Terapii Naturiste

Coriandru

Factorul curativ: fructele si frunzele.
Afectiuni pentru care se recomanda: anorexie; dispepsii digestive, balonari abdominale; viermi intestinali; conjunctivita; tuse, raceala, gripa; dureri de cap; probleme ale sinusurilor; umflaturi.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Coriandru, (lat. Coriandrum sativum), denumiri alternative: anason, chimen, coliandru, piper alb, pucioasa.
Scurta descriere:
Planta anuala excesiv de cultura, inalta de 0,30-1 m, cu frunze bazale divizate in segmente ovale, cele superioare profund dintate, flori in umbrele compuse, albe sau roz, cu miros specific, neplacut.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil.
Carminativ, tonic-stomachic; nervin; vermifug; bactericid si fungicid; sedativ pentru dureri reumatismale.

Recomandari:

- suc din frunze de coriandru impotriva conjunctivitei, sangerarilor nazale.
Conjunctivita - se pun la colturile ochilor cate doua picaturi de suc din frunze proaspete, diluat cu apa fiarta si racita.
Sangerari nazale - se pun in fiecare nara 5-6 picaturi de ulei sau suc proaspat de coriandru.
- infuzie din seminte de coriandru pentru tratarea umflaturilor si a problemelor sinusurilor, a tusei, racelii, gripei
Probleme ale sinusurilor - se fac inhalatii.
- pasta din frunze de coriandru pentru tratarea umflaturilor si a durerilor de cap
Dureri de cap - pasta se aplica pe frunte.
- cataplasma din frunze de coriandru impotriva umflaturilor
Se aplica pe umflatura cataplasma. Concomitent, se bea infuzie de coriandru (o lingurita de seminte la o cana cu apa fierbinte).
- ulei de coriandru pentru oprirea sangerarilor nazale

Preparare

Suc
Se storc fructele proaspete si se filtreaza sucul printr-un tifon.
Pasta
Se face o pasta din seminte de coriandru uscate si apa.
Infuzie
Se fierb 2-3 linguri de seminte de coriandru intr-un litru de apa.
Tuse, raceala, gripa: se zdrobesc doua lingurite de seminte de coriandru si se adauga doua lingurite de praf de ghimbir. Se pun intr-o tigaie la prajit, la foc mic. Se toarna deasupra doua cani de apa. Se acopera cu capac si se fierb cateva minute. Se filtreaza, se adauga o lingurita de miere (pentru gust) si se bea cald.
Cataplasma
- frunze de coriandru umezite si zdrobite

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Coriandru

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esențial. Este răspândit în întregul organism. În cantități mai mari se află în ficat, rinichi, cord și vasele sangvine. În organism, calea cea mai normală de pătrundere este alimentația. Cel mai important în acest proces este consumul de lapte crud, proaspăt muls. Se întâlnește în spanac, varză și alge. Alături de fier și cupru, cobaltul intervine direct în procesul de formare a hematiilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos și, îndeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct în procesul de creștere al organismului. Lipsa cobaltului în organism favorizează apariția anemiei pernicioase. Alimentația vie, echilibrată și variată, menține o sănătate perfectă, fără nici un fel de medicamente, la copii, adulți și vârstnici.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale