Terapii Naturiste

Ciubotica cucului

Factorul curativ: rizomul cu radacini si florile.
Afectiuni pentru care se recomanda: in bronsite.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Ciubotica cucului (lat. Primula elatior) si o alta specie (lat. Primula officinalis); denumiri diverse: anglicel, anclicel, tata oii, tata vacii.
Scurta descriere:
Ciubotica cucului face parte din familia Primulaceae si este foarte raspandita in tara noastra. este o planta erbacee, vivace, cu rizom scurt in opamant, gros si cilindric, de culoare brun-inchisa la exterior, albicioasa la interior, din care pornesc numeroase radacini. Are o rozeta cu frunze ovale, paroase si ingustate la baza. In luna aprilie apare tulpina florifera, catifelat-oparoasa, terminandu-se cu o inflorescenta multiflora. Florile sunt de culoare galben-aurie.
La Primula officinalis florile se recolteaza primavara devreme sau toamna tarziu, iar la Primula elatior, in timpul infloririi.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Saponozide triterpenice (primulozida) , vitamina C si flavonozide.
Au actiune expectoranta, emetica si secretolitica.

Recomandari:

Infuzie si decoct: se administreaza de 2-3 ori/zi in bronsite.

Preparare

Ceai (infuzie) si decoct: se opareste 1 lingurita (cu varf) de plante cu 1litru de apa si se lasa sa stea putin.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Ciubotica cucului

© Editura Fidelia
27.02.2007



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale