Terapii Naturiste

Hrean

Factorul curativ: radacina, frunze
Afectiuni pentru care se recomanda: impotriva racelilor, a bolilor reumatice si ale cailor respiratorii superioare.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Hrean (lat. Armpracia rusticana), denumiri alternative: usturonila.
Scurta descriere:
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Radacina de hrean este foarte bogata in vitamine (in special C si din complexul B) si minerale, contine substante antibiotice naturale, enzime, fitohormoni etc.
Cunoscut inca din vremea antichitatii, leac pretuit de greci si romani, hreanul era o planta raspindita si printre daci, care ii spuneau usturonila. Frunzele crude, legate pe frunte, alungau durerile si limpezeau mintea, din radacina data pe razatoare se coceau turte cu care se vindecau gilcile, iar ceaiul de flori alungau cele mai grele raceli. Decazut din vechea lui glorie, hreanul se mai foloseste rar ca medicament si mult mai des pentru a da gust mancarurilor. Forta lui vindecatoare e remarcabila.

Recomandari:

- tinctura din radacina impotriva guturaiului, gripei, in tratarea reumatismului, a plagilor necrozate.
Intern: se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplica pentru tratarea reumatismului, plagilor (ranilor) necrozate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar foarte eficienta.
- sirop din radacina de hrean impotriva astmului, bronsitei cronice, afectiunilor cailor respiratorii medii si inferioare in general.
Se iau trei linguri pe zi.
- vin tonic din radacina de hrean pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale.
Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este si un tonic sexual si un afrodiziac foarte bun.
- energizant din radacina de hrean
Se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri.

Preparare

Tinctura
Se dau prin razatoarea mica radacinile de hrean, se pun intr-un borcan pana se umple o treime si restul se completeaza cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presind amestecul printr-un tifon.
Sirop
Se da prin razatoare o radacina de hrean, se adauga 4 linguri de miere, se amesteca bine si se lasa citeva minute la macerat. Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Se obtine siropul crud. Resturile care raman in tifon se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud.
Energizant cu hrean
Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (pana le acopera). Se scot ouale din sucul de lamaie, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (palinca de prune), 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile.
Vin tonic cu hrean
Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza.
Faina
Radacinile de hrean se taie cubulete si se pun pe calorifer sau in apropierea unei surse de caldura ca sa se usuce. Atunci cind se elimina complet apa si devin uscate ca iasca, aceste cubulete se macina cu risnita electrica de cafea, obtinandu-se un praf alb, cu efecte puternic iritative: faina de hrean, care se foloseste in obtinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrata ca atare. De regula, macinarea radacinilor uscate pentru obtinerea fainei de hrean se face chiar inainte de folosirea acesteia. Altfel, daca este depozitata, pe masura ce trece timpul ea isi pierde proprietatile terapeutice.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Hrean

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Din Cătină se prepară medicamente extrem de eficiente pentru tratarea diabetului, scăderea tensiunii. Este folosită în alimentație sub formă de suc, pastă, vin etc. Precauții: după ora 14 nu se consumă produse din cătină deoarece sunt mai excitante decât cafeaua, pe care o poate înlocui cu succes.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale