Terapii Naturiste

Coacaze rosii

Factorul curativ: fructe si frunze.
Afectiuni pentru care se recomanda: stimulent digestiv si drenor extrem de activ; obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Coacaz rosu, (lat. Ribes rubrum).
Scurta descriere:
Sunt identice celor negre, doar culoarea fructelor difera.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Daca fragii si zmeura au un caracter cvasiuniversal, fiind adecvate tuturor constitutiilor si unei game impresionante de boli, boabele rosii translucide de coacaze sunt un remediu care actioneaza cu o "tinta" anume. Are un gust acru puternic, efect de stimulent digestiv si drenor extrem de activ. Este o adevarata arma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament.

Recomandari:

- suc din fructe de coacaz impotriva digestiei lenese si previne dischinezia biliara si migrenele cauzate de aceasta
Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburari asociate: se bea un pahar de suc inainte de fiecare masa. Este bine sa se adopte si o dieta vegetariana cu multe salate si multe fructe.
Se bea cate un pahar, cu un sfert de ora inainte de masa, fiind folosit mai ales ca tonic digestiv si decongestiv hepatic. Este eficient si in dischinezia biliara si in migrenele asociate acesteia.
- pentru consum la aparitia lipsei de mancare, digestiei lente sau in cazul persoanelor supraponderale, cu digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal incetinit, convalescenta, inapetenta: se face cura cu coacaze rosii in varianta in care se consuma cantitati mici, maximum 100 g, inainte si dupa masa;
- tendinta de ingrasare, obezitate, gastrita: se consuma cantitati mari de coacaze rosii (peste 300 g) inainte de fiecare masa.
Cura se face diferentiat, in functie de scopul sau:
- pentru persoanele lipsite de pofta de mancare, cu digestie lenta, astenice, vor fi consumate 50-100 g inainte de masa si aceeasi cantitate la sfarsitul mesei (la fel ca si portocalele, coacazele rosii consumate dupa masa nu incurca, ci din contra, stimuleaza digestia).
- pentru persoanele cu foame puternica, cu tendinta spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrita, se recomanda consumul unor cantitati mai mari (300-500 g), inainte de fiecare masa, deoarece in cantitati mari coacazele rosii au efectul paradoxal de a inhiba secretia gastrica si de a taia foamea.

Preparare

Suc
Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcere prin tifon. Se prepara intotdeauna cu cateva minute inainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Coacaze rosii

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Traumatisme - Se fierbe îndelung 1/2 kg Fasole albă uscată. Boabele răsfierte se strivesc și se aplică pe locul bolnav bandajându-se pe deasupra cu o pânză de bumbac. Bolnavul va dormi peste noapte cu acest pansament. Se vor evita rănile deschise.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale