Terapii Naturiste

Crusin

Factorul curativ: scoarta
Afectiuni pentru care se recomanda: constipatii cronice, hepatite.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Crusin (lat. Rhamnus frangula); alte denumiri: patachina
Scurta descriere:
Crusinul este un arbust inalt de 1-3 m, intalnit la campie, deal si munte, pe malurile apelor si in cranguri si luminisuri. Are frunze de culoare verde-inchis, cu varful ascutit, avand nervuri laterale paralele si proeminente. Fructele sunt mai multe pe aceeasi codita, sunt sferice si au 6-8 mm in diametru. La inceput sunt verzi, apoi rosii, iar la maturitate sunt negru-violacee. Scoarta si tulpina prezinta niste pete mici, ovale, albe sau alb-cenusii.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Antracenozide (gluco-frangulozida si frangulozida) si angliconii lor.
E un bun laxativ si purgativ, precum si colagog.

Recomandari:

Pulbere ca purgativ si laxativ: casete de 1-3 gr pe zi, iar actiunea laxativa are loc la circa 10 ore de la administrare; sau ca decoct - laxativ si purgativ: 2-5% ca laxativ.

Preparare

Decoct: o lingura de coaja maruntita se opareste cu 250 ml de apa, dupa care se fierbe la foc mic 15-30 de minute. se filtreaza cat e fierbinte, iar ceaiul ibtinut se bea seara, inainte de culcare.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Crusin

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Răni (prin tăiere) - Se ține în ulei de Măsline planta Sunătoare cel puțin 24 de ore. Cu uleiul astfel preparat se ung rănile care se vor închide foarte repede.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale