Factorul curativ: inflorescentele.
Afectiuni pentru care se recomanda: anorexie, enterocolite, colici gastrice, colici hepatice, bronsite, gastrite, hipermenoree, dismenoree, hemoroizi, balonari abdominale, cistite.
Denumirea uzuala: Coada soricleului (lat. Achillea Millefolium), denumiri alternative: alunele, bradatel, ciuresica, iarba oilor, sorocina.
Scurta descriere:
Specie ierboasa perena, inalta de 20-80 cm, cu frunze fin divizate si inflorescenta bogata, alba.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil cu azulee, substante amare, tanin, colina, vitamina C, ulei gras, rezine.
Antiseptic similar musetelului; tonic-aperitiv; coleretic-colagog si stimulent al functiei hepatice; antispastic; astringent; antiinflamator; cicatrizant.
- infuzie din flori pentru probleme gastrice, hepatice; impotriva colicilor; diuretic, laxativ; antihemoroidal; antiastmatic.
Reteta 1: Se bea caldut si fractionat in 4-5 reprize; in cursul unei zile.
Reteta 2: Se foloseste sub forma de comprese sau bai.
- alifie din flori impotriva hemoroizilor
- tinctura din flori
Planta are o influenta pozitiva asupra maduvei osoase, stimuleaza hematopoeza (formarea sangelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar.
Infuzie
Reteta 1
- 2 linguri de flori la 500 ml de apa clocotita;
Reteta 2
- 3 linguri la 500 ml de apa clocotita;
Alifie
- se infierbanta bine 90 gr de unt nesarat sau untura de porc, se adauga 15 gr de flori de coada soricelului, proaspete si taiate marunt, se prajeste putin in grasime, se amesteca si se da tigaia deoparte, lasandu-se la macerat pana a doua zi,. Atunci, se incalzeste usor, se strecoara prin tifon si se introduce in borcan uscat, care se pastreaza la frigider.
Tinctura
Florile culese in soare se introduc, fara a se indesa, intr-o sticla, pana la gat, se toarna deasupra tuica de fructe de 400, se lasa la macerat 15 zile la soare sau in apropierea unei surse de caldura.
Coada soricelului poate provoca, in caz de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Remedii populare
Leac pentru reglarea activității biliare - Peste o linguriță de rădăcini uscate și mărunțite de Păpădie se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze cel puțin o jumătate de oră și se strecoară. Se administrează câte 50 ml infuzie, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale