Terapii Naturiste

Grau

Factorul curativ: germenii.
Afectiuni pentru care se recomanda: poate fi indicat cu succes in stari depresive, surmenaje, favorizeaza regularizarea digestiei, functiilor intestinale; actioneaza ca tonic nervos si stimuleaza nutritia.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Grau (lat. Triticum aestivum).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Contine substantele cele mai pretioase si mai vitalizante ale grauntelui de grau: produsi fosfatati usor asimilabili, saruri minerale abundente, printre care saruri de fier, de magneziu (gasite in doze foarte ridicate - de 40 mg la 100 g de germeni), proteine complete continand toti acizii aminati indispensabili vietii, oligoelemente precum cupru, zinc, magneziu, numeroase vitamine printre care A, B1, B2, C, E, PP.
Compozitia germenului de grau constituie una dintre cele mai bune surse naturale de fier, magneziu, proteine rare, vitamine B si E. Pe langa vitaminele descrise, mai contine cantitati insemnate de vitamina C. Este un aliment echilibrant, pe care ar trebui sa-l consumam in fiecare zi, caci este un regenerator nemedicamentos de forte.
Proprietatile tonice si vitaminizante sunt crescute in graul germinat, caci germinatia mareste puterea vitaminica a germenilor. Reumaticii, gutosii, artriticii grav atinsi, care nu tolereaza painea integrala, nu au nici un inconvenient cand consuma grau germinat.

Recomandari:

- germeni de grau impotriva surmenajului, starilor depresive; pentru regularizarea digestiei si a tranzitului intestinal.
Adultii pot lua 3 linguri pe zi, cate una ca adjuvant la fiecare masa. Copiii si batranii - 3 lingurite pe zi, cate una la fiecare masa, dupa varsta (o lingurita pentru 3 ani), sugarii (de la 6 luni - 1 an) - o lingurita mica, in doua-trei reprize pe zi. Graul germinat se consuma la inceputul mesei. Inainte de a le inghiti, semintele se mesteca indelung (de o suta de ori), pana la aparitia unui gust dulceag, produs de zaharificarea partiala a amidonului. Pentru persoanele cu dantura deficitara (defectuoasa), se piseaza graul germinat si se mesteca indelung. Pentru bolnavi, sugari si copii mici, se face un piure in care se incorporeaza miere. Este prudent ca inainte de a fi pus la incoltit, graul din comert sa fie spalat foarte bine si in mai multe ape, caci adesea este tratat cu antiseptice si insecticide. Este de preferat sa fie procurat direct de la producator.

Preparare

Se pun graunte de grau intr-o farfurie si se acopera cu apa pentru a se umfla. Dupa ce s-au umflat (vara dupa 24 de ore si iarna dupa 36 de ore) se spala in mai multe ape. In zilele urmatoare, graul se umezeste usor, avand grija sa nu ramana apa deasupra grauntelor, pentru a nu mucegai sau putrezi, asa cum se intampla cand inoata in exces de lichid.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Unica lor contraindicatie este hipertensiunea arteriala.


Grau

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Tuse - Se bea ceai de frunze de Podbal. Este foarte eficient dacă frunzele sunt crude, dar este bun și Podbalul uscat.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale