Terapii Naturiste

Cereale

Factorul curativ: germeni
Afectiuni pentru care se recomanda:
Germenii de grau de soia, lucerna sau porumb sunt recomandati impotriva imbatranirii precoce, in cazurile de anemie, lipsa de calciu si magneziu, migrene, insomnii, dar si in tratarea intarzierilor de crestere la copii. Includerea germenilor in dieta zilnica a copiilor ii va face mult mai rezistenti in fata racelilor sau gripelor. In boabele de grau sau de soia, enzimele se gasesc intr-o stare latenta. De asemenea, sunt un bun detoxifiant si energizant.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Cereale (lat. Familia Gramineae).
Scurta descriere:
Plante ierbacee, rareori lemnoase. Radacina este fasciculara, insa adeseori exista un rizom cu radacini adventive. Tulpinile sunt cilindrice, cu noduri si intrenoduri, goale la interior, cu exceptia porumbului si a trestiei de zahar. Frunzele au limbul liniar, ingust si prevazut cu o teaca. Florile sunt hermafrodite, inconjurate de spiculete. Floarea are trei stamine (rar sase). Inflorescenta este un spic. Fructul e o cariposa.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Germenii sunt o sursa naturala de vitamine si minerale, un supliment alimentar care poate inlocui uneori fructele si legumele, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Vitaminele din complexul B, calciul, magneziul, fosforul, enzimele din semintele incoltite ofera un plus de energie organismului.
Germenii nu contin colesterol, sunt hipocalorici, fiind recomandati bolnavilor cu ateroscleroza si celor care vor sa slabeasca.

Recomandari:

In supermarketuri, germenii se gasesc sub mai multe forme de prezentare: fulgi din germeni de grau sau soia, fulgi amestecati cu fructe uscate (musli), paine sau biscuiti cu germeni de grau. Aceste produse pastreaza destul de putin din proprietatile germenilor proaspeti, pregatiti in casa. Coacerea la temperaturi ridicate a painii sau biscuitilor distruge unele substante nutritive din germeni. Mai rar, in unele magazine pot fi gasiti si germeni proaspeti, care au o perioada de valabilitate foarte mica si care isi pastreaza vitaminele si mineralele.
In cazul persoanelor suprasolicitate sau stresate, germenii proaspeti reprezinta un mijloc de recapatare a energiei, o solutie de revitaminizare.
Nu putem vorbi despre o doza anume in ceea ce priveste cantitatea de germeni pe care ii putem manca. Totul depinde de modul cum ii suporta organismul fiecaruia. Cura poate incepe cu o lingura de germeni, iar dupa aceea cantitatea poate creste treptat. La persoanele sanatoase, fibrele alimentare ajuta digestia si combat constipatia. La cina, germenii nu se asociaza la aceeasi masa cu proteinele de origine animala.

Preparare

Studiile au aratat ca prin germinare, cantitatea de vitamine si enzime creste de cateva ori. De asemenea, semintele incoltite sunt mult mai usor de digerat, iar substantele nutritive (vitaminele si minerale) se absorb mai bine.
Trebuie sa fim atenti la semintele din care pregatim germenii. Acestea nu trebuie sa fie mai vechi de un an, nu trebuie sa fie tratate cu pesticide, sa nu fie mucegaite. Trebuie sa le spalam foarte bine inainte, iar dupa aceea sa le asiguram un mediu cu umiditate si temperatura care sa le permita sa incolteasca. Germenii pot fi pastrati la frigider maximum doua-trei zile. Cel mai bine este sa ii consumam cat mai repede din momentul in care au incoltit si daca ni se par prea tari, ii putem macina. Nu se trateaza termic, pentru ca in acest fel se pierd vitaminele si mineralele.
Germenii pot fi amestecati cu miere. De asemenea, peste ei se poate adauga ulei de masline sau putin sos, in nici un caz grasimi saturate, hidrogenate sau partial hidrogenate, de genul maionezei. Cel mai bine este sa ii mancam intre mese. Chiar una dintre mese e cea de aseara: poate fi inlocuita cu germeni.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Germenii pot provoca iritatii ale colonului sau ale altor zone ale tubului digestiv.


Cereale

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Tahicardie (pe baza nevoasă) - 1/2 kg Lămâi se dau pe răzătoare și se stoarce sucul, se amestecă cu 1/2 kg miere și cu 20 de miezuri de sâmbure de Caise pisat. Se ia din acest amestec, dimineață și seară, câte o lingură pe stomacul gol.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale