Terapii Naturiste

Galbenele

Factorul curativ: inflorescentele, florile ligulate
Afectiuni pentru care se recomanda: dischinezii biliare; ulcer gastric si duodenal; dismenoree; enterocolite; plagi greu vindecabile.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Galbenele (lat. Calendula officinalis), denumiri alternative: calinica, filimica, ochi galben, rujulita, sosioara.
Scurta descriere:
Sunt plante ornamentale anuale, bogat ramificate, cu frunze invers lanceolate, cu flori galben-portocalii.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Carotenoide, flavonoide, saponine triterpenice, principii amare, mucilagii.
Cicatrizant, coleretic-colagog, emenagog, antitrichonomazic.

Recomandari:

- alifie din flori pentru a vindeca varicele, flebita, ulcerul varicos; diverse fistule, degeraturi, arsuri, cancerul mamar, leziuni ale sanului; se reduc cicatricile; impotriva ciupercilor de la picioare, a umflaturilor, abceselor, pustulelor, reumatismului etc.
- infuzie din frunze impotriva problemelor gastrice, pentru cicatrizarea ranilor
- tinctura din flori - diluata cu apa fiarta, este foarte potrivita la compresele preparate pentru rani, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceratii purulente sau de natura canceroasa, pentru rani deschise din cauza escarelor, pentru umflaturi, abcese, pustule.

Preparare

Alifie
- se iau 2 pumni de flori, frunze si tulpini, se taie marunt, se pun in 1 kg unt, margarina sau untura de porc, fara sare, 50 gr ceara de albine, iar cu o lingura din lemn se amesteca pana devine maroniu, apoi se lasa la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste si se strecoara prin tifon. Se tine la frigider, in borcane sau cutii. Se trateaza prin masare usoara pe zona afectata.
Infuzie
Reteta 1 pentru uz intern
- 2 lingurite de flori la 300 ml de apa clocotita, se bea fractionat in timpul unei zile, inaintea meselor principale.
Retea 2 pentru uz extern
- spalaturi vaginale: 10 g flori la 100 ml apa clocotita; se lasa 30 minute; se strecoara si se fac spalaturile.
Tinctura
- se pune un pumn de flori in 1 l tuica de 400, se lasa la soare 2 saptamani la macerat, agitandu-se zilnic.
- se pune un pumn de flori in 1 l tuica de 400, se lasa la soare 2 saptamani la macerat, agitandu-se zilnic. Diluata cu apa fiarta, este foarte potrivita la compresele preparate pentru rani, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceratii purulente sau de natura canceroasa, pentru rani deschise din cauza escarelor, pentru umflaturi, abcese, pustule.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Galbenele

© Editura Fidelia
27.02.2007



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale