Terapii Naturiste

Fag

Factorul curativ: scoarta, mugur, frunze.
Afectiuni pentru care se recomanda: Fagul trateaza in special bolile de rinichi, pentru care reprezinta o veritabila minune.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Fag (lat. Fagus sylvatica L.).
Scurta descriere:
Face parte din Familia Fagaceae. trunchiul are scoarta neteda, cenusie-albicioasa. Fructul sau se numeste jir, fiind o achena invelita intr-o cupa tepoasa cu patru valve.
Calitati curative si actiune farmaceutica: Extractul hidrolizat de frunze contine compusi de natura flavonoida: miricetina, leucodelfina, acid elagic, everatina, camferol, acid cafeic, acid cumaric, tanin.
Scoarta de fag este utilizata ca febrifug si tonic amar. Datorita taninului este utilizata ca antidiareic. Gudronul extras din lemn este folosit la tratarea dermatitelor si afectiunea cailor respiratorii.

Recomandari:

- decoct din scoarta pentru tratarea diareelor si a dizenteriei; febrei; litiazei urinare
Reteta 1: Se beau 1-2 cesti pe zi.
Reteta 2: Pentru tratarea febrei - se strecoara si se ia cate o lingurita de mai multe ori pe zi.
- decoct din ramuri tinere pentru tratarea durerilor reumatice
Se fac bai de 15-20 minute cu o fiertura de ramuri tinere si frunze de fag. Aceasta se toarna in apa de baie, a carei temperatura nu trebuie sa depaseasca 37 grade Celsius.
- infuzie din muguri pentru tratarea litiazei urinare
- pentru consum: semintele indicate in calculoza renala si in colici renale.
- macerat din radacini tinere (recoltate in lunile martie si mai)
Au indicatii in afectiunile cailor respiratorii superioare, tuse, traheita, bronsite si epilepsie. - macerat din muguri (gemoderivat) pentru tratarea emfizemului pulmonar, nefritelor, cisto-pielitelor.
Din mugurii macerati se obtine un extract numit gemoderivat. Se administreaza in doza de 50 picaturi, de 1-2 ori pe zi, in putina apa, inainte de mese.
- carbune din scoarta contra febrei, problemelor stomacale, impotriva calculilor urinari
Scoarta ramurilor tinere de fag se foloseste drept un puternic remediu contra febrei, fiind la fel de activ precum scoarta de chinina. Carbunele obtinut din lemn are proprietati antiacide si absorbante pentru gazele si toxinele intestinale. Cenusa lemnului, diluata in vin alb, are proprietati diuretice, fiind capabila sa dizolve calculii urinari. De curand, fitoterapia a descoperit in mugurii de fag proprietati stimulatoare ale diurezei si functionalitatii rinichilor. Ei sunt recomandati in insuficienta renala, litiaza renala si in formele de obezitate caracterizate prin retentie hidrica.

Preparare

Decoct
Reteta 1: Se face un decoct dintr-o lingurita scoarta de fag maruntita, la o ceasca de apa. Reteta 2: Se realizeaza un decoct dintr-o lingura scoarta uscata si maruntita si doua linguri de scoarta proaspata, la o ceasca de apa. Se fierbe pana da in clocot.
Infuzie
Doua lingurite de muguri, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara si se beau doua cani pe zi.
Macerat
Se pun mugurii sau radacinile la macerat.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Fag

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Boli de rinichi - Vanga recomandă ca o dată pe săptămână bolnavul să se hrănească, exclusiv, cu Grâu fiert și să bea apa în care a fiert grâul.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale