Factorul curativ: frunzele, fara petiol; fructele mature
Afectiuni pentru care se recomanda: enterite acute, diabet zaharat; diete.
Denumirea uzuala: Dudul alb (lat. Morus alba); Dudul negru (lat. Morus nigra); denumiri populare: agud si fragar.
Scurta descriere:
Dudul alb este un arbore falnic originar din China, in timp ce dudul negru are ca tara de origine India.. In tara noastra a fost aclimatizat pentru fructele comestibile.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Tanin, provitamina A, acid folic, aminoacid, vitamina C si antocianozide; acizi (aspartic, folinic, acetic, propionic), arginina, compusi volatili (butilamina), aldehide, cetone, betacaroten, carbonat de calciu, adenina.
Proprietati astringente, si antidiabetice, iar fructele sunt laxative, utilizate proaspete.
Uz intern: diaree si diabet zaharat (eficacitatea este si mai sporita daca la ceai se adauga si frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica), gastrite, ulcer gastric si duodenal - consumarea fructului bine copt - in constipatie
Uz extern: angine, stomatite, constipatie, afte.
Infuzie: cate 3-4 linguri pe zi, pentru tratarea enteritelor acute. daca se asociaza cu frunze de afin, teci de fasole si frunze de urzica, se utilizeaza in tratamentul diabetului zaharat, ca adjuvant.
Se poate bea si ceaiul dietetic.
Sirop: din fructele proaspete, pentru ca are efect laxativ si usor diuretic cu efect laxativ si usor diuretic.se va bea fractionat in 3 reprize dupa mesele principale; in cazul diabetului nu se va indulci cu zahar, optand pentru zaharina.sucul fructelor extras inainte de completa maturitate contine circa 25 g acid la l, utilizandu-se in sirop astringent pentru gargara impotriva anginelor, stomatitelor si aftelor.
Infuzie din o lingura frunze de dud alb/negru la 250 ml apa clocotita.
Sirop din fructe proaspete: se strivesc dudele bine coapte, cu mana sau intr-un mojar de lemn, trebuie avut in vedere ca la fiecare kilogram de fructe se adauga 300 ml apa. Se amesteca, se pun apoi intr-o bucata de tifon si se stoarce compozitia deasupra unui vas in care urmeaza a se pune la fiert. Pentru un kilogram de suc se adauga un kilogram de zahar, se amesteca cu o lingura de lemn bine si se pune la fiert pentru un sfert de ora. Cand este aproape gata, se adauga trei linguri suc proaspat de catina si, asa fierbinte, se toarna in sticle care vor fi infasurate in prosoape ude. Inainte de a se pune dopul, se adauga o lingurita de alcool alimentar de peste 45 de grade sau rom. Se pastreaza la rece. Este folosit ca un bun laxativ, diuretic si depurativ.
Suc: fructele, inainte de a ajunge la completa maturizare, se introduc in storcatorul electric, iar sucul obtinut se utilizeaza la prepararea siropului pentru gargara, contra anginelor, stomatitelor si a aftelor. Tinctura din frunze se obtine prin macerarea a 100 g frunze proaspat culese, macerate timp de 21 de zile in 100 ml alcool alimentar. Se strecoara si se utilizeaza prin administrarea a cate 30 de picaturi, diluate in apa, inaintea meselor principale.
Nu exista.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Remedii populare
Răni (prin tăiere) - Se ține în ulei de Măsline planta Sunătoare cel puțin 24 de ore. Cu uleiul astfel preparat se ung rănile care se vor închide foarte repede.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale