Factorul curativ: frunzele, fructele.
Afectiuni pentru care se recomanda: reducerea tensiunii arteriale si marirea rezistentei la caldura; bolile de ficat (hepatita, hepatita cronica, ciroza); diabetul; guta; valorile crescute ale colesterolului; arteroscleroza; reumatismul; bolile de piele, tulburarile de tranzit intestinal; oxiuri.
Denumirea uzuala: Fragute (lat.Fragaria vesca), denumiri alternative: fragi de padure.
Scurta descriere:
Specie erbacee perena, inalta de 5-20 cm, cu rozeta de frunza la baza si stoloni, flori albe, cu 5 petale.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Tanin, flavone, fragarina (fenol specific), vitamina C, ulei volatil.
Astringent-antiareic, diuretic cu eliminare de acid uric si urati; antisudorific.
Virtutile lor de medicament sunt cunoscute inca din Antichitate, cand erau recomandate de medicii romani ca reintineritoare si purificatoare. Felcerii din Evul Mediu i-au folosit la randul lor pentru eliminarea toxinelor, pentru impiedicarea formarii si pentru eliminarea pietrelor la bila si la rinichi, precum si contra reumatismului si gutei. O binemeritata faima au castigat-o atunci cand un anume botanist si savant, care a introdus pentru prima data denumirile latine ale plantelor, s-a vindecat de o guta rebela, printr-o simpla cura de fragi. In zilele noastre, fragii au ajuns in Europa o raritate in flora spontana, din cauza uniformizarii padurilor, care le-a stricat mediul de viata, precum si din cauza folosirii irationale a substantelor chimice. Din fericire, in tara noastra marginile de padure si poienile sunt pline de fragi. Destul de greu de cules, ceea ce-i face si mai pretiosi, cu un gust si o aroma deosebite, ei constituie un adevarat remediu in tratamentele naturiste.
- cura cu fragi
Se consuma 150-300 g de fragi pe stomacul gol, la 4 ore distanta de mesele de peste zi (combinate cu alte alimente, stationeaza si fermenteaza in intestin). Cea mai mare cantitate este bine sa fie ingerata dimineata, ca mic dejun, cand efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Cura cu fragi dureaza 7-10 zile, timp in care consumul de carne, prajeli si alimente cu aditivi sintetici va fi redus la maximum, pentru ca efectul lor tamaduitor sa nu fie perturbat. De obicei, se consuma simpli, fara nici un fel de adaos. In mod exceptional, vor fi asociati cu putina miere de albine, pentru a le mari efectul laxativ, in tratamentul constipatiei si a bolilor asociate acesteia. Prin adaugarea de zahar, frisca etc. se anuleaza efectul de regulator metabolic al fragilor.
- suc de fragi
Sucul de fragi se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol - un pahar la adulti si jumatate de pahar la copii. Extern, acest suc se foloseste in scopuri cosmetice.
- ceai de fragi
Se administreaza 2-3 cani pe zi.
- masca din fragi pentru infrumusetare
Pentru prevenirea aparitiei ridurilor si combaterea lor, pentru a da stralucire si prospetime tenului - din fragii zdrobiti se alcatuieste o masca, care se intinde pe fata seara si se lasa minimum doua ore. Este un adevarat elixir care previne formarea ridurilor, da prospetime si stralucire tenului. Face adevarate minuni chiar si in cazul persoanelor care nativ au un ten mai lipsit de stralucire.
Lotiune de curatare a tenului din suc de fragi - se amesteca 3 linguri de suc de fragi obtinut prin stoarcere prin tifon, 2 albusuri de ou batute spuma, 10 linguri de tinctura de smirna si 20 picaturi de apa de trandafir. Se aplica pe fata cu un tampon de vata. Se spala peste o ora cu apa in care s-a dizolvat, in prealabil, bicarbonat (2 lingurite la 1 litru de apa).
Sucul de fragi
Se prepara foarte simplu: se spala foarte bine fructele si se zdrobesc cu o furculita, pana devin ca o pasta, care se pune intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc rosiatic si foarte parfumat, cu efecte terapeutice exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata, prajituri ori inghetata.
Ceaiul de fragi
Se culeg fragii cu tot cu frunze si se pun la uscat, foarte rasfirati, intr-un loc calduros si cu foarte multa lumina (altfel fructele se strica). Se pot usca si separat, fructele la soare si frunzele la umbra, dupa care se combina in proportii egale. Ceaiul se obtine prin oparirea, vreme de 20 de minute, a unei lingurite de fructe si frunze cu o cana de apa clocotita, urmata de filtrare.
Atentie la reactia alergica: fragii sunt foarte puternici ca remediu, la granita dintre aliment si planta medicinala, dar la persoanele sensibile pot da reactii alergice puternice. De vina sunt acele mici punctisoare galbui de pe fruct, care nu sunt altceva decat semintele plantei si care au un mare potential terapeutic, dar pot produce si alergiii. Consumati, asadar, intai cantitati reduse de fragi: cateva lingurite in prima zi si continuati doar daca vedeti ca nu apar probleme digestive, dermatologice, respiratorii etc.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Sfaturi diverse
Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esențial. Este răspândit în întregul organism. În cantități mai mari se află în ficat, rinichi, cord și vasele sangvine. În organism, calea cea mai normală de pătrundere este alimentația. Cel mai important în acest proces este consumul de lapte crud, proaspăt muls. Se întâlnește în spanac, varză și alge. Alături de fier și cupru, cobaltul intervine direct în procesul de formare a hematiilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos și, îndeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct în procesul de creștere al organismului. Lipsa cobaltului în organism favorizează apariția anemiei pernicioase. Alimentația vie, echilibrată și variată, menține o sănătate perfectă, fără nici un fel de medicamente, la copii, adulți și vârstnici.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale