru care se recomanda: tuse, raceala, gripa; probleme digestive (meteorism, colici, colita de fermentatie); inapetenta; diabet, calculoza biliara; probleme ale pielii (ten seboreic - gras, acnee, furunculoza, eczeme uscate).

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Busuioc (lat. Ocimum Basilicum L.), denumiri alternative: borjolica, bosioc, matacina, vasileac.
Scurta descriere:
Specie erbacee, care creste anual, in cultura. Planta propriu-zisa este ramificata la baza, avand o inaltime de 20-60 cm, cu tulpini paroase in 4 muchii, frunze ovale, opuse si inflorescenta asemanatoare unor spice.
Calitati curative si actiune farmaceutica: - ulei volatil, saponozide triterpenice, taninuri. - carminativ, spasmolitic, stomachic, sedativ si antimigrenos, antitusiv, diuretic, galactolog, antiseptic.

Recomandari:

- infuzie din frunze pentru tuse, raceli, gripe.
- suc din frunze pentru tuse, raceala, gripa.
- ceai din frunze impotriva problemelor digestive.
- frunze crude impotriva inapetentei.
- pasta din frunze in probleme ale tenului (comprese).
- pudra din frunze de busuioc uscate congestiilor nazale.

Preparare

Ceai:
- 10-12 frunze spalate si strivite si o lingurita rasa de ghimbir se prajesc intr-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se inmoaie. Se adauga o cana cu apa si se fierb cateva minute. Se adauga o lingurita de miere si se bea.
Infuzie:
- 10-15 frunze la doua cani cu apa. Se bea cald. - se fierb 20 de frunze de busuioc in 250 ml de apa si se bea.
Suc:
- Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adauga o lingurita de suc de ghimbir si o lingurita de miere. Se amesteca si se consuma dimineata si seara.
Decoct:
- 2 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa clocotita; se continua fierberea inca 2 minute la foc scazut, apoi se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa 15 minute. Lichidul rezultat se bea caldut, in 3-4 reprize, in decursul unei zile.
Sau:
- 4 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa. Se prepara in acelasi mod. Se foloseste in aplicatii locale sub forma de comprese.
Pudra:
- Se foloseste pudra din frunze de busuioc uscate, care se prizeaza pentru inlaturarea congestiilor nazale.
Frunze crude:
- se mesteca 4 frunze de busuioc dimineata, pe stomacul gol.
Pasta:
- se face o pasta din cateva frunze proaspete si putina apa. Se aplica pe zona afectata. Suplimentar, se consuma cate o lingurita de suc de frunze de busuioc zilnic.
Busuiocul proaspat, pus in vaza, ajuta la improspatarea aerului din locuinta si alunga insectele.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Busuioc

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Conține lactalbumină, lactoză, săruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, după dietă hidrică la copii cu tulburări acute de nutriție. Este colagog, diuretic, stimulează activitățile intestinelor. De două ori pe zi, se recomandă consumul unei cești de zer îndulcit cu puțină miere. Sugarilor li se administrează 2-3 lingurițe înainte de alăptare. Indicat în anemii, dispepsii, gută (cură de zer de la 500 ml până la un litru pe zi). Trebuie să fie proaspăt și foarte curat. Sub formă de comprese (uz extern) este foarte eficient împotriva degerăturilor.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale