Terapii Naturiste

Cimbru

Factorul curativ: cimbru de cultura: partea aeriana, partea erbacee a ramurelelor; cimbru de gradina: partea aeriana.
Afectiuni pentru care se recomanda: intern:
dischinezii biliare; tuse, bronsita, raguseala, astm bronsic; dispepsii usoare; enterocolite; viermi intestinali; extern: reumatism, guta; seboree; plagi purulente.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Cimbru de gradina (lat. Satureja hortensis); Cimbru de cultura (lat. Thymus vulgaris); denumiri alternative: Cimbru de cultura - cimbru adevarat, iarba cucului, lamaioara, lamaita.
Scurta descriere:
Exista doua tipuri de cimbru: de cultura si de gradina.
Cimbrul de gradina
Atinge inaltimi intre 10-30 (45) cm. Tulpina foarte ramificata de la baza, cu ramuri de culoare violeta. Frunzele sunt liniare sau liniar-lanceolate. Florile sunt liliachii, roze sau albe, cu pete purpurii pe partea interna, grupate cate 3-6. Fructele sunt nucule.
Cimbru de cultura
Subarbust de cultura cu tufe globuloase, cu baza lignificata, inalt de 10-50 cm, tulpini numeroase, cilindrice, lemnoase, frunze scurt petiolate, opuse si mici, flori mici rozee grupate in inflorescente.
Calitati curative si actiune farmaceutica: Cimbru de gradina:
Ulei volatil, sescviterpene, tanin, mucilagii, sibstante amare.
Condimentara si buna melifera. Expectorant, antiseptic intestinal, coleretic, colagog, stomahic.
Cimbru de cultura:
Ulei volatil, tanin, acid cafeic, flavone, principiu amar.
Antiseptic intestinal, carminativ, coleretic, diuretic, expectorant, calmant al centrului tusei; tonic aperitiv, stomachic; stimulent nervos; tonic capilar; vemifug; analgezic.

Recomandari:

- tinctura din frunze pentru dischinezii biliare; tuse, bronsita, raguseala, astm bronsic; dispepsii usoare; enterocolite; viermi intestinali.
Cu aceasta tinctura se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de scleroza in plagi multiple.
- infuzie din planta pentru uz intern, impotriva tusei, bronsitei, raguselii, astmului bronsic; dispepsiilor usoare; enterocolitelor
Se bea in 3 reprize in timpul unei zile, de preferinta inaintea meselor principale. Sau se iau 3-4 linguri pe zi, inaintea meselor principale.
- infuzie din planta pentru uz extern, impotriva reumatismului, gutei; seboreei; plagilor purulent Dupa 30 de minute, se strecoara si se introduce in apa din cada care trebuie sa atinga 37 grade C. Se sta 15-20 minute.

Preparare

Tinctura
- se prepara cu inflorescente culese in soarele amiezii. Se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, se toarna rachiu de fructe de 350-400 si se lasa la macerat la soare, timp de 14 zile.
Infuzie pentru uz intern
- 1 sau 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita;
- mai concentrat: 2-3 linguri de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.
Infuzie pentru uz extern
- 100 gr planta intreaga, uscata si maruntita; se introduc in 3 l apa clocotita.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Cimbrul de cultura e contraindicat in dispepsii si hipopepsii, deoarece inhiba activitatea enzimatica; insuficienta pancreatica.


Cimbru

© Editura Fidelia
27.02.2007Doctor

Sfaturi diverse

Mărarul, pe lângă un foarte bun condiment, se folosește pentru tratarea pielonefritelor, cistitei, în combaterea pietrei de la rinichi (ceai de semințe de mărar).Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale